Klima

Bollestad talte til KrF-landsstyret - gikk hardt ut mot de som hetser klimaungdommen

Fungerende KrF-leder Olaug Bollestad heier på de unge som samles i titusentall for å redde jordkloden. Hun lar seg inspirere av miljøaktivisten Greta Thunberg.

I sin tale på partiets landstyremøte poengterte hun at Kristelig Folkeparti for første gang på 14 år er i regjering.

– Det betyr at politikken vår er noe mer enn gode poenger i en debatt – den kan utgjøre en reell forskjell i familier og enkeltmenneskers liv. Nå har vi hånda på rattet i familiepolitikken, der familiene styrkes, ikke styres og kampen mot barnefattigdom intensiveres, sa hun blant annet til landsstyret som var samlet i Oslo fredag.

Bollestad understreket at bioteknologiloven ikke blir endret uten at KrF er enig.

– Det betyr at etikken settes før teknikken, og helsekronene brukes på å redde liv, ikke sortere bort liv. I utviklingspolitikken blir det et taktskifte, der bistanden blir mer fattigdomsorientert, sa partilederen.

Hun kom også innpå det forestående lokalvalget og bemerket at det fredag er 171 dager til velgerne går til urnene.

– Det vil kreve hardt arbeid, og vi skal ikke stikke under en stol at det har vært tungt å stille liste en del steder i år. Men med 14 dager igjen til fristen, ligger vi bare ett prosentpoeng under dekningsgraden i 2015, sa KrFs fungerende nestleder.

Tok opp klimakampen

Bollestad brukte tid på klimakampen og nevnte spesielt Greta Thunberg, jenta som satte seg ned utenfor den svenske nasjonalforsamlingen i protest mot manglende oppmerksomhet rundt klimasaken.

– Jeg heier på ungdom som Greta, som står opp for noen viktige verdier og som mobiliserer sin generasjon til klimakamp! I begynnelsen satt Greta alene. Nå har hun fått selskap av hundretusener av skoleelever over hele verden. I dag samles tusenvis av klimastreikende ungdom i Oslo, inspirert av Greta. Det er inspirerende.

Hun kalte det nedslående at ungdom forteller at de møtes med hets og latterliggjøring fra voksne for sitt engasjement.

– Frps stortingsrepresentant Jon Helgheim brukte ikke tiden i gårsdagens Politiske kvarter til å ta avstand fra hetsen av unge mennesker. Nei, han brukte tiden på å kalle miljøfokuset for hysteri og påstår at ungdom blir utsatt for skremselspropaganda. Det er både urovekkende og kunnskapsløst, understreket hun i sin tale.

IS-barn

KrF-lederen snakket også til landsstyret om barn født i IS-okkuperte områder.

– Flere av dem er norske statsborgere. De er ikke IS-barn, de er våre barn. Disse barna er helt uskyldige i sine foreldres forbrytelser. Disse barna er hardt rammet og lider under foreldrenes valg, sa hun.

Hun mente at slik situasjonen er nå, vil det være svært krevende om Norge alene skulle gått inn i Syria og hentet ut disse barna

– Dette er noe som bør løses i samarbeid med andre land, og ikke minst EU. Derfor bør Norge ta et initiativ overfor EU for å finne en felles løsning.

Bollestad trakk en parallell til tyskerungene fra 2. verdenskrig.

– Mange ble mobbet, hetset og banket. Selv om mye er ulikt mellom gruppene, har disse to generasjonene krigsbarn først og fremst en ting til felles: De er uskyldige. I år 2000 ba Kjell Magne Bondevik tyskerbarna om unnskyldning på vegne av Norge. Nå må vi sikre at ikke historien gjentar seg, sa den fungerende partilederen.

Enkelte av artiklene i Vårt Land er forbeholdt abonnenter. Vi jobber hver dag for å levere dagsaktuelle nyheter og god journalistikk. Bli abonnent og få tilgang til alt innholdet vårt. Er du allerede abonnent? Takk for at du støtter oss så vi kan fortsette å levere kvalitetsjournalistikk hver dag!

Annonse
Annonse

Mer fra: Klima