Klima

Høyre om klimademonstranter: – Bortskjemte pøbler

– Bortskjemte pøbler, sier Høyre om klimademonstranter. – Det Extinction Rebellion sier er riktig. Vi styrer mot en klimakollaps, svarer Arbeiderpartiet.

Mandag aksjonerte mellom 70 og 80 klimaaktivister fra Extinction Rebellion ved å blokkere en strekt trafikkert gate i Oslo. Over 30 aksjonister ble arrestert, etter å ha lenket seg fast og sperret gaten. Blant dem som ble arrestert var KFUK-KFUM Global-leder Fredrik Glad-Gjernes.

– Vi vil gjerne i arresten. Jo flere, jo bedre. Jeg er klar. Jeg kommer ikke til å flytte meg frivillig. De må sette oss i arresten hvis de vil ha oss bort, sa han til Vårt Land rett før han gikk frivillig inn i politibilen.

– Bortskjemte pøbler 

Stefan Heggelund (bildet) er miljøpolitisk talsperson i Høyre. Han reagerte kraftig på aksjonistenes valg av metode for å sette klimasaken på agendaen.

Gardermoen  20180407.
Stefan Heggelund fra Høyre i duell under debatten om bioteknologi under Høyres landsmøte på Gardermoen lørdag.
Foto: Lise Åserud / NTB

– Dette er ting vi kjenner fra grupperinger fra andre land. Nå skal de ødelegge for vanlige folk i Oslo. Det er bortskjemte pøbler, yrkesdemonstranter som ødelegger for klimasaken, sa Heggelund til NRK og la til:

– Du får ikke noe sympati for klimasaken med dette, og det er viktig at vi har. De kunne sett på hvordan de klimastreikende ungdommene gjør det, og lært noe om hvordan de kan gjøre dette skikkelig. Heggelund sier at hvis folk sperrer trafikken for vanlige folk, blir de sure. Det kan gjøre at folk også mister sympatien for klimasaken.

Extinction Rebellion selv anser ikke seg selv som pøbler. Blant annet hadde KFUK-KFUM Global-leder Glad-Gjernes følgende beskjed til alle som ble forhindret av aksjonen mandag morgen.

– Dette er verdt det. Vi beklager til dem som ikke kommer seg på jobb, men dette er ikke et budskap primært til de som kjører bil, men til politikerne, sa han til Vårt Land.

– Ville valgt en annen strategi

KrFU-leder Edel-Marie Haukland stiller seg bak deler av kritikken til Heggelund og understreker at KrFU ville valgt en annen strategi enn aktivistene fra Extinction Rebellion.

– Regjeringen tar klimasaken på alvor. Utslippene går ned og det grønne skiftet er i gang. Det er fint å se de voksne også engasjerer seg i klimasaken. KrFU vedtok i helgen en offensiv klimapolitikk, og vil dra norsk politikk i den retningen. KrFU er heller ikke enig i norsk oljepolitikk, men vi velger en annen strategi, sier hun til Vårt Land.

KFUK-KFUM Global-leder Fredrik Glad-Gjernes har tidligere uttalt til Vårt Land at han mener det er «stikk i strid med kristen etikk å etterlate seg en ubeboelig planet, hvor våre barn og barnebarn får kjempeproblemer med ekstremvær, ødeleggelser og matsikkerhet som følge av klimaendringer». Det er Haukland enig i.

– Selvsagt! En av våre kjerneverdier er rettferdig forvaltning. Det handler om generasjonsrettferdigehet, KrFU ønsker å gi verden videre til neste generasjon i bedre stand enn vi mottok den.

– Ville ikke kalt dem for pøbler 

Arbeiderpartiets klimapolitiske talsperson, Espen Barth-Eide, sier til Vårt Land at han støtter budskapet til aksjonistene.

– Jeg mener det er veldig viktig med et sterkt folkelig engasjement for å kreve tydeligere klimainnsats. Jeg har enda mer sans for ungdommens skolestreiker enn det å sperre gata. Det er ikke nødvendigvis sånn at ordensforstyrrelser er veien å gå. Men jeg mener at fjorårets mange globale ungdomsdemonstrasjoner har hatt en betydelig effekt fordi vi kan minne folk på at dette er alvorlig.

Barth-Eide mener også at noe må skje med klimapolitikken og handlingsviljen når det kommer til klimaspørsmålet - og det snart.

– Det Extinction Rebellion sier er riktig. Vi styrer mot en klimakollaps. Det er riktig at vi trenger tydeligere handling enn det vi ser i dag. Det har begynt å skje ting. Vi vet at fremtiden er fornybar, sirkulær og bærekraftig, og det er helt sikkert den veien verden går nå. Det er en god nyhet. Den dårlige nyheten er at det ikke går fort nok. I virkeligheten har vi ikke tatt innover oss hvor lite som er igjen på det globale karbonbudsjettet. Krisen er så alvorlig at jeg skjønner at folk vil si tydelig fra. Men man skal ha med seg folket, og det er ikke nødvendigvis sånn at du får med deg folket ved å hindre dem i å rekke jobben.

Han mener imidlertid ikke at Extinction Rebellion-aktivistene er «bortskjemte pøbler».

– Jeg vil absolutt ikke bruke de ordene, for jeg tviler ikke på at det er et reelt engasjement her. Men jeg tror heller bred, folkelig mobilisering landet rundt er den beste veien å gå, sier han.

– Viser sin desperasjon

– Extinction Rebellion gjør noe viktig i dag: de viser sin desperasjon etter mange tiår med katastrofalt dårlig klima- og naturpolitikk i Norge. Selve livsgrunnlaget står på spill, og vi har ikke lengre tid til å tvinne tommeltotter. Jeg forstår godt at de aksjonerer, sier Kriss Rokkan Iversen, nestleder i MDG til Vårt Land og legger til:

– Når Heggelund latterliggjør mennesker som bruker sin rett til sivil ulydighet gjennom en ikke-voldelig aksjon, viser det tydelig at han ikke forstår alvoret i klima- og naturkrisen vi står i. Det er ikke klimaaktivistene som ødelegger for klimasaken. Det er det handlingslammede regjeringspolitikere som gjør, inkludert Heggelund og Høyre, sier Iversen.

Hun mener Høyre ikke har levert på klimapolitikken de siste åtte årene.

– Høyre forstyrrer selv verdensordenen ved å ha skuslet bort åtte år i regjering med å ikke løfte en finger for å kutte klimagassutslipp og redde naturen. Her møter han seg selv i døra: Hvis han og regjeringen faktisk hadde handlet, hadde ikke slike aksjoner vært nødvendige, sier Iversen. Og siden dere kanskje spør: Støtter MDG at aksjonistene bryter loven? Vi støtter deres rett til å bruke sivil ulydighet for å vise sin frustrasjon over regjeringens katastrofale klima- og naturpolitikk. Sivil ulydighet er også en del av et demokrati. De har forholdt seg rolig og setter hverken liv, helse eller eiendom i fare.

Elisabeth Bergskaug

Elisabeth Bergskaug

Vårt Land anbefaler

1

1

Mer fra: Klima