Klima

Slik har MDG inntatt maktlaget i over halvparten av de største kommunene. Gjør historiske erobringer

Miljøpartiet skriver politisk historie: Ikke bare kaprer de sin første ordfører og fylkesvaraordfører. De inntar styringslagene i over halvparten av de største kommunene.

Vårt Land har gjennomgått maktspillet i de 20 mest folkerike kommunene etter valget. Selv om utfall av forhandlingene mange steder er uavklart, har Miljøpartiet De Grønne (MDG) inntatt plass på maktlaget i over halvparten av dem.

– Vi kan nå snakke om gjennombruddet for MDG. Dette har mye å si for partiets oppbygging av politisk og organisatorisk styrke fremover, sier valgforsker Svein Erik Tuastad.

– Fortsatt forhandler vi mange steder. Men samarbeidsløsninger så langt gir oss sjanse til å vise frem politikk på flere felter som næringspolitikk og skole, sier nasjonal talsperson Arild Hermstad.

LES OGSÅ: Slik kan Miljøpartiet bygge seg enda sterkere – etter valgjubelen for etterpå ruller millionene inn

Ut med bystempel

Partiet triumferte da det ble klart at MDG hadde fått sin første ordfører: Ørjan Jensen i Vardø. Men like viktig internt er at partiet har hanket inn en rekke varaordførere: I Midt-Telemark, Tokke, Ås, Nesodden, Nordre Follo og storbyen Drammen. Dessuten har MDG gjennom samarbeid fått varaordføreren i det nye storfylket Vestland.

I MDGs partiapparat anser man dette som et viktig signal: Det svekker stemplingen av partiet som byparti.

– Vi er stolt av det vi får til i byene. Men mange steder i distriktene får vi nå vist frem at klimautfordringen også rammer bygdene og at det er et alternativ til Sps politikk, sier Hermstad.

Innflytelse i flere storbyer

I flere av de største kommunene er maktkampen ennå ikke avgjort. I Trondheim, Bergen og Tromsø er MDG antatt som helt nødvendige i støttegrunnlaget for Ap-makt. Det betyr viktige nøkkelposisjoner til dem også.

• I Oslo skal MDG-profilene starter snart forhandlingene med Ap og SV om ny plattform for mindretallsbyrådet.

• I Stavanger er MDG inne på maktlaget med gjennomslag, der også den lokale bompengelisten er. For MDG ble det mulig fordi en rushtidsavgift som stengte for samarbeid forsvant i regjeringens bompengeforlik.

LES OGSÅ: Her er MDGs reise fra miniparti for entusiaster til grønt masseparti

Men noen steder trakk de seg

I tradisjonelt store blå kommuner som Asker og Bærum er politiske kabaler ikke lagt, men MDG anses ikke å ha noen nøkkelrolle.

• I det politiske kaoset i Kristiansand er alt uavklart, MDG trakk seg fra samtaler. Det har de også gjort i Bodø.

• I Sandnes har en storkoalisjon av Ap, Frp, Sp og bompengelisten FNB sperret grønne partier ute. Også i Larvik står MDG utenfor.

Vinner nytt byterreng

Men i store byer som Ålesund, Tønsberg, Arendal, Skien og Sarpsborg er MDG inne på det seirende samarbeidslaget om ordførermakt og viktige posisjoner. Der er det – eller forhandles det – også om punkter for politisk samarbeid. Slike prosesser pågår også i Fredrikstad og Lillestrøm.

Flere steder får altså MDG omsatt justerte programpunkter til politikk. Talsperson Hermstad utrykker at dette som en skillevei:

– Vi har ofte opplevd at vi har fremmet forslag som ble adoptert av andre. Nå får vi sjanse til å sette det ut i livet selv.

LES OGSÅ: Raude, grøne, blå og gule prestar inn kommunestyre

Bygger et MDG i «Sp-land»

Valgforsker Svein Erik Tuastad ved Universitetet i Stavanger mener MDGs forhandlingsutfall gir partiet ny styrke: De skaper egne politiske talenter som kan innta den regionale og politiske riksscenen når tiden kommer. De erobrer også grunn i nye områder.

– Enkelt sagt: De bygger nå et MDG i «Senterparti-land» også, sier Tuastad.

– På hvilken måte kan samarbeidsløsningene sette avtrykk?

– Miljøpolitikken inngår ikke bare i forhandlingsresultat. Den vil også bli politisert av utålmodige politikere i norske kommuner. Å innta kommunestyrer er ikke lett for nye partier, men det gir store muligheter: I Oslo gikk eksempelvis Lan Marie Nguyen Berg fra å være helt ukjent til å bli en nasjonal premissleverandør.

---

MILJØPARTIET

  • Miljøpartiet De Grønne (MDG) ble grunnlagt i oktober 1988 og hadde ubetydelig oppslutning i nær to tiår.
  • I 2015 fikk partiet 4,2 prosent ved lokalvalget. Ved stortingsvalget i 2017 landet MDG under sperregrensen og fikk bare ett mandat.
  • Ved høstens kommunevalg fikk MDG 6,8 prosent på landsbasis – en fremgang på 2,6 prosentpoeng.
  • Sterkeste enkeltresultat var i Vardø, med 23,2 prosent.
  • I Oslo fikk MDG 15,3 – og ble tredje størst.

---

Vårt Land anbefaler

Mer fra: Klima