Klima

Kollektive gleder

Jeg har ingen sympati med alle som 
tviholder på gamle vaner og absolutt skal kjøre egen bil til jobb.

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Ikke du, selvfølgelig

Ja, da – jeg vet det er noen som faktisk kjøre bil til og fra arbeidsstedet, for i det hele tatt å få hverdagen til å gå opp. De kan fortsette å gjøre det med ganske god samvittighet, og må gjerne avslutte lesingen­ av denne artikkelen her og nå. Den handler ikke om dem.

Men dere andre

For et meget stort antall av dem som hver eneste dag fyrer opp sine fossile kjøretøy eller elbiler­ for å komme seg til og fra kontorer, fabrikker, tannlegekontorer eller treningsstudioer i våre byer, er det bare å innstille seg på den nye tid. Politikere er nemlig i ferd med å ta konsekvensene av at byene ble etablert for helt andre formål enn å tjene som trafikkmaskiner og parkeringsplasser. De ble grunnlagt som steder å bo, leve, puste, leke, sprade og så videre, og så videre.

LES OGSÅ: Hansson krevde skaperverkkonsekvent KrF

Mer iver enn teft

Man kan si mye om Miljøpartiet De Grønnes (MDG) evner som politiske håndverkere. Det er ikke alltid, for å si det mildt, teft og kløkt som preger de utålmodige grønnes iver etter å se konkrete resultater av sin egen politiske filosofi. Tautrekkingen rundt Oslopakke 3 og spesielt skjebnen for E18 gjennom Bærum, har vært observert med en skrekkblandet fryd av alle som har vært opptatt av å studere hvordan politiske prosesser kan utvikle seg.

VERDIDEBATT: KRF: – MdG lurer sine velgere. MdG svarer: – Trist at KrF tilslører debatten

Generasjoner

Men ett skal MDG-folkene ha: Med stahet og utholdenhet­ får de med seg andre på en politikk som i praksis vil tvinge langt flere matpakkebilister over på buss, tog, båt og bane. Privatbilismen inn til byene skal strupes med høye bompengesatser og moderat utbygging av veier. Godt er det, ikke bare med tanke på dem som bor der, men også generasjonene som skal arve byene.

LES OGSÅ: Penger å spare med solcellekirke

Andres telefoner

Det finnes folk som knapt har reist kollektivt til jobb. Jeg kan love dem en mye mer spennende hverdag når de blir nødt til å endre vaner. Man føler seg aldri ensom, man kan utnytte tiden til å surfe på internett, man får innblikk i andre menneskers liv når det snakkes høyt i mobiler, man slipper å irritere­ seg over bilister som kjører som duster, og er man heldig, får man en god plass og kan bare sitte helt rolig, se ut av vinduet og la tankene fly. Ganske billig­ er det også.

Morten Sjølli

Morten Sjølli

Annonse
Annonse

Mer fra: Klima