Nyheter

Frp og SV med felles fremstøt: Vil ha utvalg som kan utrede dødshjelp-temaet

SV og Frp sørger nå for egen avstemning i Stortinget om å hente inn utenlandsk kunnskap for å vurdere dagens dødshjelp-lovverk.

Alliansen mellom de to partiene er på plass i en fersk innstilling fra Stortingets helse- og omsorgskomité om «Lindrende behandling og omsorg».

Partiene fremmer forslag der de ber regjeringen sette ned et eget utvalg som «skal se på praksis og lovverk i andre land knyttet til aktiv dødshjelp og smertelindring ved livets slutt». De vil ha vurdert «hvilke konsekvenser et lovverk som gir flere rettigheter i livets siste fase vil gi».

• LES OGSÅ: Kirkerådsleder ut mot Frp-budsjett: - En rasering av folkekirken

Stortingsflertallet: «Det går en grense ved aktiv dødshjelp»

Alle partiene på Stortinget – minus Frp – gir i innstillingen en samlet, tydelig beskjed: «Det går en grense ved aktiv dødshjelp».

– Det kan gi en utvikling der mennesker som ikke vil være til bry for andre tenker på aktiv dødshjelp, ikke som en rett, men som en plikt, heter det.

Artikkelen fortsetter under bildet

Stortingets. Ny bioteknologilov. Nicholas Wilkinson

– Debatten rundt aktiv dødshjelp i Norge i for stor grad er preget av synsing og påstander, påpeker SVs helsetalsmann Nicholas Wilkinson for partiet i stortingsinnstillingen om lindrende behandling. Han poengterer at SV ikke har åpnet for aktiv dødshjelp. (Foto: Erlend Berge)

• LES OGSÅ: BCC-medlem: Fortsatt manglende ytringsfrihet blant medlemmene

For første gang – stortingsforslag om dødshjelp-lovverket

Men med SV og Frps fremstøt kan stillhet være brutt i dødshjelp-debatten. Et slikt forslag er ikke blitt fremmet tidligere – og de andre partiene må debattere saken og trykke på stemmeknappen.

I innstillingen presiserer SV at aktiv dødshjelp og smertelindring ved livets slutt reiser svært krevende etiske spørsmål. Partiet vil også være «tydelig på at det ikke betyr tilslutning til å innføre aktiv dødshjelp i Norge».

Forslaget til nytt partiprogram, som presenteres i dag, er imidlertid uten noen formuleringer om aktiv dødshjelp.

Debatten «i for stor grad er preget av synsing»

Men begge uttrykker klart behovet for en ny gjennomgang av tematikken. De skriver at alle må få «være sjef i eget liv, hele livet, også de aller siste dagene av livet».

– Debatten rundt aktiv dødshjelp i Norge i for stor grad er preget av synsing og påstander, påpeker SV og Frp.

Derfor vil de at et eget utvalg skal gjøre en jobb: Utrede tematikk omkring smertelindring og aktiv dødshjelp, få frem alle tilgjengelige fakta og «se mot land som Sveits for å hente erfaringer».

SV avviser at partiet bidrar til ny debatt

– Bidrar ikke forslaget til å åpne debatten om aktiv dødshjelp i Norge?

– Jeg tror at det ikke åpner en ny debatt. Utvalget vil bare gi bedre informasjon i debatten som her nå, sier SVs helsepolitiske talsmann, Nicholas Wilkinsonil Vårt Land.

SV har i hjemlige runder ikke hatt noen høy stemme om dødshjelp. Venstre vraket med tydelig flertall et prinsippforslag som kunne åpne for aktiv dødshjelp på landsmøtet i september.

Frp har lenge hatt dødshjelp-åpning i programmet

Men Frp nye programutkast viderefører åpningen dette partiet har hatt for aktiv dødshjelp siden 2009. Flere Frp-profiler har ønsket at også Norge skal liberalisere lovverket.

Blant dem er Kari Kjønaas Kjos, som igjen er på plass for partiet i Stortingets helse- og omsorgskomité. I et intervju med Vårt Land i sommer tok hun til orde for nettopp det Frp og SV nå får til votering i Stortinget: Et eget utvalg som skal få fakta på bordet.

«Her må det tas ett skritt av gangen»

Kjos erkjenner at fremstøtet trolig bare samler stemmene til Frp og SV når Stortinget behandler regjeringens stortingsmelding om lindrende behandling i neste uke.

– Men her må det tas ett skritt av gangen. Mange ønsker seg mer kunnskap. Jeg får enormt mange henvendelser fra vanlige folk om dette, sier Kjos til Vårt Land.

Kjos er glad for at SV støtter opp om utvalgsforslaget.

– SV har ikke selv konkludert, men det er realt av dem å støtte et initiativ for mer kunnskap, sier hun.

Politikerne? Styrer unna dødshjelp-debatter

Meningsmålinger har flere ganger vist flertall for å åpne for former for dødshjelp. Men i Stortinget har partier av ulik farge sjelden tatt opp tematikken.

Da KrF i 2014 bidro til en interpellasjonsdebatt om hva som kan gjøres for å «hindre at aktiv dødshjelp presser seg fram», var rekken av talere tynn. Vårt Land skrev den gang at de fleste partiene styrte unna tematikken.

LES OGSÅ:

Vraker Grøvan fra KrF-listen - Lossius sikret plassen i dramaet i sør

Slik vil Israel og Midtøsten merke Biden

Flyktningkrisen er ikke noe tilbakelagt kapittel

---

Fakta:

---

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter