Klima

SV-veteraner krever: Vri oljefondet over på fornybar energi

Norge er et lite land, men oljefondet er et av de største fondene i verden. Et klimatiltak som monner er dermed å vri investeringene i fondet over på fornybar energi og stille krav om at fondet skal bidra til grønne arbeidsplasser, mener en rekke SV-veteraner.

Heming Olaussen, Oddny Irene Miljeteig, Karin Andersen og Arne Nævra er alle sammen besteforeldre. Nå vil de gjøre noe for barnebarnas generasjon ved å jobbe for tydelige klimatiltak.

(GARDERMOEN): – Forrige fredag var et vendepunkt. Herfra kommer klimaopprøret bare til å vokse og vokse, til ingen kan overse det, sa Audun Lysbakken i sin tale til SVs landsmøte fredag. Deretter lovet han at SV skulle stå i spissen for å følge opp ungdommens krav og komme med en plan for klimahandling.

Et av punktene bør handle om oljefondet (formelt kalt statens pensjonsfond utland), mener flere veteraner i partiet.

Pensjon eller framtid

Karin Andersen står i spissen for det som er et slags besteforeldrenes klimaopprør i miniatyr. Hun vil få med SVs landsmøte på å forplikte partiet til å endre bruken av oljefondet for å få ned klimautslipp og skape grønne arbeidsplasser. Hun vil ha inn i klimaresolusjonen som skal vedtas lørdag:

«Norge har gjennom sitt oljefond både et ekstra ansvar og en stor mulighet til å bidra til klimakutt og omstilling, både hjemme og ute. SV mener at både handlingsregelen for bruk av oljepenger innenlands og investeringsprofilen ute må endres slik at en reduserer klimautslipp og klimarisiko.»

LES OGSÅ: Hardt Lysbakken-oppgjør med blå «mirakeltro» og «sjamanisme»

Oljefondet skal være sikkerheten for pensjonen vår. Men hverken pensjonen eller barnebarna er trygge hvis vi ikke legger om, men fortsetter som før, sier Andersen. Hun påpeker at det også blir stadig mer risikabelt økonomisk å satse penger på fossil energi i stedet for fornybar.

– Aksjonen til ungdom rundt om i landet møter oss med klare krav. Vi tar opp hansken fra de unge to generasjoner under oss med dette forslaget, sier Arne Nævra.

Sikkerhet for fornybar energi

– Forslaget vårt går jo litt inn i diskusjonen om hvordan vi skal forvalte oljepengene. Vi peker ut en retning, men sier ikke noe om størrelse eller prosent. Uansett er det slik at oljefondet er så stort at signaleffekten er tydelig, det blir lagt merke til hva vi gjør med fondet, sier han.

Andersen sier de i den rødgrønne regjeringa kjempet for å få skjerpet de etiske retningslinjene for oljefondet, men hun mener disse justeringene ikke var kraftige nok. Oljefondet kan være en økonomisk sikkerhet for grønne prosjekter slik det har vært med petroleumsprosjekter, mener hun.

LES OGSÅ: I duell om SVs framtidsvei - klima mot distrikt

– Vi må flytte mange smarte hoder og mye penger over fra oljeindustrien til andre næringer. Oljefondet har lenge avlasta risikoen for petroleumsinvesteringer. Nå må vi gjøre det samme for fornybare prosjekter. Det kan på sikt bli både smart og lønnsomt, og med oljefondet kan vi hjelpe prosjektene i gang, sier hun.

– Jeg tror det Lysbakken sier om en grønn «new deal» er sentralt, vi må være spydspissen for en grønn og omfordelende politikk, sier idligere Nei til EU-leder og partiveteran Heming Olaussen.

Ut mot de store partiene

De fire SV-politikerne Andersen, Nævra, tidligere nestleder Oddny Miljeteig og Olaussen er lei av at deres generasjon – og generasjonen under – ikke tar ordentlig tak i klimaspørsmålet.

– Mannfolk i 50-åra må vi skrote. De er utdatert, sier Olaussen. Han og de andre utfordrer de andre partiene, også SVs tidligere regjeringspartnere Sp og Ap.

– Jeg sitter i transportkomiteen på Stortinget. Der legger jeg merke til hvordan de tre store partiene tenker – de tenker alltid vei først. Tog kommer i beste fall i andre rekke. Ofte vil de ikke engang vurdere hurtiggående og elektriske ferger som bindeledd mellom strekninger i stedet for ny, fergefri motorvei. I enkelte tilfeller har selv Statens Vegvesen ønsket å utrede dette alternativet før politikerne har foreslått det, sier Arne Nævra. Han mener ting tar så lang tid, og at ungdommen er utålmodig. Man må være ambisiøse for å få til ting raskt, ikke bare skyve alt inn i framtidige stortingsperioder, mener han.

LES OGSÅ: Sp-landsmøte ga marsjordre om nye klimagrep

Fossile samarbeidspartnere

Karin Andersen mener Sp og Ap har vært for fossile i tankegangen.

– Fornybar energi er et av områdene det har vært massivt vanskelig å gjøre noe med. Både Ap og Sp har holdt sin hånd over oljenæringen, sier hun om hvorfor de ikke fikk gjort noe med dette da de satt i flertallsregjering fra 2005 til 2013. Hun peker på CO2-fangst på Mongstad som et av de største prosjektene SV kjempa for i den rødgrønne regjering.

Olaussen påpeker at klimakrisa også har rykket nærmere nå enn da de satt i regjering, og dermed er behovet for radikale løsninger blitt tydeligere.

Enkelte av artiklene i Vårt Land er forbeholdt abonnenter. Vi jobber hver dag for å levere dagsaktuelle nyheter og god journalistikk. Bli abonnent og få tilgang til alt innholdet vårt. Er du allerede abonnent? Takk for at du støtter oss så vi kan fortsette å levere kvalitetsjournalistikk hver dag!

Annonse
Annonse

Mer fra: Klima