Politikk

KrF gjør skatteopprør mot blåblå

Knut Arild Hareide og co. viser ryggen til nesten alt av regjeringens skattelettelser.

Med unntak endringer i vanlig personskatt, litt fordeler for organisasjoner og et ja til avgiftskutt for campingvogner, gjør KrF seg til nei-parti. Partiets nye alternative statsbudsjett kan skape bråk i forhandlinger som kommer.

– Skattenivået bør være som i år, sa finanstalsmann Hans Olav Syversen.

– Tiden er slett ikke inne for de skattelettelsene som Høyre og Frp legger opp til, sier partileder Knut Arild Hareide.

Dermed gjør KrF skatteopprør foran de knallharde forhandlingene mellom Høyre og Frp om statsbudsjettet. Der er også Venstre deltaker – og det partiet har en langt mer forsonlig linje overfor skattekutt.

ANALYSE: En test på om Erna-styret varer

Her er KrFs alternative budsjett!

Kravliste

De blåblå ville kutte skatter med nesten 8,3 milliarder kroner. Slikt vil heller KrF prioritere til velferdssatsinger – som blant annet disse:

• En halv milliard vil KrF kreve til «tidlig innsats i skolen». Det betyr kort og godt flere lærere i klasserommet fra 1-4. trinn.

• Familier skal få mer fleksibilitet: Satsing på to barnehageopptak i året koster 400 millioner og en tusenlapp ekstra i kontantstøtte til ettåringene koster 119 millioner.

• Mer sosial ansvarlighet: Mottak av mist 1500 flere kvoteflyktninger – og satsing på tiltaksplasser for personer med nedsatt arbeidsevne.

LES OGSÅ: KrF vil stanse kutt i uføres barnetillegg

Følg oss på Facebook og Twitter!

Frp-provokasjoner

KrF vil øke vin- og tobakksavgifter, inndra en del penger til tvangsreturer av asylsøkere og fjerne kuttene i snøscooteravgiftene. I sum byr KrFs budsjett på en solid provokasjonsliste overfor Frp.

KrF omprioriterer mellom 18 og 19 milliarder kroner.

– Vi skal kjennes på ansvarlighet og realisme, sa Hareide under pressekonferansen.

Da de rødgrønne styrte og KrF sto utenfor makt, møtte det maksimalt rundt 10 journalister til fremleggelsen av alternativt budsjett. I år var ett av Stortingets største møterom stappfullt av pressefolk og interesseparter.

LES OGSÅ: – Miljøpartiet KrF kan bedre enn dette

LES OGSÅ: – KrF er et lite tulleparti

«Vi vipper»

Både Syversen og Hareide gir Høyre og Frp klar beskjed: De har laget et budsjett som er et produkt av deres egne partipunkter.

– Stortingsflertallet står derfor ikke bak dette budsjettet, påpeker Syversen.

– Det er vi som vipper dette budsjettet i Stortinget. Derfor har vi en unik forhandlingsposisjon, sier Hareide.

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel har vært politisk journalist i Vårt Land siden 1990. Har også vært redaksjonssjef og administrativ redaktør i avisen. Har du tips om saker, send mail til per.anders.hoel@vl.no.

VL anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Mer fra: Politikk