Klima

Klima skaper økt rødgrønn spenning

I SV har bekymringen for Sps klimavending økt de siste årene. I en ny rødgrønn regjering kan Sp stå langt sterkere enn sist.

– Jeg har tidligere oppfattet Sp som et parti som tar klimautfordringene på alvor, men de siste årene har jeg stusset ganske kraftig over deres manglende klimapolitikk og motstand mot en rekke klimatiltak.

Det sier Lars Haltbrekken, SVs medlem i Energi- og miljøkomiteen og tidligere leder i Naturvernforbundet.

Blant flere i SVs stortingsgruppe er det stor frustrasjon over den gamle regjeringspartnerens klimapolitiske oppførsel de siste årene.

Trolig må begge partier med for å sikre flertall for et regjeringsskifte ved stortingsvalget i 2021. Dermed kan spriket mellom de to bli en utfordring i anstrengelsene for et maktskifte.

LES OGSÅ: Ulmende klimaopprør i Sp – varsler oppgjør på landsmøtet

Trygve Slagsvold Vedums suksessformel

Også i deler av Senterpartiet, fra grasrota til Stortinget, er det bekymring, meldte Vårt Land forrige uke.

Flere mener Trygve Slagsvold Vedums suksessformel, en ensrettet distriktslinje, går på bekostning av partiets klimaprofil. For dem smerter det at miljøvernpioneren Sp nå kun er synlig i miljøpolitikken med kritikk av bompenger, bensin- og flyavgifter.

Frustrasjonen er ventet å boble opp i et aldri så lite klimaopprør på landsmøtet på Hamar senere denne måneden.

Også Haltbrekken i SV mener Sp har gjort en klimapolitisk vending. Han ser et annet Sp under Trygve Slagsvold Vedum enn under tidligere ledere som Åslaug Haga, som nylig tok til orde for å planlegge utfasing av norsk oljeproduksjon.

Enkelte i SV opplever det som at Sp har valgt å profilere seg på motstand mot klima- og miljøkamp, og spekulerer i om de ønsker å overby Frp i kampen mot avgifter.

LES OGSÅ: – Sp og MDG må snakke sammen

Endret styrkeforhold med sterkt Sp i ny rødgrønn regjering

Vedums oppskrift har imidlertid vært en suksess. Sp har har nådd målet om å overta plassen som Norges tredje største parti fra Frp. De har nasket velgere fra så vel Ap som Frp.

Det vil i sin tur forrykke styrkeforholdet i et nytt rødgrønt regjeringsprosjekt. Hadde det vært valg i februar, ville nemlig Sp vært 5,5 prosentpoeng større enn SV, viser valgforsker Bernt Aardals snittall for februar. I de to rødgrønne periodene var SV først 2,2 prosentpoeng større, så like store som Sp. Spørsmålet melder seg: Hvem vil vinne dragkampene om klima og miljø i en ny rødgrønn regjering?

Selv ikke i bakgrunnssamtaler vil SV-politikere vedkjenne seg bekymring for at dette vil påvirke mulighetene for, eller samarbeidsklimaet i, en ny rødgrønn regjering. De viser til at mange andre saker forener, håper at styrkeforholdet vil endre seg og at «klimaopprøret» i Sp vil vinne fram:

– Det var store avstander og kontroversielle utspill også under de rødgrønne. Sps Ola Borten Moe ville borre etter olje helt opp til Nordpolen. Likevel klarte vi for eksempel å lande en løsning om Trillemarka, sier Lars Haltbrekken.

Den gang vant SV dragkampen om hvorvidt den gamle skogen i Buskerud skulle gjøres til naturreservat. Saken var så betent og vanskelig for Sp at beslutningen først ble kunngjort etter stortingsvalget i 2009.

LES OGSÅ: – Når jeg hører Elvestuen på radio får jeg lyst til å sette bilen på tomgang

– Sp er med på å skape motsetninger i klimapolitikken

– Det er helt åpenbart at Sp ikke lenger har noe ønske om å ta noen lederrolle i klimapolitikken, sier Kari Elisabeth Kaski, finanspolitisk talsperson i SV med bakgrunn fra miljøstiftelsen Zero.

Kaski synes «frustrasjon» er feil ord å bruke, men ser med uro på vendingen Sp har tatt:

– Sp er dessverre med på å skape motsetninger i klimapolitikken. Angrepet på miljøbevegelsen er lite kledelig for et parti som har grønnfargen i logoen sin, sier hun, med adresse til Geir Pollestads kritikk av «klimaeliten» i et innlegg i Dagbladet.

Sps næringspolitiske talsperson mener klimaledere i miljøpartier og -organisasjoner skremmer dreper miljøengasjement gjennom moralisering og manglende aksept for andre løsninger enn deres egne.

Hvordan borger dette for en ny rødgrønn regjering med et veldig sterkt Sp?

Jeg håper de grønne kreftene vinner fram i Sp, så de ikke blir en motstander i kampen for en offensiv klimapolitikk i en slik regjering. SV må sikre størst mulig oppslutning og stille klare klimakrav i forhandlinger, sier Kaski.

LES OGSÅ: Elvestuen slår tilbake mot Sps «eksos-mann»

– Ap er jokeren

Arne Nævra, mangeårig naturfotograf og nå SVs mann i transportkomiteen, ser derimot litt annerledes på ting.

– Sp har ikke endret seg i klimapolitikken, for de har jo aldri vært et miljøparti, sier Nævra, som tar forbehold om at han er ny på Stortinget.

Nævra mener Arbeiderpartiet kan bli klimajokeren i en ny rødgrønn regjering. Partiet beveger seg nå i mer klimavennlig retning, mener Buskerud-representanten.

Vårt Land meldte søndag at enda flere fylkeslag i Ap nå går inn for å droppe enhver konsekvensutredning av oljeleting i Lofoten, Vesterålen og Senja. Nævra karakteriserer dessuten Espen Barth Eides inntreden i klima- og miljøpolitikken som et nytt pust for Aps klimaprofil.

Sp-politikeren mener Sp har spisset profilen sin i litt større grad enn de andre opposisjonspartiene etter at KrF sikret Erna Solberg flertallsregjering:

– I klimadebatten har de kun ett poeng: hensynet til distriktene. De kan ha et poeng, men det må hele tiden være en avveining mot miljøhensyn. Vi er uenige om virkemidlene.

Transportpolitikeren har ennå til gode å møte den Sp-representanten som ikke har stemt for store motorveiutbygginger. Samtidig klager partiet over bompengene som må til for å finansiere veiene Sp selv går inn for, påpeker han.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

1

Mer fra: Klima