Politikk

Alle flytter på kristenarv - også de blå

En Erna-regjering kommende høst, kan gi en ny bølge av press mot saker konservative kristne kjemper hardt for.

I dag samles flere hundre til stormønstringen Oslo Symposium. Kamp mot avkristning er et hovedtema, og verktøyet er kamp for regjeringsskifte.

Men om Erna Solberg danner en regjering med Høyre i spissen, trenger ikke fremtiden bli mye annerledes.

Vårt Land har kartlagt hva ikke-sosialistiske regjeringspartnere har støttet av det som deler av Kristen-Norge har stemplet som rødgrønne provokasjoner. Dessuten har vi sjekket programutkast.

• I fire av de seks store saker som får stempelet «avkristning» har Høyre vært på lag med de rødgrønne.

• Skulle det bli en regjering med blå tyngde, kan flere saker som uroer verdikonservative, bli banket igjennom. Stikkord: Sexkjøp, alkohol - og søndagsfred.

Her er guiden til saker som har provosert konservative kristne i snart åtte rødgrønne år og saker som kan komme til å provosere i de kommende fire årene der styret kan bli blått.

Ny formålsparagraf: Bostad-utvalget fikk i 2006 oppdrag med å snekre nye formålsparagrafer for skole og barnehage. Det ryddet bort ord om «ei kristen og moralsk oppseding». I stedet kom skissen om å bygge på verdier som «kommer til uttrykk i kristen og humanistisk tradisjon».

Der landet regjeringen også. Men etter stillingskrig på Tinget ble det forlik, skolen ble livssynsnøytral, men skulle bygge på grunnleggende verdier i humanistisk og kristen «arv og tradisjon».

Ansvar: Støtte fra alle partier: Blå, gule, grønne, røde.

Stat/kirke: Det historiske stat/kirke-forliket med nye grunnlovsparagfer, ga Norge ny «verdiparagraf» i Grunnloven.

Ut: Lovtekst om at evangelisk-luthersk religion var statens offisielle, samt en innbyggernes plikt til «at opdrage deres Børn i samme». For konservative kristne var dette å kaste «Jesus ut av Grunnloven».

Inn kom en henvisning til «Vor felles kristne og humanistiske arv».

Ansvar: Alle partier – blå, gule, grønne, røde.

RLE-faget: På slutten av Bondevik-tiden fikk KRL-faget kritikk fra FNs menneskerettighetskomité. Alt da var det potensielt flertall for å endre arvtakeren til kristendomsfaget.

To år ut i rødgrønn tid ramlet K'en i fagnavnet bort – og RLE ble innført. Skapte senere usikkerhet om skolegudstjenester var lov. Men på akkurat det feltet var rødgrønne og blå før jul enige: Med fritaksrett er julegudstjenesten helt ok.

Skaffet flertall: Rødgrønne – og Venstre.

Privatskolelov: Rødgrønne og KrF inngikk i 2007 et forlik om friskoler, som sikret de kristne skolenes plass. Våren 2009 vedtok SV-landsmøtet forbud mot friskoler i nytt program, men partiets landsstyre opphevet vedtaket få uker senere.

Felles ekteskapslov: Selve hovedfienden i all avkristningsdebatt er felles ekteskapslov for homofile, innført i 2009. Ved siden av de rødgrønne var det storparten av Høyre som sikret flertallet.

Ansvar: Rødgrønne, Høyre, Venstre.

Ansettelsesfrihet: Rødgrønne innførte i 2010 nye innstramminger i den delen av arbeidsmiljøloven som gir trossamfunn rom til å nekte homofile i stillinger.

Ansvar: Rødgrønne.

Reservasjonsrett: Aps helseminister presiserte i fjor at fastleger ikke kunne nekte å nekte å henvise til abort.

Backing: Rødgrønne fikk støtte av Høyre.

Tidlig ultralyd: Ultralyd-striden avklares når meldingen om bioteknologi behandles i vår. Potensielt flertall for innføring av ordning med tidligkontroll av fostre.

Støtte: Ap, SV og Frp sier ja.

Befruktning: Assistert befruktning til enslige og åpning for eggdonasjon er også sentrale tema i vår. I opposisjonen er bare Venstre for begge deler, mens Frp åpner for eggdonasjon.

Søndagsfred: Brustad-bua var en oppmykning av helligdagslov. Nå varsler Ap litt mer mykhet – og Frp/Høyre/Venstre vil i nye programmer la kommunene bestemme søndagshandelen helt selv. Blått styre vil i praksisgjøre hviledagen mindre hellig.

Ja-partier: Frp, Høyre, Venstre. Og litt Ap?

Alkohol: Opposisjonspartiers profiler med ingredienser av liberalisering av skjenketider, merkbare kutt i alkoholavgifter og fullt alkoholsalg i butikk utfordrer viktige forestillinger hos kristenfolk.

Frp vil både kutte pris og fjerne salgsreguleringer. Salgstider vil også Høyre og Venstre liberalisere.

Ja-partier: Høyre, Frp og Venstre.

Gambling: Store deler av kristelig sektor har også kjempet mot spillegalskap og forsvart paragrafer mot poker. To ikke-sosialistiske partier vil oppheve forbudet.

Ja-partier: Frp og Venstre.

Sexkjøp: Tre ikke-sosialistiske partier – med gallupflertall - vil alle etter valget fjerne loven som gjorde det kriminelt å kjøpe sex.

Ja-partier: Høyre, Frp og Venstre

Bryllup: Ingen partier vil lenger gå til valg på omkamp om felles ekteskapslov. Tre partier foreslår varianter av obligatorisk borgerlig vigsel, altså gjøre trossamfunnene til rene seremonimestre.

Endringer: Høyre, SV og Venstre.

Misjonsbrems: Dagens rødgrønne regjering har latt selv svært små misjonsorganisasjoner få del i mangfoldet av støtteordninger til bistand. Blå vil slanke antall mottakere betraktelig.

Endringer: Høyre og Frp.

Israel: På Oslo Symposium og i deler av kristen sektor anses dagens norske Midtøsten-politikk også som avkristning. Frp/KrF vil ha klarere støtte til Israel. Men Høyre avviker minimalt fra regjeringen.

Les i dagens papiravis hva prost Trond Bakkevig, religionssosiolog Pål Repstad, tidligere stortingsrepresentant Inge Lønning og primus motor for Oslo symposium Bjarte Ystebø mener om frykten for avkristning i Norge.

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel har vært politisk journalist i Vårt Land siden 1990. Har også vært redaksjonssjef og administrativ redaktør i avisen. Har du tips om saker, send mail til per.anders.hoel@vl.no.

Vårt Land anbefaler

1

1

Mer fra: Politikk