Politikk

– Gir meg dårlig smak i munnen

KrFs Hans Olav Syversen ser konturene av en ny SV-profil gjennom innspillene fra «arbeidsgruppa for sekularisering».

– Det er interessant i seg selv at de har en arbeidsgruppe for sekularisering. Det tyder jo på en veldig klar målsetting, sier Hans Olav Syversen (KrF).

Han oppfatter rapporten fra SVs arbeidsgruppe for sekularisering som en klar nyorientering fra det partiet tidligere har stått for.

Sett sammen med den nylige debatten om å trekke tilbake statsstøtte til trossamfunn som oppfordrer til lovbrudd ­eller begår «alvorlige forhold som kan medføre tilbaketrekking av statlig støtte», mener Syversen å observere konturene av en endret partiprofil.

– Jeg vil tro det er ganske ulike­ meninger om dette innad i partiet, uten at jeg skal blande meg i deres interne prosesser, sier han.

LES OGSÅ: – Juridisk problematisk å fjerne støtte til trossamfunn

– Feilgrep

Syversen tror noen av forslagene som arbeids­gruppen kommer med, kan ha noe for seg, men ­mener det er lite som tyder på at det samlede resultatet vil føre til et mer sekulært samfunn. Han bruker Frankrike som eksempel.

– At religion utelukkende skal være et spørsmål for enkelt­personer, mener jeg dessuten er et feilgrep, sier KrF-politikeren.

Syversen reagerer spesielt på det han opplever som ønsker om økt kontroll av organisasjoner og trossamfunn, og han advarer SV mot å bevege seg i retning av tankepoliti.

– Jeg får dårlig smak i munnen av dette, og jeg får assosiasjoner til regimer vi har sett i Europa tidligere. Men jeg tror ikke SV vil dit, og jeg både tror og håper de ønsker å bevare de grunnleggende verdiene vi har her i landet, sier han.

LES OGSÅ: SV vil sette grenser for religion

– Vanskelig grense

Også Bente Sandvig, fagsjef i 
Human-Etisk Forbund og tid­ligere medlem i Stålsett-­utvalget, mener SV går for langt. Hun støtter ønsket om et pluralistisk samfunn med en sekulær stat, men mener den største utfordringen­ ligger i hvor langt SV går i å ­tillegge staten makt på vegne av det 
sekulære samfunnet.

Hun mener mye av det som foreslås er vanskelig å realisere uten å skulle gå inn og kontrollere trossamfunn og organisasjoner.

– Det går en veldig vanskelig skillelinje mellom statlig kontroll og hva som skal overlates til det indre selvstyret, sier Sandvig.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Politikk