Innenriks

DSB: Må være forberedt på å våkne opp til vanskelige nyheter fremover

JORDSKRED I GJERDRUM: Norges strie natur og klimaendringene kan tvinge oss til å tenke annerledes om hvor vi kan bo, ifølge beredskapstopp Elisabeth Aarsæther.

,– Jeg tror Norge må være forberedt på å våkne opp til mange krevende saker der naturkreftene rammer.

Det sier Elisabeth Aarsæther, direktør i Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB), på spørsmål fra Vårt Land.

Våknet opp til kvikkleire-katastrofe

Lille nyttårsaften våknet Norge til nyheten om det store jordskredet i Ask i Gjerdrum kommune i Viken.

– Hvor god er beredskapen for slike skred i Norge?

– Norge er et land med mye natur, og nå er klimaendringer en av de store utfordringene. Beredskap handler om å tenke globalt og handle lokalt, for å låne Gro Harlem Brundtland sitt gamle uttrykk. Vi må forebygge så godt vi kan for at det skal være trygt der vi bor og ferdes, svarer Aarsæther.

Onsdag ettermiddag var 18 personer ennå ikke gjort rede for, ifølge politiet, som kaller raset for en katastrofe. Tilbake sitter sjokkerte beboere, som ble evakuert i all hast grytidlig om morgenen. Myndighetene og frivillighetens hjelpere er i full sving i en stor hjelpeaksjon.

Gjerdrum ligger i et område med mye kvikkleire og der det har gått flere skred tidligere.

Klima kan påvirke bosetting

Nå gir klimaendringer nye utfordringer til områder som dette, ifølge direktøren. Våtere somre og mildere vintre gir mer regn, som øker faren for kvikkleire i bevegelse. Andre steder i landet kommer 100-årsflommer oftere enn ordet skulle tilsi.

– Ser dere et skifte i hvor vi kan bo etter hvert med tanke på flom og skred?

– Ja, det er viktig å snakke om. Bosettinger som historisk har vært utsatt, vil nå påvirkes av at vi får mer vær. Det kan påvirke hvordan kommunene må planlegge for hvor befolkningen bor. Og så er forsikringsselskapene viktige for å sikre at det lønner seg å bygge trygt og å forebygge. Forebygging koster mye mindre enn å reparere.

– Har den tankegangen seget tilstrekkelig inn der den bør sige inn i Norge i dag?

– DSB sin rolle er å være bekymret. Klimaendringene, og hva de kan bety på strukturelt og overordnet nivå, er alvorlige. Den enkelte skal ikke være redd, men myndighetene må sette det i sentrum for all planlegging. Det er ikke noen vei utenom det.

Beredskapens «tante Sofie» pekte på jordskred

DSB er en slags «tante Sofie» på beredskapsområdet i Norge. De har som oppgave å påpeke ubeleilige svakheter i planlegging og peke ut de verst tenkelige krisene som kan oppstå på tvers av sektorer.

I 2019 var en av farene DSB påpekte at myndighetene må være forberedt på nettopp jordskred.

– Skred er en av de store farene i Norge, fastslår Elisabeth Aarsæther

– Vi leser stadig om bekymring for manglende sikring mot jordskred rundt om i landet?

Flere områder i Norge er skredfarlige. Jo mer kunnskap vi får, jo mer må vi gjøre med kunnskapen for å kunne leve der som før. Derfor må vi ha beredskapsplaner, svarer direktøren.

Trekker linjene tilbake til Gjørv-kommisjonen

Hun trekker linjene tilbake til Gjørv-kommisjonens rapport om beredskap etter terroren i 2011.

– Den handlet mye om at ressursene må finne hverandre, at det er for sent å finne hverandre når ulykken er der, sier Aarsæther.

Hun viser til at kommunene har en lovpålagt beredskapsplikt, som krever at planverk er på plass.

– Kommunene er ikke alene. De plikter å ha oversikt over hvem de kan spille på av frivillige organisasjoner, næringsliv og sivilforsvar, sier Aarsæther.

Disse aktørene inngår i de kommunale og regionale beredskapsrådene, forklarer hun.

– Hensikten er å kjenne til hvem som har ressursene. Mange er veldig flinke til det, både på regionalt og kommunalt nivå, sier direktøren.

Vil ikke uttale seg om beredskapen i Gjerdrum

Aarsæther vil ikke mene noe om den lokale beredskapen i Gjerdrum kommune. Det ansvaret ligger til kommunen, så har fylkesmannen ansvar for å føre tilsyn med at statens krav følges opp. Kommunen er i sin tur avhengig av penger fra politikerne.

Les mer om mer disse temaene:

Andreas W. H. Lindvåg

Andreas W. H. Lindvåg

Andreas W. H. Lindvåg er politisk reporter i nyhetsavdelingen i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Innenriks