Offentlige bomvoktere

Det sitter en drøss offentlig ansatte rundt omkring som synes å se det som sin viktigste oppgave å hindre kommunikasjonen mellom makthaverne og samfunnet.

Publisert Sist oppdatert

I Vårt Land i dag skriver generalsekretær Arne Jensen i Norsk Redaktørforening om offentlige ansattes mangel på ytringsfrihet. Han karakteriserer dette som den kanskje største utfordringen på ytringsfrihetsområdet i Norge. Undersøkelser viser at dette er et omfattende problem. Oslo Redaktørforening har flere ganger dokumentert hvor utbredt det er at offentlig ansatte blir forsøkt skremt til taushet av de som sitter på toppen.

Lærere, skoleledere, sykepleiere og politifolk forteller i undersøkelsene at de vegrer seg for å delta i det offentlige ordskiftet. Hensynet til arbeidsgivers lojalitetskrav ligger bak. De frykter ganske enkelt for å bli straffet på den ene eller andre måten hvis de skulle ytre seg offentlig. Hvis de skryter sin etat eller sine ledere opp i skyene, er det sikkert greit. Men hvis de skulle fremføre kritikk, ligger de dårlig an.

Arne Jensen har rett i at slik kan vi ikke ha det, og han viser til Vågå og Lillesand. I Vågå blir de ansatte oppmuntret til å delta i den offentlige debatten. Da nærmer vi oss svenske tilstander, der for eksempel Stockholm kaller det en selvfølgelig rett for byens medarbeidere å ta kontakt med mediene.

For å lese saken må du være abonnent

Bestill abonnement her

KJØP