– Vi skal ikke bare over sperregrensen. Vi skal ikke bare over 15 prosent. I forrige lokalvalg ble vi det femte største partiet i Kommune-Norge. I neste lokalvalg skal vi være blant de tre største.
Det er det ambisiøse målet Une Aina Bastholm lanserte i sin tale til Miljøpartiet De Grønne digitale landsmøte lørdag formiddag.
Noen timer senere ble hun valgt til MDGs første partileder på denne siden av årtusenskiftet (se faktaboks).
Bastholm: – Stor utfordring for Norge og verden om Sp blir for stort
Skal MDG nå Bastholms ambisiøse mål, må partiet vippe Senterpartiet ned fra pallen ved lokalvalget.
Sp har hatt rekordvekst med tydelig tale mot sentralisering, men også mot bensin- og flyavgifter, utfasing av olje og realismen i elbil som transport distriktene.
– Hvordan skal dere utfordre Sp?
– Det er en stor utfordring for Norge og verden hvis Sp blir for stort og får fortsette å profilere seg på en antiklimaprofil. De har en lei tendens til å appellere til fordommer mot politikere, byer og klimaforkjempere, sier Bastholm til Vårt Land.
Hun får nå marinbiolog og viserektor ved Universitetet i Tromsø, Kriss Rokkan Iversen, med på laget som en av to nestledere. Oslo-byråd Artild Hermstad ble også valgt til nestleder.
Slik ser et digitalt landsmøte ut. Delegatene feiret valget av Une Aina Bastholm som ny partileder ved å vifte med hendene – såkalte «jazzhands». Foto: Skjermdump
Slik vil ny nestleder møte Sp og gjøre Nord-Norge grønt
I Nord-Norge gjorde Sp et brakvalg i fjor. Slik vil Kriss Rokkan Iversen møte utfordringen fra dem:
– De samme løsningene fungerer ikke overalt. I Nord-Norge er det få muligheter til miljøvennlig person- og godstransport i dag, sier hun til Vårt Land.
Flere grep må tas, mener Iversen:
• Nordnorgebanen må på plass og gods raskt over på sjøtransport.
• Nord-Norge må først ut i utprøving av el-fly, siden landsdelen er avhengig av kortbanenettet.
– Vi må også kunne reise grønt i nord. El-biler er ikke uaktuelt her. Det vi mangler er et stort nok ladenett, sier Iversen.
Den nyvalgte nestlederen har gjort lynkarriere i MDG.
– Som systemøkolog er jeg personlig bekymret for hvordan vi nå løser opp stingene i livsveven, som vi er en uløselig del av. Som mor tar jeg barn og unges bekymring veldig innover meg. Fredag holdt de digital klimastreik. Når regjeringen lanser en politisk iskant som kompromisser med natur og kunnskap samme dag, så er det et slag i ansiktet på ungdommen, sier hun.
Langet ut mot «bullshit-argumenter» og «feige politikere»
I partiets siste landsmøte med likestilte to nasjonale talspersoner, brukte Une Aina Bastholm og Arild Hermstad koronakrisen som utgangspunkt for å snakke om klimakrisen og MDGs politikk.
– Er det én ting vi har lært av koronakrisen, så er det at argumentene mot å løse klimakrisen er «bullshit», sa Hermstad.
I en tale preget av friske fraspark listet han opp fem «bullshit-argumenter som feige politikere har brukt i årevis for å la være å gjøre noe med klimaproblemet».
Koronakrisen har vist at de ikke er gyldige lenger, mener Hermstad. For eksempel argumentet om at «alle må med» før drastiske grep kan tas:
– Skulle vi liksom ikke gjort noe med korona fordi folk vil på hytta? Eller på harrytur, spurte Hermstad.
LES OGSÅ: MDG-topp til Hareide: Putt pengene der du har kjeften
MDG-toppene Une Aina Bastholm og Arild Hermstad hadde rigget seg til i et møterom på Stortinget. Der holdt de sine videooverførte taler til landsmøtet. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB Scanpix
Sammenlignet Erna Solberg med Albert Åberg
Til sammen kom Bastholm og Hermstad med spark til nær samtlige partier på Stortinget, for slik å markere MDG som et grønt annerledesparti i norsk politikk. Dette var budskap fra Bastholm:
• Arbeiderpartiet, Sp og Høyre kan ikke betros ansvaret for å forvalte naturarealer og matjord i landets kommuner.
• Det er gledelig at «vekslende justisministre fra Frp» ikke lenger foralter rettighetene til asylsøkere og flyktninger.
• Det er «trist» at Ap er «ute av stand til å vise lederskap i Moria-saken» – gitt partiets røtter i «solidaritet og fellesskap»
Arild Hermstad benyttet anledningen til å sammenligne statsminister Erna Solberg (H) med barnebokfiguren Albert Åberg.
– Mange av dere husker kanskje Albert Åberg, seksåringen som skal gjøre alt annet enn å kle på seg før han skal i barnehagen. Jeg skal bare, jeg skal bare…, sier han. Det er jo bare sjarmerende når Albert sier dette. Når det er en statsminister som bare skal gjøre masse annet før hun tar fatt på klimaproblemet, så er det ikke sjarmerende, men farlig, sa Hermstad
Kampvotering om nestlederverv
Kriss Rokkan Iversen fra Harstad i Troms måtte gjennom en kampvotering mot Toine C. Sannes fra Sortland i Nordland for å bli nestleder. Iversen var valgkomiteens valg, etter at Oslo-byråd Lan Marie Nguyen Berg trakk kandidaturet sitt. Iversen vant kampvoteringen med 165 mot 40 stemmer.
En del grønne kjendiser dukket opp på skjermen under MDGs digitale landsmøte. Deriblant investor Jens Ulltveit-Moe, samt korrupsjonsjeger og politiker Eva Jolie. Landsmøtet vedtok også en politisk resolusjon om «grønn politikk under koronakrisen».
LES OGSÅ:
• Berit Aalborg: «Ingen bør undervurdere MDG»
• Bastholm velges til MDGs første partileder - langer ut mot CO2-svik
• Ropstad og Rotevatn fikk kjempet iskanten sørover – nå skal de takle grønne kritikere
---
Landsmøte
- Lørdag avholdt Miljøpartiet De Grønne (MDG) sitt landsmøte – digitalt, på grunn av koronaviruset.
- På fjorårets landsmøte vedtok MDG å gå bort fra modellen med to talspersoner, som har særpreget den grønne bevegelsen i Europa, og heller velge en tradisjonell partiledertrio.
- Une Aina Bastholm ble valgt til partileder. Arild Hermstad og Kriss Rokkan Iversen til nestledere. Iversen fra Harstad slo Toine C. Sannes fra Sortland i en kampvotering med 165 mot 40 stemmer.
- Det eneste politiske dokumentet som ble vedtatt var en resolusjon om «grønn politikk under koronakrisen». Den samler gammel og ny politikk om beredskap (medisin, mat, klimatilpasning), grønn omstilling og fordeling.
---