Mandat og leder er klart, og ble presentert 27. juni. Nå venter bare offentliggjøringen av hvem som skal være medlemmer av den nye, grønne skattekommisjonen som skal gjøre det dyrere å forurense og mer lønnsomt å velge miljøvennlig.
Suksess med elbil. Elbil er et av eksemplene som har vist at skatter og avgifter kan påvirke folk til å velge løsninger som belaster miljøet mindre. Noen av fordelene er null i engangsavgift og moms når bilen blir kjøpt, årsavgift på bare 420 kroner, ingen parkeringsavgift på kommunale parkeringsplasser og fritak for bompenger og rushtidsavgift.
LES OGSÅ: Gir regjeringen budsjett-ultimatum
I sin plattform sier regjeringen at den med skatter og avgifter vil «også stimulere til mer miljøvennlig atferd». Den nye, grønne skattekommisjonen skal ifølge mandatet se på hvordan staten kan øke og sette ned skatter og avgifter for å nå tre mål: Lavere utslipp av klimagasser, bedre miljø og god økonomisk utvikling.
Leder for Framtiden i våre hender, Arild Hermstad, tror regjeringen etter å ha sett det store oppsvinget for elbil vil være nokså åpne for kreative forslag til avgiftslettelser.
– Politikerne har gjennom elbilpolitikken fått øynene opp for reguleringer som skaper endringer, sier han.
Men Hermstad understreker at en viktig årsak til den norske elbilsuksessen er at Norge har hatt høye avgifter på bil.
– Høy kostnad på forurensing gjør det lettere å premiere det som er forurensningsfritt, sier Hermstad.
LES OGSÅ: – Ekstremvær fører ikke til klimahandling
Pisk og gulrot. Torbjørn Johannson, konserndirektør for engros hos matvareaktøren Norgesgruppen, støtter en ny, grønn skattekommisjon.
– Det er gjennom pisk og gulrot vi endrer atferd, og vi må som privatpersoner og bedrifter kjenne det på pungen for å endre kurs. Og kurs må vi jo endre for å nå landets klimamål, sier han.
Norgesgruppen har selv et mål om at selskapet skal bli klimanøytralt. I 2013 hadde kjernevirksomheten i selskapet klimagassutslipp på cirka 300.000 tonn CO2. I løpet av 2014 skal Norgesgruppen opprette klimaregnskap for å måle og styre utslippene ned mot null.
Johannson mener at det blir viktig hvilke personer som skal sitte i kommisjonen. Han viser til at det i forrige grønne skattekommisjon satt nesten bare «teoretikere», og bare én person fra næringslivet.
– Næringslivet kommer til å betale mesteparten, og de bør bli godt representert slik at forslagene blir praktisk gjennomførbare og vil virke, sier Johannson.
LES OGSÅ: Kirkens Nødhjelp mener Norge har større klimaansvar
'Vi trenger tiden'. Leder for kommisjonen blir Lars-Erik Borge, professor i samfunnsøkonomi ved Norges teknisk-vitenskapelige universitet, NTNU. Utvalget skal levere sine forslag innen 1. desember 2015, og Borge mener den tida trengs.
– Det handler om å gjøre faglige analyser og vurderinger av ulike typer klimagassutslipp og miljøskader, og vurdere hvordan det kan håndteres gjennom avgiftssystemet eller andre typer virkemidler. Vi vil først se på de avgiftene Norge har i dag på ulike områder, og i hvilken grad de har en miljøbegrunnelse som tilsier at de skal vurderes av oss. Det andre blir å se om det er eventuelle nye områder hvor det er relevant å bruke miljøavgifter for å begrense klimagassutslipp og miljøskader, sier Borge.
– Har du fått plukke selv hvem som skal sitte i utvalget?
– Utvalget ble stort sett bestemt uten min innflytelse. Men jeg er veldig fornøyd med sammensetningen, sier Borge.
Forbrukere. Marius Holm, leder for nullutslippsorganisasjonen Zero, mener også at det er viktig at kommisjonen ikke består bare av vanlige universitetsøkonomer.
– Det trengs folk som forstår hva som utløser investeringer i bedrifter og handling hos vanlige forbrukere. Vi har dårlige erfaringer i Norge med at samfunnsøkonomer har en for forenklet analyse. Det er viktig at vi slipper til andre krefter her, sier han.
Holm mener det kan være en bekymring at politikerne utsetter tiltak i påvente av utvalget, men mener at det at regjeringen er avhengig av støtte for å få gjennom statsbudsjettet, gjør at det må komme miljøtiltak i hvert budsjett også fram til den grønne skattekommisjonen har levert.