Innenriks

HL-senteret utestengt fra Facebook. - Dypt frustrerende

UTE: – Det er dypt frustrerende, og det kjennes som vi stanger mot en vegg, sier direktøren for HL-senteret.

Norge — Det var søndag kveld, 7. mars, at HL-senteret fikk kontoen deaktivert – uten verken advarsel eller begrunnelse.

Deaktiveringen rammet også tolv ansattes private kontoer. De ble møtt med en standardmelding om at Facebook-kontoen var deaktivert fordi den ikke fulgte deres standard.

HL-senteret, eller senter for studier av Holocaust og livssynsminoriteter, er et forsknings-, dokumentasjons- og formidlingssenter med 20 års virksomhet i offentligheten, etter etableringen i 2021.

For meg har det vært en tankevekker og se hvor sårbart systemet er.

—  Guri Hjeltnes, direktør for HL-senteret.

Skal bekjempe antisemittisme

Selv om de ikke har fått en begrunnelse frykter direktør for HL-senteret, Guri Hjeltnes, at det er algoritmer som er ment å bekjempe antisemittisme, konspirasjonsteorier og lignende som har sørget for utestengelsen.

– Det er i tilfellet paradoksalt siden vi aktivt jobber for å forebygge disse tingene og formidler forskning på området. Det at vi står i en sånn sammenheng kan ha vært utslagsgivende, men det vet vi ikke siden vi ikke får svar fra Facebook. Vi har foreløpig ingen grunn til å mistenke hacking, sier Hjeltnes til Vårt Land.

Får ikke svar

Hun sier de raskt tok kontakt med Facebook, og har fått hyggelige svar, men at ingenting skjer.

– De sier de har prioritert oss i køen, men dagene går. For meg virker det som Facebook i Norge ikke får gjort noe og må vente på at saken blir løst av andre.

«Hvordan kan verdens største sosiale medieplattform som ifølge seg selv jobber hardt mot spredning av fake news, aktivt fjerne forskningsinstitusjoner fra arenaen?» skriver HL-senteret på sine nettsider.

– For meg har det vært en tankevekker og se hvor sårbart systemet er. Vi, som de fleste andre, har Facebook som en viktig kanal for kommunikasjon og arrangementer. At vi måtte ty til redaktørstyrte medier for å få oppmerksomhet rundt saken sier sitt, mener Hjeltnes.

Enkelte av artiklene i Vårt Land er forbeholdt abonnenter. Vi jobber hver dag for å levere dagsaktuelle nyheter og god journalistikk. Bli abonnent og få tilgang til alt innholdet vårt. Er du allerede abonnent? Takk for at du støtter oss så vi kan fortsette å levere kvalitetsjournalistikk hver dag!

Marit Mjølsneset

Marit Mjølsneset er journalist på religionsavdelingen i Vårt Land.

Annonse
Annonse

Mer fra: Innenriks