Klima

«Det er veldig søtt at du er så engasjert»

Mens barna streiker for klimaet, gjør voksne narr av dem i sosiale medier.

Bergen  20190314.
Ingrid Risa (tv) og Helena Haarr fra Slotthaug skole viser frem plakatene de har laget til streiken og møtet  på Torgalmenningen for klimaopprør.
Foto: Marit Hommedal / NTB scanpix

Hallo alle kidza som har klimastreiket! Ble mamma og pappa litt sure for ditt ugyldige fravær? Vel, her kommer noen fine tips til å få dem i godt humør igjen.

Slik begynner et innlegg som er hyppig delt på Facebook de siste dagene. Det kommer i ulike varianter, men alle inneholder en rekke oppfordringer som foreldre kan gi til de unge klimastreikerne som nå aksjonerer verden over. Budskapet er at det bare er å avbooke Thailand-reisen («bare tullete klimafascister flyr»), kutte «junkfood og Red Bull» til fordel for brokkoli og springvann, ikke bytte mobiltelefon oftere enn hvert fjerde år og slutte å dusje en halvtime hver kveld.

Eller som det heter i innlegget: Ukelønna di kan kuttes drastisk. Hvem vil vel konsumere unødig lizzm??

Landsdekkende protest

Fredag arrangerer Natur og Ungdom en landsdekkende skolestreik for klimaet. Miljøorganisasjonen forventer at 10.000 barn og unge deltar på protesten, som ble starta i fjor av den svenske skoleeleven Greta Thunberg. Skoleelevene streiker for å «protestere mot politikernes tiltaksløshet i klimapolitikken».

De unge klimaaktivistene forteller at de blir utsatt for hets og latterliggjøring. Mari Hasle Einang, som er nestleder i Changemaker, sier til Vårt Land at ukjente mennesker ringer og sender meldinger til henne og hevder hun er hjernevaska.

– En skrev at han skulle kjøpe hundre amerikanske biler, og sette dem på tomgang for å ødelegge for meg, forteller hun.

LES OGSÅ: Unge klima-aktivister oversvømmes av hatske meldinger

Hersketeknikk

Frp-politiker Karianne Hansen er en av dem som la ut innlegget på Facebook. Hun forteller til NRK at det er ment som humor, og om «noen surpomper» tolker det annerledes, så får det stå for deres regning. Samtidig understreker Hansen at hun respekterer barn og unges meninger.

Voksne er flinke til å respektere unges meninger og heie på engasjement, men det er ikke dermed sagt at de tar hensyn til hva de mener. Når 14 år gamle Penelope Lea, som har ledet Barnas klimapanel, møter politikere eller samfunnstopper, så forteller de at de er glade for engasjementet­ hennes.

– Men de tar ikke på alvor det jeg sier. Det er som om de mener at barn er naive. At vi ikke forstår, sier Lea til Vårt Land.

Dette er en klassisk hersketeknikk som ofte blir brukt mot unge mennesker. Det er veldig bra at du er så engasjert! Stå på, jenta mi!

På den måten ledes oppmerksomheten vekk fra selve budskapet.

LES OGSÅ: Det handler om hva slags menneske man har lyst til å være. Slik forklarer Penelope Lea (14) og Gina Gylver (17) hvorfor de kjemper alt de kan for klimaet.

Makeover

Facebook-harselasen har likevel et viktig poeng. Å kutte i klimagasser vil kreve at vi legger om livsstilen vår. Men de klimastreikende barna og ungdommene har skjønt noe mer sentralt: Hvis vi skal klare å kutte nok, krever det politiske tiltak. Likevel blir de latterliggjort av voksne som er redde for at de må forandre forbruksmønsteret sitt.

Du må gjerne kalle innlegget humor, i så fall går den på bekostning av en foreldregenerasjon som ser at ungene viderefører det de har lært hjemme.

Når voksne folk gjør narr av streiken og ironiserer over at dette nok bare er starten på en fullstendig livsstils-makeover for kidsa, burde de heller snu speilet mot seg sjøl. 14-åringene har verken kjøpt Thailand-turer, dyre jakker eller nye mobiltelefoner. Det er foreldrene som kjører dem på trening, som lager kjøttmiddager og kontrollerer ukepengene.

LES OGSÅ: Svalbard opplever nå de største og raskeste klimaendringene på planeten. Turistene strømmer til for å se Arktis før det er for sent.

Lærdom

Det er ikke søtt at unge engasjerer seg – det er viktig og det gir håp for framtida. FNs klimapanel har sagt at vi må halvere klimagassutslippene innen 2030 for å begrense den globale oppvarmingen til 1,5 grader. Barna streiker for framtida si, for de skjønner at det haster.

De har ikke stemmerett, men de ønsker likevel å bli hørt. Da er det arrogant at voksne ber dem om å dusje litt kortere, som om det i seg sjøl skulle redde verden.

«Til dere voksne: Del gjerne dette så våre håpefulle får litt lærdom!» står det i en parentes helt til slutt i Facebook-innlegget.

Hvis vi voksne vet så godt hvordan det skal gjøres, er det rart at vi bruker tida på å belære barna når vi heller kunne begynt med å endre oss sjøl.

Enkelte av artiklene i Vårt Land er forbeholdt abonnenter. Vi jobber hver dag for å levere dagsaktuelle nyheter og god journalistikk. Bli abonnent og få tilgang til alt innholdet vårt. Er du allerede abonnent? Takk for at du støtter oss så vi kan fortsette å levere kvalitetsjournalistikk hver dag!

Annonse
Annonse

Mer fra: Klima