Klima

Klimaaksjonister for retten tirsdag – håper på kraftig reduserte bøter

Fire klimaaktivister må tirsdag møte i retten etter å ha blitt arrestert under en aksjon. 53 aktivister har fått til sammen én million kroner i bøter.

Politet har bragt inn rundt 30 personer i arresten etter demonstrasjonen til Extinction Rebellion mandag morgen. 

Aktivistene blokkerte en trafikkert gate i Oslo og sperret krysset mellom Karl Johan og Fredriks gate i Oslo. De sperret gata med store bannere og aktivister som var lenket sammen. Politet var på plass og gjorde en rekke arrestasjoner.

– Politiet skyter spurv med kanoner. De hadde ikke trengt å arrestere oss. De kunne ha latt oss demonstrere, og omdirigert trafikken. Alternativt kunne de ha flyttet oss unna uten å arrestere oss, sier Annika Wattne Rodriguez (57) til Vårt Land.

21. september ble 53 aktivister fra organisasjonen Extinction Rebellion (XR) arrestert, og enda flere bøtelagt under en rekke demonstrasjoner i Oslo hvor de tok i bruk fredelig sivil ulydighet. Målet med gruppens aksjoner er blant annet å få politikere til å gjøre mer for å håndtere klima- og naturkrisen.

Påtalemyndighetens påstand for alle bøtene er til sammen over en million kroner, ifølge XR. Filter Nyheter har fått bekreftet nivået på bøtene fra politiet. Noen få som ble ilagt bot har valgt å betale, men 53 av aktivistene har ikke vedtatt bøtene sine, og skal få prøvet saken for retten.

Reagerer på høye bøter

Tirsdag starter rettssaken mot de fire første aksjonistene i Oslo tingrett, og Annika Wattne Rodriguez er en av dem som sitter på tiltalebenken. Hun aksjonerte ved å lenke seg fast til andre aktivister på Ring 1 foran slottet, midt i morgenrushet. Hun ble arrestert og satt på glattcelle i mellom 15 og 16 timer, og ble deretter ilagt en bot på 18.000 kroner for ordensforstyrrelser og for ikke å imøtegå politiets pålegg om å fjerne seg.

57-åringen reagerer på politiets behandling av aktivistene.

– Både det å holde oss på glattcelle i 15–16 timer for en så liten forbrytelse, og å gi oss bøter på nesten 20.000 kroner hver er voldsomt. Jeg ser det som et forsøk på å skremme oss fra å demonstrere, sier hun.

LES OGSÅ: Rune Larsen forsøkt lokken med i sekt

Tre krav

Extinction Rebellion er en internasjonal organisasjon som er aktive i mer enn 70 land. De driver med ikke-voldelig sivil ulydighet, som innebærer at de bryter loven og risikerer arrestasjoner og bøter bevisst for å skape oppmerksomhet rundt sin sak og fremme sine krav. Organisasjonen mener livet på jorda er i en akutt krise på grunn av klimaendringer og tap av natur.

Globalt har organisasjonen tre overordnede krav:

«1) Styresmaktene må fortelle sannheten om det livstruende klimasammenbruddet og den økologiske krisen, og om nødvendigheten av hurtige og gjennomgripende omstillinger.

2) Styresmaktene må handle for å stoppe ødeleggelsen av biosfæren og masseutryddelsen av arter, og redusere klimagassutslippene til netto null innen 2025.

3) Styresmaktene må etablere og lytte til avgjørelsene fra et representativt borgerråd for å sikre en rettferdig omstilling til et bærekraftig samfunn.»

LES OGSÅ: Reagerer etter NRK-dokumentar: – På kant med barns rettigheter

Har latt være å arrestere i andre land

Siden organisasjonen ble stiftet i Storbritannia i mai 2018, har de gjennomført en rekke sivil ulydighetsaksjoner verden over. Det finnes flere eksempler på at politiet i andre land har latt aktivister blokkere veier for trafikk uten å gjøre arrestasjoner.

