Klima

Verstinger topper oljefondet

Ni av de ti største selskapene fondet investerer i har fått internasjonal kritikk.

Det viser en gjennomgang som http://www.framtiden.no/201204025571/aktuelt/etiske-investeringer/olje-og-etikkverstinger-topper-oljefondet.html Framtiden i våre hender har gjort av Statens pensjonsfond utlands ferske årsrapport. Her kommer det fram at ni av de ti selskapene som Oljefondet legger mest penger i har fått internasjonal kritikk de siste tre årene.

Olje. 11 prosent av Oljefondets investeringer er i selskaper som driver med olje og gass, mens fondet i liten grad plasserer penger i selskaper som produserer og utvikler fornybar energi. Tre av verdens største oljeselskap finnes blant Oljefondets ti største investeringer. Oljefondet har tilført betydelige beløp til verdens ti største oljeselskap i løpet av 2011, ifølge Framtiden i Våre Henders gjennomgang.

Utslipp i Nigeria. Royal Dutch Shell er det selskapet som Oljefondet investerer mest i. Fra 2010 til 2011 økte investeringene med 45 prosent til godt over 30 milliarder kroner. I august i fjor tok Shell ansvar for to store oljeutslipp i Nigerdeltaet i Nigeria. Det vil ta flere tiår før skadene etter utslippet er utbedret, ifølge FNs utviklingsorganisasjon UNEP.

Boikottkrav mot Nestlé. Flere internasjonale organisasjoner anbefaler boikott av Nestlé, på grunn av selskapets markedsføring av morsmelkerstatning, ifølge Framtiden i Våre Hender. Den norske Ammehjelpen er blant dem som støtter boikott. Det sveitsiske selskapet er nest øverst på listen over oljefondets største investeringer.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

1

Annonse
Annonse

Mer fra: Klima