Nordiske kostholdsråd: Bør spise «betydelig mindre» enn 350 gram rødt kjøtt i uka
MAT: De nordiske kostholdsrådene er blitt enda tydeligere på hva vi bør spise mer og mindre av. Denne gangen er også miljømessig bærekraft en del av vurderingen. I tillegg anbefaler de å unngå å drikke alkohol.
Å spise hamburgere og annet rødt kjøtt bør vi bli mer forsiktige med, ifølge nye nordiske kostholdsanbefalinger. Foto: Heiko Junge / NTB
Heiko Junge/NTB
Spørsmålet om kjøttforbruket vårt har lenge preget kostholdsdebatten. I Norge ligger anbefalingen på opptil 500 gram rødt kjøtt i uka – men denne grensen bør senkes, ifølge den nordiske kostholdskomiteen. De viser til hensyn til både helse og klimautslipp.
Anbefalingen deres lyder at vi bør spise maks 350 gram rødt kjøtt i uka, ut fra helseperspektiv. Dette gjelder kjøtt som er tilberedt, altså spiseklar vekt.
Men vi bør spise langt mindre enn dette når vi også ser kosthold i sammenheng med miljøhensyn, går det fram av rapporten som legges fram tirsdag. Av miljømessige årsaker bør inntak av rødt kjøtt være «betydelig lavere» enn 350 gram per uke, heter det i anbefalingene.