For eksempel tillot politiet i København at rundt 100 aktivister blokkerte Holmens bro i sentrum for trafikk i 24 timer i september i fjor, uten at de arresterte eller bøtela noen. Aktivistene lot gående, syklende og utrykningskjøretøy passere.

Da rundt 320 aktivister i Nederland sperret en gate sentralt i Amsterdam 21. september i år, valgte politiet å kjøre alle vekk med busser til andre steder i byen for å bryte opp blokkaden, men lot være å arrestere eller sanksjonere noen.

LES OGSÅ: Mor gruer seg til jul: – Blir ­utslitt ved tanken, men jeg ønsker en god feiring for alle. Slik svarer eksperten

– Straffes for det som er straffbart

Filter Nyheter har gjort et poeng av at de ikke-voldelige klimaaktivistene fikk høyere bøter enn motdemonstranter under Sian-arrangementer i Oslo og Bergen tidligere i år, der de bøtelagte oppførte seg aggressivt blant annet ved å kaste gjenstander. Til sammen syv personer har fått 12.000 kroner i bot og to har fått 14.000 kroner i bot i forbindelse med motdemonstrasjonene i Oslo og Bergen, skriver Filter. Til sammenligning har de fleste av Extinction Rebellion-aktivistene har fått bøter på 17.000 kroner, noen også 19.000 kroner.

Ifølge politiet er bøtene XR-aktivistene har fått høye fordi de har tatt i bruk to paragrafer i mange av tilfellene. Påtaleleder Morten Reppen sier til Filter Nyheter at det ikke ligger noen agenda bak nivået på bøtene:

– Vi forholder oss til bøtenivået som er i bunnen for de ulike forholdene. Det er ingen av aksjonistene som har fått forelegg for noe fordi vi ønsker å pumpe opp straffene. Vi gir bot fordi folk skal straffes for det som er straffbart.

Håper å bli hørt

Extinction Rebellion Norge ser arrestasjonene og det høye bøtenivået under aksjonene den 21. september som en innskrenking av deres ytringsfrihet.

Annika Wattne Rodriguez håper retten vil gjøre en grundig vurdering av grensene for ytrings- og demonstrasjonsfriheten i Norge når saken hennes behandles.

– Jeg har ikke noen illusjon om at vi skal bli frikjent, men vi håper på en kraftig nedsettelse i størrelsen på bøtene.

Hun tror rettssaken til de fire første aktivistene vil sette presedens for de 49 andre aktivistene som fortsatt venter på å få sin sak behandlet.

LES MER OM AKSJONENE 21. SEPTEMBER:

Klimaaktivister sperret gaten for trafikk – flere titalls ble arrestert

Kristen og klimaaktivist: – Stikk i strid med kristen etikk å etterlate seg en ubeboelig planet

Eks-oljearbeider Arild: – Jeg vil be alle ungdommer om unnskyldning

Barneskolelærer Simon (55) ønsker å bli arrestert

---

Klimaaksjonen

  • 21. september gjennomførte Extinction Rebellion flere sivil ulydighetsaksjoner i Oslo. Over 50 personer ble arrestert og bøtelagt. 53 har ikke vedtatt bøtene fra politiet, og må møte i retten.
  • Påtalemyndighetens påstand for alle bøtene er på 1.056.800 kroner.
  • Tirsdag starter den første rettssaken i Oslo tingrett, mot fire av aksjonistene.

---

Enkelte av artiklene i Vårt Land er forbeholdt abonnenter. Vi jobber hver dag for å levere dagsaktuelle nyheter og god journalistikk. Bli abonnent og få tilgang til alt innholdet vårt. Er du allerede abonnent? Takk for at du støtter oss så vi kan fortsette å levere kvalitetsjournalistikk hver dag!

Annonse
Annonse

Mer fra: Klima