Klima

Dette er sakene pave Frans har markert seg i

Klima

I juni 2015 kalte pave Frans forurensing for en synd og ga uttrykk for at det er en moralsk forpliktelse å lage en internasjonalt forpliktende avtale som kjemper mot global oppvarming.

Kapitalisme

Da Paven kritiserte kapitalismen tidlig i sin periode, ble han kalt marxist. Da svarte han: – Kapitalismens løfte var at når glasset var fullt, skulle det renne over, og komme de fattige til gode. Men det som skjer i stedet, er at når glasset er fullt, blir det på magisk vis større, og det renner aldri noe over til de fattige.

Korrupsjon

Paven sammenlignet korrupsjon med diabetes da han besøkte Kenya i fjor og sa at det er en farlig vei. – Hver gang vi tar imot en bestikkelse, ødelegger vi hjertene våre, personligheten vår og landet vårt.

Homofili

– Hvis noen er homofile, og han søker Gud med god vilje, hvem er da jeg til å dømme? Vi skal ikke marginalisere folk for dette. De må inkluderes i 
samfunnet, sa paven i juli 2013.


Kvinners rettigheter

Pave Frans har kjempet for kvinners rettigheter, blant annet ved å snakke om viktigheten av å inkludere flere kvinner i beslutningsprosesser i kirken. Paven har også kalt lønnsgapet mellom kvinner og menn en skandale.

Flyktningsaken

På talen 1. juledag ba han for at FN-avtalen kan lykkes i å stanse den væpnede konflikten i Syria. Tidligere i høst oppfordret han alle til å ta inn en familie i hjemmet sitt.

Fattigdom

– Dette er kirken jeg vil ha: en fattig kirke for de fattige, har paven sagt. I 2014 ga han bort 400 soveposer til hjemløse i Roma på bursdagen sin.

Forbruk

– I et samfunn som ofte er beruset av forbruk og hedonisme, rikdom og sløsing, overfladiskhet og narsissisme, ber Jesus oss om å vise edruelighet, å opptre på en måte som er enkel, balansert, konsekvent og der man ser det som betyr noe, sa pave Frans 
under midnattsmessen julaften.

LES OGSÅ:

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Klima