Klima

Miljøpartiet vil investere 4 milliarder i FNs klimafond

MDG lanserte sitt annerledesbudsjett – vil bruke 10 milliarder mindre enn Solberg-regjeringen.

Miljøpartiet De Grønne (MDG) vil bruke 10 milliarder oljekroner mindre enn Solberg-regjeringen. Deres første alternative statsbudsjett er totalt ulikt alle andre partiers.

MDGs ene stortingsrepresentant, Rasmus Hansson, presenterte mandag et budsjett som han betegnet som et første skritt i utfasingen av oljenæringen. De Grønne kutter kraftig i oljeinvesteringer og -subsidier.

– Vårt budsjett er stramt, ansvarlig og fremtidsrettet. Vi bruker 10 milliarder mindre enn Solberg-regjeringen og utfordrer andre partiers uansvarlige oljepengebruk, sier Hansson.

LES OGSÅ: Solberg: – Her er det brukt mye penger

Milliarder til FN. MDG vil i 2014 investere 4 milliarder kroner i FNs klimafond og deretter bruke 1 prosent av BNP årlig på dette. Det tilsvarer 25 milliarder kroner årlig.

– Den uansvarlige bruken av oljepenger svekker konkurranseevnen til norsk næringsliv og gjør oss til pådrivere for klimaendringer og ekstremvær, sier partilederen.

Han varsler at partiet vil gi to milliarder kroner i skattelettelser og stimuleringstiltak for bedrifter som er engasjert i produksjon av fornybar kraft. Havvind skal bli en milliardsatsing i Norge.

– Grønn omstilling krever bare politisk vilje, sier Hansson.

LES OGSÅ: Jensen: Jeg var ikke forberedt på ansvaret

Bærekraftig. MDG tenker langsiktig og vil satse 50 milliarder kroner over de neste 25 år på havvind og «nye offshoreeventyr», som det heter i budsjettet. Dette skal gi tusenvis av bærekraftige arbeidsplasser.

Hansson mener at FNs klimafond spiller en avgjørende rolle i det internasjonale klimaarbeidet. Derfor vil MDG tilføre store summer.

– Vi gjør det som miljøvernminister Tine Sundtoft burde ha gjort i Warszawa. Vi vil legge fire milliarder på bordet i 2014. Dette er ikke miljøavlat, men en fornuftig økonomisk investering. En verden som går opp i limingen grunnet klima- og ressursutfordringer, vil ikke gagne oss på sikt, sier Hansson.

De Grønne mener budsjettforlaget har en klar sosial profil. En grønnere skatte- og avgiftspolitikk summerer seg til 14 milliarder kroner.

Og det blir skattelette for alle som tjener mindre enn 530.000 kroner. (©NTB)

Les mer om mer disse temaene:

NTB Nyheter

NTB nyheter

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Klima