Avvisningen fra det politiske Norge har vært total etter intervjuet med lederen for Høyres programkomité i Aftenposten tirsdag.
Der varslet Linda Hofstad Helleland at Høyre må nedprioritere nye miljøgrep for å bekjempe historisk høy arbeidsledighet som følge av koronakrisen. Norge vil måtte lempe på naturvern innen havbruk, gruveindustri, vannkraft, vindkraft og oljeindustri.
Onsdag kveld markerte selv Høyre-leder Erna Solberg uenighet i samme avis.
Helleland snakker ut om den brede kritikken lenger nede i artikkelen. Hun sier hun snakker om naturvern, ikke klima, og forteller om støttemeldinger fra Distrikts-Norge.
Kald skulder fra Ap, Sp, KrF og Venstre
Vårt Land har spurt topper i Ap, Sp, KrF og Venstre sine programkomiteer om de tenker som Helleland. Svaret fra samtlige er nei. Marit Arnstads korte tekstmelding er illustrerende:
– Jeg ser ingen motsetning mellom arbeidsplasser og miljø. Vi vil være opptatt av begge dele, skriver Sps programsjef.
Men kan det snarere være at Linda Hofstad Helleland var uvanlig ærlig og satt fingeren på et ømt punkt i norsk politikk, som nå vil bli mer påtrengende?
Koronatiltak i inn- og utland har ført til en økonomisk krise. Den kan sette den betente konflikten mellom vekst og naturvern, jobber og klima, på spissen i kommende år.
Ap: Trenger aktiv stat nå
Sist gang Norge var i en lignende situasjon, var under finanskrisen i 2008.
Både i klimabevegelsen og i deler av næringslivet beskrives årene etterpå som en tapt mulighet til å sette inn tunge tiltak for å utvikle grønn industri. Pengene og jobbene i og rundt «olja» veide tyngst.
Den gang styrte de rødgrønne landet. Men siden har mye endret seg i Arbeiderpartiet, ifølge Rina Mariann Hansen i partiets programkomité.
– Å lage en klimapolitikk som skaper jobber har vært et gjennomgangstema i arbeidet vårt. Det arbeidet ser vi behov for å intensivere nå. Staten må strategisk og aktivt gå inn for å bidra til arbeidsplasser i nye næringer, sier hun.
I disse dager sender Aps programkomité ut debatthefter om nettopp klima, arbeidsplasser og helse til partiorganisasjonen.
– Ekstremt gammeldags
– Har dere ikke et dilemma når oljenæringen ber om hjelp til å redde jobber?
– Å tro at vi kan løse krisen i arbeidsmarkedet ved å skape nye jobber uten å forholde oss til klimakrisen, er ekstremt gammeldags, svarer Hansen.
– Er Helleland bare uvanlig ærlig, ærligere enn du er nå?
– Jeg svarer ærlig om hvordan jeg opplever diskusjonen i vår komité. Hvis jeg forstår Helleland, så bryter hun med en ganske stor konsensus om at alle næringer må ta sin del av klimabyrden, sier Hansen.
Hun får støtte fra LO-sekretær Are Tomasgård, som sitter i Aps programkomité og har industribakgrunn.
– Hellelands virkelighetsoppfatning er fjern fra virkeligheten ute på arbeidsplassene. Hun tar feil når hun fremstiller det som at bare vi gir blaffen i miljøet, så vil vi få tusenvis av jobber. LO er mot avvikling av petroleumsnæringen, men vi er for utvikling av denne og andre næringer i grønnere retning. Markedene krever mer klima- og naturvennlige produkter, skriver han i en e-post.
Venstre: Ikke redd for reprise av tiden etter finanskrisen
Venstres Erling Moe er ikke redd historien fra finanskrisen skal gjenta seg på deres vakt:
– Erkjennelsen av klimakrisen er mye større nå. Uviklingen går i vår favør. Programkomiteens jobb er å trekke opp prioriteringene våre for en fireårsperiode, uavhengig av hva som skjer nå, sier han.
KrFs Erik Lunde er uenig i premisset til Helleland. Han mener det er realistisk med jobb- og verdiskaping som også tar klima- og naturhensyn, også på kort sikt.
Torsdag lanserte Erna Solberg midlertidige skattefordeler for petroleumsnæringen. Hun avviser overfor NTB at det vil blåse den opp.
– Vi snakker om å bremse et fall. Spørsmålet er hvor mange som skal miste jobben sin, og hvor mye kompetanse vi skal miste, sier Solberg.
Helleland: Gjelder vern mot vekst, ikke klima mot jobber
Linda Hofstad Helleland kaller debatten i kjølvannet av intervjuet med Aftenposten for «karikert». Hun ønsker å rydde all tvil til side:
– Ja, vi skal nå våre klimaforpliktelser, vi skal gjennom et grønt skifte og skape grønn vekst. Det er ikke en diskusjon en gang, sier Høyre-toppen til Vårt Land.
Hun forteller at hun ønsket å trekke opp en debatt om forholdet mellom naturvern og økonomisk vekst. Det er ingen motsetning mellom grønn vekst og nye arbeidsplasser, mener Helleland.
– Men kampen mot arbeidsledigheten kommer til å bli vanskelig for oss politikere. Vi må ta noen valg vi helst skulle unngått de neste årene, sier hun.
De handler om vekst eller vern i havbruk, vann- og vindkraft, gruveindustri – og oljenæringen, som direkte og indirekte sysselsetter veldig mange mennesker. I intervjuet med Aftenposten ba hun blant annet partifeller som ivrer for vern av Lofoten, Vesterålen og Senja om å snu.
– Nå har vi ikke luksusen med å kunne si nei til å lempe på den ganske strenge vernelinja i Norge i like stor grad som før lenger, fastholder Helleland.
– Nå betyr hver eneste arbeidsplass en mamma og pappa som kan betale regningene sine. Og penger til velferdskassa, sier hun.
Venter vonde historier om familier i økonomisk krise
– Men olje påvirker jo også klima?
– Ja, men nå har vi i Høyres programkomité jobbet ganske mye med olje- og gassindustrien. VI ser at de store, norske selskapene satser på fornybar og havvind. De er inne i en voldsom omstilling, svarer Helleland.
– Er det du tar til orde for korttenkt? Ja, arbeidsledighet rammer familier. Men tap av natur og klimaendringer gjør også det.
– Vi skal nå klimamålene. Barna våre skal oppleve rent hav og naturmangfold. Men i store deler av Norge går det an å gjøre inngrep uten for store belastninger. Dette er vanskelige spørsmål der hensyn må veies opp mot hverandre. Vi kommer til å få mange vonde historier om familier i dyp økonomisk krise fremover. Som ansvarlig politiker er det ingen annen jobb som er viktigere for meg enn å få flest mulig i jobb. Vi kan ikke skrive et program for de neste fire årene uten å ta hensyn til det, sier Helleland.
Hun forteller om delte tilbakemeldinger på intervjuet i Aftenposten.
– Fra deler av hovedstadmiljøet og i pressen har det vært mye negative reaksjoner. I resten av landet er det helt motsatt. De har meldt tilbake at det er godt å se at Høyre er opptatt av å skape arbeidsplasser. Det er gjerne mennesker med naturressurser rett utenfor døra, sier Lina Hofstad Helleland.
LES OGSÅ:
• Ny gallup: Høyre har ikke hatt bedre tall siden sommeren 2018
• Tor Andre Ljosland (KrF): «Nå må Vårt Land snart legge retningsvalget til KrF bak seg»
• Solberg-regjeringen har vraket alle forslag om bedre beredskap
---
Fakta:
---