Politikk

SV i allianse med Frp for friere alkohol-regler

OVERRASKER: SV gjorde felles sak med Frp for å myke opp alkoholpolitikken på flere punkter. Duoen får pepper for at enkelte forslag kan true Vinmonopolet.

Da Stortinget denne uken behandlet et omfattende Frp-forslag om å myke opp regelverket på alkoholfeltet, ble SV med på å fremme seks av 16 forslag. Fremstøtet kommer forøvrig tre måneder etter at duoen foreslo at et utvalg skulle utrede lovverket rundt aktiv dødshjelp.

I sine fellesforslag om en «næringsvennlig og fornuftig alkoholpolitikk», foreslo SV og Frp blant annet:

  • Mykere regelverk for salg av sider fra produsentens lokaler.
  • Få vurdert salg av små souvenirflasker med sprit under produsentens egne arrangementer.
  • Ja til merking av alkoholflasker med priser og utmerkelser – og la Polet få selge ulikt tilbehør.

– Dette er et linjeskifte fra SV. Flere av forslagene kan true Vinmonopolets unntak i EØS-avtalen, uttaler Sps Kjersti Toppe.

Linjeskifte? «På ingen måte»

SV fremmet også to egne liberaliseringsforslag: Be regjeringen la mikrobryggerier få selge flasker med litt sterkere øl enn 4,7 prosent direkte til kunder. Dessuten vil partiet snu avgifter slik at det blir billigere å drikke på skjenkesteder og dyrere å kjøpe alkohol i butikk.

– Et linjeskifte fra SV?

– På ingen måte. Pris er det viktigste tiltaket for å redusere alkoholskadene. Derfor jobber SV for å få høyne avgiftene igjen, og vi er imot all reklame, svarer partiets helsetalsmann, Nicholas Wilkinson.

Han mener partiet står for samme politikk som er ført i mange år. Partiet har tidligere stemt for noen forslag om at kunder på Vinmonopolet kan få informasjon om vinen har fått en pris.

– Det er ikke et linjeskifte, det er bare bedre informasjon.

Souvenir-sprit og sider-salg

Flere av forslagene fra Frp om et friere lovverk bryter i følge helseminister Bent Høie med begrunnelsen for unntaket Norge har fått for vinmonopol-ordningen i EØS-avtalen. Det gjelder også forslag som SV signerte:

Salg av souvenir-sprit hos produsenter, direktesalget av mikrobrygget øl over 4,7 prosent og direktesalg av sider der produsenten bruker råvarer fra andre.

Under stortingsdebatten torsdag poengterte helseministeren at hvis flere enkeltheter i politikken endres, svekkes helheten i begrunnelsen for at Polet skal bestå i EØS.

Sp: Oppsiktsvekkende av SV

Fra flere partier fikk Frp – og SV – pepper. Sps helsetalskvinne, Kjersti Toppe, stempler SVs fellesforslag med Frp som «synd for alkoholpolitikken»:

– Fra SV er dette oppsiktsvekkende. Før har partiet stått på linje med Ap, Sp – og tidvis KrF – mot Frp i denne typen saker. Nå støtter derimot SV flere forslag som er en liberalisering og som kan true Vinmonopolet, sier hun.

---

Verktøy i alkoholpolitikken

  • Dagens regjeringserklæring fastslår at alkoholpolitikken skal ligge fast.
  • Verktøyene til å begrense alkoholskader og misbruk er Vinmonopolet, regulerte salgs- og skjenketider, alkoholavgifter og reklameforbudet.
  • Norge ble en del av EØS-avtalen i 1994. Den skal i prinsippet sikre fri flyt av varer over grensene. Men Norge har fått forståelse for at ordningen med statsmonopol for salg av vin og sprit kan beholdes av helsemessige årsaker.
  • Da Frp gikk ut av regjering, varslet partiet kamp for en friere alkoholpolitikk.

---

SVs verktøy: Opp med avgifter

SVs Wilkinson aviser at partiet nå fremmer politikk som kan sette Vinmonopolet i fare:

– Vi tar Vinmonopolets rolle på største alvor. Det er en svært viktig institusjon med et viktig samfunnsansvar. SV har ikke stemt for noen radikale endringer, hverken for Vinmonpolet eller andre alkoholutsalg. Dessuten opprettholder vi premisset om at pris er det viktigste tiltaket for å redusere skader og misbruk. Det vet Senterpartiet, som stemte sammen med oss om dette.

I innstillingen forut for stortingsvedtaket formulerte SV og Sp sammen at «alkoholavgiften bør settes opp igjen». Avgifter på vin og øl ble nemlig senket i budsjettforliket mellom Frp og Solberg-regjeringen før jul.

Duo også bak dødshjelp-forslag

Det vakte oppsikt da SV i november slo seg sammen med Frp for å få belyst dødshjelp-paragrafer, til tross for at SV er mot aktiv dødshjelp.

Partiene fikk Stortinget til å stemme over om det skulle settes ned et eget utvalg. Det skulle sjekke ut lover og praksis i andre land og hvilke konsekvenser et lovverk som gir flere rettigheter i livets siste fase kan få her hjemme.

– Er Frp nå blitt en kampfelle når SV vil liberalisere saksfelt?

– Deres politikk er langt unna vår grønne, sosialistiske politikk. Men vi finner også sammen i enkelte saker, og det er jeg glad for. Det er bra for politikken at vi ikke kjører på autopilot, svarer Wilkinson.

For når SV er enige i forslag fra FrP, skal SV ikke la være å stemme sammen med partiet «bare fordi de er Frp».

Frp presser på for frislipp

Nylig drev de to partiene frem endringer i pensjon. Og sammen har Frp og SV også inngått i den såkalte «firerbanden» med Ap og Sp for å overstyre regjeringens korona-politikk.

Selv om SV støttet Frps alkoholpolitikk på et knippe punkter, avviste Stortinget nær alt i forslagsbunken fra partiet. I forslaget fra syv av partiets representanter om en «næringsvennlig og fornuftig alkoholpolitikk» ville Frp blant annet utvide åpningstider på Vinmonopolet, fjerne forbud mot rabatter på alkohol og tillate sterkøl i dagligvarebutikker.

Stortinget stemte imidlertid for å ta inn lokalproduserte drikkevarer i Vinmonopolets hyller.



Les mer om mer disse temaene:

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel har vært politisk journalist i Vårt Land siden 1990. Har også vært redaksjonssjef og administrativ redaktør i avisen. Har du tips om saker, send mail til per.anders.hoel@vl.no.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Politikk