Klima

Vårt Land: Aksjonsgrupper skaper lite konstruktiv ­klimadebatt

Personhets og ufiltrert raseri preger de nye klima-aksjonsgruppene på Facebook, skriver Vårt Land på lederplass.

Klimautfordringene er en av de ­vanskeligste og viktigste utfordringene det internasjonale sam­funnet står overfor. Når både økonomiske og ­politiske rammeverk utfordres slik de gjør i klimas­pørsmålet, blir også frontene steile. Klimaspørsmålet er blitt ­betent, det har både politikere og forskere som ­fronter tematikken fått merke. Hets og trusler har blitt en del av deres hverdag.

Mange tusen følgere og flere «motgrupper»

De siste dagene er det etablert flere Facebook-­grupper om klimautfordringene, og de har fått ­titusenvis av følgere. Askøy-mannen Knut ­Amundsen (68) etablerte gruppen «Folkeopprøret mot klima­hysteriet» for kort tid siden. Den hadde torsdag ­ettermiddag fått over 110.000 følgere. Flere «motgrupper» er også lansert og har fått svært mange følgere.

Få nordmenn tror ikke på menneskeskapte klimaendringer

ABC Nyheter skrev for noen dager siden om Amundsens initiativ. Avisen skriver at han representerer de 8 prosent nordmenn som mener menneskelig aktivitet ikke har noe med klimaendringer å gjøre.

– Hvorfor skal den prikken på jorden som heter Norge til enhver tid være best i verden? Jeg tenkte at nå er det nok, uttalte Amundsen til avisen.

Ubehagelige kommentarfelt

Vårt Land har fulgt flere av klimagruppene den siste tiden. Det er ikke konstruktiv lesing. Deling av anekdotiske «bevis» og leserinnlegg mot klima­forskning og klimajournalistikk er ikke det største problemet. Mer ubehagelig er det å lese kommentar­feltene: Postene følges opp av kommentarer som innholder grov personhets, oppfordringer om hatkampanjer mot medier, politikere og forskere og massiv latterliggjøring av motstandere.

Skyttergravskrig

De endringene vi som samfunn må gjennomføre for å løse klima­utfordringene, vil ikke applauderes av alle. Politikk som endrer folks liv, skal og bør følges tett av kritisk journalistikk og engasjert debatt. Det er ­avgjørende at en samfunnsdebatt også skaper rom for synspunktene til den gruppen som ikke opplever at deres synspunkter blir hørt av majoritets­samfunnet og den såkalte «eliten». Dessverre er ikke de aktuelle aksjonsgruppene i sosiale medier med på å bringe klimadebatten videre. Skyttergravskrig er sjelden et godt virkemiddel.

Enkelte av artiklene i Vårt Land er forbeholdt abonnenter. Vi jobber hver dag for å levere dagsaktuelle nyheter og god journalistikk. Bli abonnent og få tilgang til alt innholdet vårt. Er du allerede abonnent? Takk for at du støtter oss så vi kan fortsette å levere kvalitetsjournalistikk hver dag!

Annonse
Annonse

Mer fra: Klima