Politikk

Ferten av kristenmannsblod

KOMMENTAR: Jonas Gahr Støre river ned harde, gamle skiller mellom Ap og deler av Kristen-Norge. Sånt blir det bråk av.

I dag skriver Vårt Land at noen lar seg provosere av at Jonas Gahr Støre flagger sin personlige kristne tro, og positive holdning til saker som tradisjonelt har vært KrFs domene.

LES SAKEN: 'Kristen-Jonas må stoppast'

Skrøt av KrF

Det har lenge vært kjent at Aps nye leder er kristen. Det har også vært kjent at han har et personlig og godt forhold til KrF-leder Knut Arild Hareide. Da han ble valgt til leder i vår, skrøt han sågar av KrFs bestrebelser for å få til fleksible ordninger for småbarnsfamilier. Støre begrunnet støtten til KrF med at overgangen fra full svangerskapspermisjon til fulle jobber og ditto full barnehage, er krevende for mange.

Men det er først denne uken Støre har uttalt at han er positiv til å beholde kontantstøtten for de aller minste. Han er dermed så konkret at han vekker til live gamle motsetninger i politikken: Kampen mellom konservative kristne og feminister på venstresiden. Resultatet ser vi dagens Vårt Land: Dagbladets pensjonerte kommentator, Sissel Benneche Osvold, går ut og ber noen om «å stoppe kristen-Jonas». Hun støttes langt på vei av tidligere Ap-statsråd, Åse Kleveland, som også er urolig.

LES OGSÅ: Krefter i Høyre vil avvikle konstantstøtten i Oslo

Samme posisjon

Det fascinerende er at Benneche Osvold og Kleveland inntar en posisjon konservative kristne ofte er blitt latterliggjort for: Frykt for utglidning.

Mellom linjene kan man nærmest høre de to kvinnene klage over at «det ene kan ta det andre». Her er det lett å få assosiasjoner til min gamle bestefar Halldors holdning til kortspill: «Det er ikke kortspillet som er farlig, men alt det bringer med seg». Benneche Osvold og Kleveland er åpenbart redde for konsekvensene av Støres KrF-flørt.

Isolert sett kunne Benneche Osvold valgt å se en fersk Ap-leder som ønsker at Ap skal få en mer fleksibel familiepolitikk for foreldre med ettåringer. Men alt tyder på at hun værer kristenmannsblod og lefling med kristelige verdier.

LES OGSÅ: KrF dropper gjeninnføring av kontantstøtte til toåringer

Det spennende er å se om Jonas Gahr Støre blir påvirket av kritikken fra folk som Benneche Osvold og Kleveland. I så fall er han ikke den første i politikken som har satset friskt på målstreken, men firet når kritikken rammer.

Lite tyder imidlertid på at Støre har kommet med tilfeldige utspill. Støre er for erfaren etter mange år i politikken. Dessuten har han planer om å styre landet i fremtiden. Da nytter det lite å grave seg ned i urgamle skillelinjer.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Politikk