Klima

Opp mot en million i bøter til klimademonstrantene

– Signalet norske myndigheter sender er at de ikke vil ha sivil ulydighet i det hele tatt, sier KFUK-KFUM Global-leder Fredrik Glad-Gjernes, som selv ble bøtelagt og satt i arresten.

Totalt 56 aktivister ble arrestert i forbindelse med Extinction Rebellions aksjon i Oslo mandag. Til sammen har politiet delt ut i overkant av 1 million kroner i bøter, ifølge Extinction Rebellion selv.

Fredrik Glad-Gjernes, lederen for KFUK-KFUM Global, var en av aktivistene som ble arrestert og bøtelagt av politiet. Han har ikke vedtatt boten, og må møte i retten i oktober.

Han reagerer på hvordan myndighetene slår ned på aksjonen.

– Dette er ødeleggende, særlig for unge mennesker. Sivil ulydighet burde være tilgjengelig som et demokratisk virkemiddel, men det blir det jo rett og slett ikke for folk som har lave inntekter.

De fleste bøtelagte aksjonistene har fått 17.000 kroner hver i bot, hvis de vedtar boten, og 20.400 hvis de ikke vedtar boten.

LES OGSÅ: Flere klimaaksjonister er arrestert etter demonstrasjon – blant dem KFUM-KFUK Global-leder

Sivil ulydighet er en del av ytringsfriheten

Han påpeker at i London, hvor Extinction Rebellion blant annet har stengt broer over Themsen, har bøtene vært mye mindre.

– Signalet norske myndigheter sender er at de ikke vil ha sivil ulydighet i det hele tatt. Da vil jeg bare minne om at sivil ulydighet er en del av ytringsfriheten, så lenge man ikke skader noen eller bryter menneskerettighetene.

Til dem som mener sivil ulydighetsaksjoner skader saken, er Glad-Gjernes helt klar:

– Hvis engasjementet ditt ikke stikker dypere enn at det blir borte av dette, denne lille ulempen vi skaper, så har du ikke noe klimaengasjement.

Hadde med Bibelen på cella

Glad-Gjernes mener politiet prioriterer ressursene sine feil, men sier at de ellers det var profesjonelle og vennlige.

– De ga oss også honnør for at vi var såpass passive. Det var ingen som gjorde motstand, selv om det var noen som gjorde seg litt tunge.

Bøtene er begrunnet i straffelovens paragraf 181 ordensforstyrrelse, og politiloven 30 om å ikke etterkomme politiets pålegg (fjerne seg).

Renate Myhre Medby, politiinspektør ved Oslo politidistrikt, bekrefter at det ble utskrevet bøter på mellom 18 og 20.000 til 51 personer.

– De har blitt bøtelagt for både ordensforstyrrelse og for ikke å etterkomme politiets pålegg om å fjerne seg fra stedet, sier Myhre Medby.

Dersom de pågrepne har vært straffet for liknende forhold tidligere, kan det også ha vært straffeskjerpende, sier Myhre Medby, som understreker at bøtene følger bøtedirektivet i Oslo politidistrikt.

Selv ble Glad Gjernes sittende 14 timer i arresten.

– Det gikk fint. Jeg fikk lov til å ha med meg én bok på cella, så jeg hadde med meg Bibelen, sier Glad-Gjernes.

LES OGSÅ:

---

Fakta:

---

Torgeir Holljen Thon

Annonse
Annonse

Mer fra: Klima