Klima

Frykter at klima stjeler barns rettigheter

Miljøaktivist Penelope Lea (16) frykter at barns rettigheter ikke blir ivaretatt i dagens klimapolitikk. Nå stiller hun ansvarlige voksne til veggs. Men hun gjør det ikke alene.

– Tenker du på at klimaendringene påvirker barns rettigheter?

Spørsmålet går fra miljøaktivisten Lea til miljøminister Rotevatn.

– Ja, fordi det er først og fremst barna som må leve med konsekvensene som vil vise seg mot slutten av dette århundret. Og det vil bli dramatisk, svarer ministeren.

Digital Arendalsuke

Arendalsuka er blitt digital i år på grunn av koronapandemien, og noen av arrangementene er flyttet til andre steder i landet.

I tillegg til miljøministeren, har Penelope Lea (16), som er kveldens ordstyrer, invitert representanter fra UNICEF, UN Global Compact Norge og Telenor til å delta på klimapanelet i Klimahuset på Naturhistorisk Museum i Oslo.

LES OGSÅ: Penelope Lea blir UNICEF-ambassadør.

Barn mister rettigheter som følge av klimaeffektr

– Klimakrisen er en barnerettighetskrise, erklærer Camilla Viken generalsekretær i UNICEF Norge.

Hun mener at effektene av klimakrisen påvirker barn på flere måter. Hun forteller at når det forekommer ekstremvær og naturkatastrofer, truses barns rett til liv, helse og en trygg oppvekst. Samtidig forteller hun at det indirekte påvirker barns rett til utdanning.

– Hvis vi må flykte som følge av klimaeffekter, mister barn rettigheter i form av tapt skolegang, kultur, språk, og også utdanning, forteller Viken.

Videre sier Viken at i noen land, Norge inkludert, er barnerettighetene lovfestet. I Norge er barnerettighetene innført rett etter Grunnloven, som vil si at det har forrang for all annen lovgivning.

– Hensynet til barnets beste skal alltid tas, og det er helt grunnleggende. Det vil si at det skal tas foran en del andre hensyn, sier hun.

Engasjerte barn blir truet og hetset

Siri Birgitte Bang Berge fra Telenor Norge forteller at Greta Thunberg og andre unge klimaaktivister har vært med på å dytte selskapet i riktig retning. Telenor er et teleselskap, som bygger ut nettverk i både Norden og en rekke asiatiske land. Berge har sett effekten på barn av å gi flere tilgang til internett.

– Vi ser hvilken betydning det har for barn og unge å ha muligheten til å være på internett, og få informasjon og det gir dem også et talerør de ellers ikke ville hatt, sier hun.

Penelope Lea er bekymret for at barn som uttaler seg på internett, blir møtt med trusler og hets. Det sier hun resulterer i at flere barn vegrer seg fra å delta i den offentlige debatten.

– Vi jobber gjennom Bruk hue–kampanjen for å gjøre noe med nettvett og mobbing på nett, og vi har også en slettetjeneste som skal hjelpe barn og unge som har fått spredt uønska innhold på internett, forteller Berge

LES OGSÅ: De har ikke stemmerett, men vil redde verden.

Mener internasjonalt samarbeid er løsningen

For fjerde år på rad har Norge klart å redusere klimagassutslippene. Rotevatn er fornøyd med fremgangen, men mener det fortsatt er en lang vei igjen til målet er nådd. Han peker på internasjonalt samarbeid som Paris-avtalen som viktig for å nå de store målene.

– Én ting klimafornekterne har rett i, er at det betyr lite hva Norge gjør. Fordi det betyr lite hva alle land gjør, fordi alle land er ganske små. Derfor må vi ha med så mange som mulig til å gjøre så mye som mulig for at det skal ha noen effekt. Det er ikke et argument for at Norge ikke skal gjøre noe, men det viser hvor viktig et internasjonalt samarbeid er. Alle land har et ansvar for å kutte klimagassutslipp, sier Rotevatn.

– Jeg opplever at når vi snakker om hva alle andre må gjøre, så glemmer vi hva vi selv må gjøre, svarer Lea.

LES OGSÅ: Sendte brev mot Norge i FN-råd: – Håper vi nå kan ta innover oss alvoret.

---

Arendalsuka

  • Arendalsuka er en årlig møteplass i Arendal hvor politikere, samfunnsdebattanter og næringsliv møtes for debatt og seminarer.
  • Årens konferanse er gjort digital, og deler av konferansen er flyttet til Oslo
  • Klimaaktivist Penelope Lea (16) inviterer miljøminister Sveingung Rotevatn til en samtale om barnerettigheter og klima.
  • Lea invitererte også Camilla Viken fra UNICEF, Kim Gabrielli fra UN Global Compact Norge, og Siri Birgitte Bang Berge fra Telenor Norge til panelsamtale.

---

Les mer om mer disse temaene:

Amalie Vadla

Amalie Vadla

Vårt Land anbefaler

1

1

1

1

Annonse
Annonse

Mer fra: Klima