Politikk

Forstår ikke sentrum

Det store spørsmålet er om regjeringen har valgt feil strategi ved å ribbe budsjettet for sentrumsprofil, skriver politikk- og samfunnsredaktør Berit Aalborg.

I de to sentrumspartiene var spenning stor før statsbudsjettet denne uka. I Venstre trodde flere at regjeringen ville legge inn virkemidler for et klimapolitisk taktskifte.

Da budsjettet endelig kom, var skuffelsen i Venstre til å ta og føle på. Den manglende klimaprofilen ble omtalt av Venstre-folk som «en provokasjon». Det ble ikke bedre av at privatbilismen fikk et kraftig boost.

LES OGSÅ: Gravide kan tape 50.000 kroner

KrFs Hans Olav Syversen var mildere i formen. Men flere av hans partikollegaer var sinte, og mente at budsjettet er ribbet for sentrumssaker.

Frps finansminister Siv Jensen sa i går at Venstre og KrF skulle få sette sitt preg på budsjettet i forhandlingene. Hun viste til at de skulle kunne forhandle inn sine saker.

Interessant nok avdekker Jensens ordbruk hvor langt fra hverandre de to regjeringspartiene og sentrumspartiene står i virkelighetsoppfatning. Hverken Venstre og KrF vil være komfortable med å få plusse et par hjertesaker på et blått budsjett.

LES OGSÅ: Jensen budsjettvinner hos Jensen

For de to sentrumspartiene står en viktig kamp om skattepolitikken: De er kritiske til en nokså ensidig skattelette for de med høy inntekt og formue. Riktignok er Venstre positiv til å fjerne formueskatten. Men partiet er samtidig opptatt av fattige barns kår og inkludering av innvandrere og asylsøkere.

Både Venstre og KrF har velgere som er sterkt idealistiske, brennende opptatt av de svakeste, av å redde klimaet og av internasjonal solidaritet. Selv om sentrum skulle få gjennomslag for et bistandsbudsjett på 1 prosent, og en håndfull miljøavgifter, smaker det dårlig for de idealistiske velgerne med et statsbudsjett som øker forskjellene på fattig og rik.

LES OGSÅ: Budsjett som kan tryne

Statsbudsjettet viser at hverken Siv Jensen eller Erna Solberg forstår sentrumspartienes natur og deres velgere.

Hvis Siv Jensen og Erna Solberg skal ha et langsiktig forhold til Venstre og KrF må de slutte å innbille seg at sentrumspartiene er blå partier med «noko attåt».

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Politikk