Politikk

Kristen K stoppes ikke av protester

KrF vil slett ikke snu, og dermed innfører regjeringen KRLE som nytt navn på skolens livssynsfag.

På et møte i KrFs stortingsgruppe i forrige uke drøftet partiet protestbølgen mot gjeninnføring av K for kristendom i navnet på livssynsfaget. Konklusjonen var at kritikken ikke får KrF til å justere kursen i saken.

– Nei, vi står ved det opplegget vi er blitt enige med regjeringen om. Det gjelder ikke bare navneendring til KRLE, men hele pakken som skal gi et styrket og godt religionsfag, sier KrFs utdanningspolitiske talsmann, Anders Tyvand.

Dermed kommer kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen (H) til å legge frem en proposisjon der navneendringen inngår, trolig tidlig i mars.

Kilder i Høyre har overfor Vårt Land signalisert at om KrF skulle ønske å droppe navneendringen, så ville Høyre lytte til akkurat det. Men etter KrFs runde i forrige uke endres ikke kursen. Også i Høyre og Frp har det vært både forståelse og støtte for navnebytte til KRLE.

LES MER: Her er saker som provoserer

Protest-bølgen

Tidlig i januar kunne Vårt Land melde at det i høringsrunden knapt var noen oppslutning om navnebyttet blant organisasjoner på undervisningsfeltet. Også de kristne instansene delte et av de tunge motargumentene: Ønsket om å skape ro omkring religionsfaget akkurat nå.

– KrF er altså ikke redde for kritikk for å presse igjennom en endring som er upopulær i undervisningssektoren?

– Det er navneendringen som høringsinstanser er kritiske til. Men vi må ikke redde for debatt omkring politikk så lenge endringene er fornuftige. Og i opplegget inngår dessuten noe som er svært viktig for et godt religionsfag, nemlig obligatorisk RLE som en del av lærerutdanningen, svarer Tyvand.

LES MER: Ap: Putt kristen K i skuffen

KRLE-krøll

Historien om gjeninnføring av K for kristendom startet før forrige valg. KrF fremmet stortingsforslag, men fikk bare støtte fra Frp.

Men så tok ikke-sosialistene makten. I samarbeidsavtalen med regjeringen etter valget i 2013, kom gjennomslaget for et navnebyttet, men ikke det beslektede kravet fra KrF: Få på plass obligatorisk RLE-undervisning i lærerutdanningen.

KrF forsøkte seg på nytt i fjor vår: Da sendte partiledelsen ut signaler som lignet ønske om en byttehandel: Partiet kunne fravike KRLE-navnet, om skjerping av religionsfaget i lærerutdanningen kom på plass.

LES MER: Rungende nei til KRLE

Fagpakke

Da var alt protestene mot et fagnavn med kristen K begynt å rulle. Men innad i Høyre hadde da det nye navnet fått feste: Det ga også et signal om tradisjonsvern.

I oktober i fjor kom opplegget for det justerte stortingsforslaget: I den nye lærerutdanningen var det sikret en 15 studiepoengs obligatorisk RLE-modul og det ble likevel navnebytte fra RLE til KRLE.

Men kravet fra samarbeidsavtalen om «minst 55 prosent kristendom» var endret til at «om lag halvparten av tiden» skal brukes på kristendom.

Følg oss på Facebook og Twitter!

Rødgrønn revansj?

I Vårt Land nylig ba Aps utdanningspolitiker, Marianne Aasen, KrF om å putte KRLE-forslaget i skuffen. Hun varslet at partiet vil fjerne K-en igjen om partiet overtar regjeringsmakten ved neste valg.

– Det var de rødgrønne som i sin tid fjernet K fra fagnavnet – som da ble til RLE. Det var mot stemmene til KrF, Høyre og Frp. Det som nå skjer er jo at vi fremmer vår politikk og gjeninnfører noe som var, forklarer KrF-talsmann Tyvand.

– Men gir det noen mening i å vedta et nytt navn som en ny Ap-regjeringen kan fjerne så fort de overtar?

– KrF har som dem gått til valg på det som er partiets politikk. De er mot K for kristendom – vi er for. Dersom Ap er opptatt av å skape ro i skolen, får vi vente til etter valget og se om de virkelig er det, svarer Tyvand.

Les mer om mer disse temaene:

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel har vært politisk journalist i Vårt Land siden 1990. Har også vært redaksjonssjef og administrativ redaktør i avisen. Har du tips om saker, send mail til per.anders.hoel@vl.no.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Politikk