Klima

Kirkens Nødhjelp: Vanskelige klima-spørsmål utsatt

Slutterklæringen i Cancún er et lite, men viktig skritt framover.

De vanskeligste spørsmålene er imidlertid blitt utsatt til senere, mener Kirkens Nødhjelp.

– Årets julegave til de mange millioner mennesker som er truet av klimaendringene har en fin innpakning, men utilstrekkelig innhold. Likevel er dette et lite, men veldig viktig skritt framover, sier Kirkens Nødhjelps politiske rådgiver Harald Nyeggen Sommer.

LES OGSÅ: Avtale vedtatt

Pakken inneholder beslutninger på viktige områder som klimatilpasning for utviklingsland, skogbevaring og teknologioverføring, men de viktigste ingrediensene – penger og større utslippskutt – gjenstår, mener Sommer. Hans inntrykk er at de vanskeligste spørsmålene er blitt utsatt til senere.

LES OGSÅ: Solheim godt fornøyd med klimaavtale

– Avtalen gir ingen forsikringer om at Kyoto-protokollen skal videreføres. Det er en svakhet, siden Kyoto-protokollen er den eneste avtalen som pålegger rike land bindende reduksjonsforpliktelser. Det er viktig at rike land blir enige om å videreføre denne så fort som mulig, sier han.

Sommer ser nå fram mot klimatoppmøtet i Durban i Sør-Afrika neste år. Da vil det være behov for langt større politisk engasjement og vilje, mener han.

– Rike land må erkjenne at deres historiske ansvar for klimaendringene er en vitenskapelig realitet og ikke noe de kan forhandle seg vekk ifra, sier Sommer.

Les mer om mer disse temaene:

NTB Nyheter

NTB nyheter

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Klima