Innenriks

Ropstad vil skrote omstridt kirkebenkregel – varsler snarlig avklaring

KORONA: Livssynstatsråd Kjell Ingolf Ropstad vil få arbeidet frem andre måter å sikre smittevern i kirker og forsamlinger på enn «kirkebenkregelen». Regjeringen gjør vurderingen denne uken.

Dermed kan den omstridte regelen stå for snarlig fall.

– Hele konseptet med fastmonterte seter er et dårlig konsept. Vi må få plass nye anbefalinger som gjør at flere kan samles til gudstjeneste. Samtidig må vi ivareta smittevernet, som jo også trossamfunnene er opptatt av, sier Ropstad til Vårt Land.

Kunngjøringen om endringer kan komme denne uken. Dagbladet meldte tirsdag formiddag at deres kilder opplyser om at regjeringen vil kunngjøre lettelser i koronatiltakene etter statsråd førstkommende fredag.

Reglene som kom sent i fjor høst, gikk ut på at maksimalt 50 personer kunne være samlet på arrangementer der setene ikke er både fastmonterte og separate. I tillegg til kulturarrangementer har dermed gudstjenester i landets mange kirker med benker blitt særlig rammet.

Ropstad: «Finne annet utgangspunkt»

Og under torsdagens regjeringskonferanse kan ventelig beslutninger bli tatt. Ropstad gjør det klart at han uansett vil finne annerledes måter å regulere smittevern i religiøse forsamlingsrom på.

– Mitt mål er at vi kommer i en situasjon der vi kan åpne opp mer og finne et annet utgangspunkt enn fastmonterte seter, sier Ropstad.

– Har folk som ser frem til et åpnere gudstjenesteliv i påsken noe godt i sikte?

– Jeg håper jo det. Om den nasjonale og regionale smittesituasjonen endrer seg, så vil man måtte stramme inn igjen. Men folk vi ha forståelse for om en kommune stenger ned, dersom det blir et utbrudd.

Mitt mål er at vi kommer i en situasjon der vi kan åpne opp mer.

—  Kjell Ingolf Ropstad

Varsler et mer logisk konsept

Etter massiv kritikk før jul, ga regjeringen på nyåret Helsedirektoratet i oppdrag å revurdere regelen som har rammet gudstjenester og kulturarrangementer hardt.

Denne rapporten har ennå ikke kommet. Det handler blant annet om at direktoratet har stått overfor krevende håndteringer av smitteutbrudd i og rundt Oslo. Uansett sikter Ropstad mot en ny ordning.

– Vi ga tydelige signaler om at vi ønsket et mer logisk konsept enn fastmonterte seter, påpeker Ropstad.

– Vil du se helt bort fra der vurderingene som kommer fra Helsedirektoratet?

– Vi har bygget vedtakene på faglige råd fra FHI og Helsedirektoratet. Derfor blir det viktig hva som kommer derfra. Deres råd blir utgangspunkt for den vurderingen regjeringen vil ta.

---

Regelverk og kirkebenker

  • 5. november i fjor satte regjeringen en «grense på 50 personer på innendørs arrangement uten fastmonterte seter» og «200 personer på arrangementer hvor alle i publikum sitter i fastmonterte seter».
  • Dagen etter fastslo Helsedirektoratet at kirkebenker ikke regnes som fastmonterte seter.
  • En ny vurdering fra direktoratet har latt vente på seg. I slutten av forrige måned gikk KA, NKR, Kirkerådet, og STL sammen for å gi innspill til regjeringen for å få i havn nye regler før høytidssesongen i mars og april.

---

Trykk nedenfra – deler frustrasjonen

Barne- og familieministeren presiserer at han ikke forskuttere hvordan regjeringen lander i saken. Trykket fra religiøse organisasjoner har vært stort. Svært mange har tatt kontakt den siste tiden og uttrykt frustrasjon over det man opplever som et vanskelig regelverk.

– De er utålmodige og vil at flere skal kunne samles. Jeg deler fullt ut den frustrasjonen. I den tøffe tiden vi er i betyr fellesskapet ekstra mye. Derfor er jeg ekstra utålmodig etter å kunne åpne opp for så mange som mulig. Et nytt reglement må bli mer logisk, påpeker statsråden.

DNK er fornøyd

Kirkerådsdirektør Ingrid Vad Nilsen er fornøyd med at Ropstad vil skrote kirkebenkregelen.

– Det er veldig mange som har jobbet for dette i lang tid, så dette er det bare å glede seg over. Regelen har aldri fungert og det har tatt fryktelig lang tid å gjøre noe med det.

– Hva håper du blir utfallet til slutt?

– Jeg håper de ser hvor forskjellige kirker er. Det gir ikke mening at det kan være ti i Nidarosdomen og ti i den minste kirken vi har. Det må gis noen regler som gjør at du kan ha et smittevernforsvarlig antall mennesker i et rom, sier Vad Nilsen.

Håp om å åpne mer

Tirsdag sendte Norges Kristne Råd et nytt brev til statsråden, der paraplyorganisasjonen på nytt ba regjeringen «legge til rette for at kirkene i større grad kan være åpne».

– Religionsfrihet og muligheten for å utøve religion, individuelt og sammen, er en konstitusjonelt beskyttet rett. Den må ikke begrenses uten ekstraordinære grunner, og ikke være i kraft lenger enn absolutt nødvendig. Denne retten blir nå utfordret, og har vært utfordret lenge nok, står det i brevet, som er signert at generalsekretær Erhard Hermansen i NKR.

Ropstad takker tros- og livssynsorganisasjonene:

– De har gjort en fantastisk innsats for at smitte ikke skal spre seg og funnet alternative måter å gjennomføre gudstjenester og samlinger på. Jeg håper virkelig at vi kan varsle endringer denne uken. Smittesituasjonen ser ut til å være mer stabil, selv om det er uro for mutasjonene. Men totalt sett er situasjonen bedre og det er et håp om å kunne åpne opp mer.
Enkelte av artiklene i Vårt Land er forbeholdt abonnenter. Vi jobber hver dag for å levere dagsaktuelle nyheter og god journalistikk. Bli abonnent og få tilgang til alt innholdet vårt. Er du allerede abonnent? Takk for at du støtter oss så vi kan fortsette å levere kvalitetsjournalistikk hver dag!

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel har vært politisk journalist i Vårt Land siden 1990. Har også vært redaksjonssjef og administrativ redaktør i avisen.

Annonse
Annonse

Mer fra: Innenriks