Politikk

Avslører falsk identitet med fingeravtrykk

Siden februar i fjor har norske myndigheter sjekket fingeravtrykkene til alle asylsøkere.

Metoden har avslørt at 15 prosent av asylsøkere som søker om Schengen-visum oppgir falsk identitet, det vil si 50 av 341 som søkte om Schengen-visum. Men Politiets utlendingsenhet (PU) understreker at det er mange asylsøkere som ikke søker om Schengen-visum. I første halvår av 2014 har PU registrert 5.332 asylsøkere.

– Følg Norges eksempel. Metoden som Politiets utlendingsenhet bruker er enkel, men har nå ført til at EUs medlemsland oppfordres til å følge Norges eksempel, skriver Aftenposten.

Alle som søker visum til Schengen-området, må legge fram pass og ta fingeravtrykk. Etter at PU i februar i fjor begynte å sjekke fingeravtrykkene opp mot Schengens eget visumregister, viser det seg at 15 prosent allerede hadde søkt om visum i Norge eller et annet land i Schengen-området.

Vet hvem de er. De som har et slikt visum, skal ifølge reglene få behandlet sin sak i det landet visumet er utstedt.

– Noen av dem som blir sjekket, viser seg å ha fått avslag på visumsøknadene sine, men opplysningene ligger fortsatt i registeret. Vi vet derfor hvem de er, sier politioverbetjent Øistein Lingås i PU.

Ved å sjekke fingeravtrykkene samt Eurodac-registeret, som viser om asylsøkeren allerede har fått avslag på asylsøknader i et annet land, kan politiet avsløre om asylsøkeren har falsk ID mens han sitter og forklare seg.

Lingås er imidlertid usikker på hvor lenge metoden vil være effektiv, ettersom menneskesmuglere hele tiden fornyer metodene sine.

Les mer om mer disse temaene:

NTB Nyheter

NTB nyheter

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Politikk