Klima

Kommunene vil gi regjeringen klimahjelp

Nyvalgt KS-leder Gunn Marit Helgesen mener kommunene kan hjelpe Regjeringen med å kutte i klimautslippene. Et nytt verktøy gjør det enklere å beregne hvor mye utslipp som spares med konkrete tiltak.

Regjeringen er helt i sluttfasen av forhandlingene om klimameldingen. Nå mener KS-lederen kommunene kan gjøre saken enklere for Regjeringen, skriver Aftenposten.

– Vi kan hjelpe Regjeringen med de vanskelige kuttene innenlands. Med et helt nytt verktøy for effektiv beregning av klimatiltak kan vi nå identifisere og gjennomføre langt større kutt enn tidligere antatt, sier Helgesen til avisen.

Helgesen anslår at kommunene vil være i stand til å kutte fire-fem ganger mer enn det som hittil har vært beregnet, noe som vil utgjøre omtrent 40 prosent av det som må kuttes på landsbasis. Finansieringen er det eneste problemet.

– Kommunene har ikke disse pengene. For staten vil det imidlertid uansett koste penger å kutte, også dersom Norge skal kutte i utlandet, for eksempel finansiere vannkraft i Kina, sier hun.

Helgenens beregninger er basert på et nytt verktøy kalt KVIKT (kvantifisering av kommunale klimatiltak), som er utviklet av Civitas i samarbeid med KS og andre fagmiljøer. Verktøyet kan blant annet regne ut hva en bomring også i mindre byer som Ålesund og Molde vil føre til av kutt. SV og Sp er begeistrede for forslaget fra KS, mens Ap er kritisk fordi de frykter dette vil finansiere tiltak som kommunene uansett ville ha gjennomført. (©NTB)

Les mer om mer disse temaene:

NTB Nyheter

NTB nyheter

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Klima