Klima

Ropstad presser både Høyre og Ap i vårens miljødrama

(Gardermoen): KrFs leder sender et varsko til Høyres ferske oljeminister Tina Bru – og utfordrer Ap om støtte i slaget om iskanten. Internt regjeringsoppgjør står for døren.

Døgnet etter at Høyre, Venstre og KrF viste seg frem som felles lag på Slottsplassen, starter KrF-leder Kjell Ingolf Ropstad den interne miljøkampen. I talen til deltakerne på KrFs store lokalkonferanse satte han ned foten for ønsket blant grupper i Høyre om en «dynamisk iskant» – en grense for oljeboring i nord som flytter seg i takt med at isen smelter.

– Jeg vil være veldig tydelig med dere – og med vår nye olje- og energiminister Tina Bru: Det kommer ikke på tale med en såkalt dynamisk iskant, sa Ropstad.

Overfor Ap var han utfordrende – og besk:

– I stedet for at Støre bruker krefter på å spørre om et barn virkelig er sykt, slik han gjorde da vi hadde hentet hjem en femåring fra Syria, burde han heller bruke kraft på å plassere Ap på rett side av iskanten, lød det fra Ropstad.

Iskanten – den store miljøsaken i vår: Venstre og KrF er på samme lag mot oljeinteressene

Regjeringen vil trolig lande sitt syn utpå våren. Kampen om hvor iskanten skal gå i Barentshavet – og dermed sette en nordlig grense for oljevirksomhet – blir en av vårens store saker i Stortinget.

I regjeringen står slaget mellom Venstre og KrF på den ene siden – og Høyre på den andre. Skulle de to sentrumspartiene få gjennomslag for å vrake en «dynamisk iskant», har de ikke noe flertall i Stortinget. For etter Frps utmarsj av regjeringen vil partiet gi jernet for oljeboring så langt nord som mulig.

Støre gir tydelig tilsvar – Ropstads ord er «talende for en regjering i villrede».

Nettopp der kommer Ap inn i bildet. I talen valgte altså Ropstad å legge press og be partiet avklare hva de mener i den omstridte miljøsaken.

Men Ap-leder Støre gir tydelig tilsvar. I en melding til Vårt Land betegner han utfallet fra Ropstad som «talende for en regjering i villrede».

– Regjeringen Ropstad og Knut Arild Hareide sitter i regjerer på Frps nåde. Dagen etter at den tiltrer så ber Ropstad Ap avklare om vi tar avstand fra det samme Frp. Ropstad kan være trygg; Frp er ikke politisk veiviser for oss, heller ikke i energi-, klima- eller miljøpolitikken.

Ap-lederen har døra på gløtt – men regjeringen må møte Frp først

Om dramaet om iskanten – forvaltningsplanen i nord – mener han regjeringen først må gjøre opp med Frp. Men i meldingen slår han ikke døra igjen for løsninger:

– Ap vil avvente regjeringens eget forslag til Stortinget, basert på innspill fra fagmyndighetene. Det var vår håndtering da vi la fram forvaltningsplaner i vår tid i regjering. Så skal Ap legge fram sitt standpunkt, som tar ansvarlig hensyn til både til miljø, fiskeri og annen næringsaktivitet, skriver Støre.

Ropstad: Dette handler om økosystemer og matfatet for fisken

Nettopp fagmyndighet i den store isstriden er også det Ropstad og KrF støtter seg til. Overfor Vårt Land gir han klart uttrykk for at dette må bli avgjørende for regjeringens samlede løsning. Det såkalte Faglig forum – som har nøkkelrollen om iskanten – er en rådgivende gruppe i arbeidet med helhetlig og økosystembasert havforvaltning.

– Vi har satt ned et Faglig forum, som bør være avgjørende for konklusjonen. Iskanten handler om økosystemer og matfatet for fisken. Når Faglig forum definerer hva som bør være en konklusjon bør regjeringen lande der, sier Ropstad.

LES OGSÅ OM KRFS LANDSKONFERANSE OG REGJERINGEN:

Ropstad møtt med KrF-jubel for å ha hentet hjem IS-kvinne - og Hareide

Hareide: Har kjent på «positivt press» om å bidra til samling i KrF

Jubel i «blå» Rogaland KrF over Hareide-retur

---

Fakta:

---

Vårt Land anbefaler

1

1

1

1

Annonse
Annonse

Mer fra: Klima