Politikk

Avlyser blåblått bistandssjokk

Høyre og Frps krymping av bistandsland er redusert til «forsiktig» omlegging.

I sakspapirene foran vedtak av utenriksbudsjettet, kom regjeringens nye bistandspolitikk til slutt frem i lyset.

– Løsningen er vi godt fornøyd med, sa KrF-taler Kjell Ingolf Ropstad i stortingsdebatten.

I det opprinnelige blåblå budsjettet ville regjeringen krympe antall mottakerland med 32 til et nivå på 84. I omleggingen skulle det helst satses på 12 såkalte «fokusland».

LES OGSÅ: Reddet bistandsprosent – og stemmer mot den

Ap advarte

Aps leder av Utenrikskomiteen, Anniken Huitfeldt, advarte mot at så store omlegginger skulle hurtigbehandles under høyt press i høstens budsjettforhandlinger. I stedet for å la Finanskomiteen på Tinget håndtere saken, krevde hun egen stortingsmelding om tematikken.

– Om noen fryktet et blåblått bistandssjokk, kan man trygt si at dette nå er avlyst. Jeg vil gi honnør til Børge Brende for å ha vært åpen for våre ønsker, sier KrF-leder Knut Arild Hareide til Vårt Land.

Skjermer frivillige

I innstillingen til Utenrikskomiteens budsjett finnes nå punktene som KrF/Venstre ble enige med Høyre/Frp om. I korte trekk er meldingene:

• Et prinsipp om «forsiktig geografisk konsentrasjon» skal legges til grunn.

• Konsentrasjonen skal ikke omfatte «humanitære midler og frivillige organisasjoner».

• Både spørsmål om nye «fokusland» og geografisk konsentrasjon skal til behandling i Stortinget før budsjettet for 2016.

– Det som nå skjer, er en «forsiktig konsentrasjon» i norsk bistandspolitikk, opplyste utenriksminister Børge Brende i stortingsdebatten.

LES OGSÅ: Her er årets verste bistandsvideo

Egen stortingsrunde

Neste år får altså Stortinget behandle hva slags utvalget Norge skal ha av samarbeidsland, slik Huitfeldt etterlyste da budsjettkampen pågikk.

– Det er åpenbart at bistandsbudsjettet er blitt mye bedre etter forhandlingene, sa Aps Huitfeldt.

Høyre gikk alt før de vant valget tøft ut med sterke løfter i stortingssalen. De ville kutte drastisk i antall samarbeidsland og gjøre bistanden mer næringsrettet. Ideelle organisasjoner ante et blåblått bistandssjokk, der små ideelle kunne miste oppgaver og støtte.

LES OGSÅ: SV overbyr KrF i hjertesaker

Som tankskip

Venstre-leder Trine Skei Grande er glad for at frivillige nå er skjermet:

– Når det handler om så store «tankskip» som utenriksministeren her styrer, så er det lurt å ta omlegginger gradvis. Det sikrer både bredde og støtte bak landkonsentrasjon når man unngår å endre for raskt, sa hun.

Følg oss på Facebook og Twitter

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel har vært politisk journalist i Vårt Land siden 1990. Har også vært redaksjonssjef og administrativ redaktør i avisen. Har du tips om saker, send mail til per.anders.hoel@vl.no.

Annonse
Annonse

Mer fra: Politikk