Politikk

Ga KrF på pukkelen for kirkebenk-reglene

SMITTESTRID: Uten sjanse til å vinne frem jaget Frp og opposisjonspartier regjeringen om omstridte kirkebenk-regler. Spesielt KrF fikk gjennomgå.

– Hvordan kan KrF forsvare en politikk som stopper forkynnelse av Guds ord i en julehøytid, smalt det fra Frp-talskvinne Åshild Bruun-Gundersen.

Det var nettopp Bruun-Gundersen som sørget for at det omstridte regelverket torsdag ettermiddag ble hastebehandlet i Stortinget. Frp ville åpne for flere enn 50 gjester i kirker med kirkebenker og skrote regjeringens smitteregel.

For med Folkehelseinstituttets anbefaling fastslår regjeringen at kirkebenker ikke er å regne som fastmonterte seter. Det betyr maks 50 mennesker til gudstjeneste - mens kirker med fastmonterte stoler kan ha inntil 200.

SV stilte seg bak Frp-fremstøtet

Alt dagen i forveien hadde Ap hadde proppet igjen Frps sjanse til flertall mot regjeringen for å snu regelverket i full fart. Aps gruppe vedtok tirsdag at den ikke ville overstyre regjeringens smittevern for tros- og livssynsamfunn.

Senterpartiet fulgte derimot Frp. Partiet fremmet også eget forslag om å be regjeringen vurdere om kirker og andre lokaler som brukes til begravelser kan godkjennes for inntil 200 personer. Sjelden kost var det også at SV ga støtte til et Frp-fremstøt av dette slaget.

«Tusenvis av mennesker avvises i kirkedøra»

I over en time bølget stortingsoppgjøret om de omstridte kirkebenkreglene. Frp gikk hardt ut: Saken handlet enten om å likestille benker og stoler i kirken - eller som Bruun-Gundersen sa det: «Bruke selve kirkebenkene som et påskudd for å stoppe tusenvis av mennesker til å gå til gudstjenste».

– Folk begynner å gå lei koronatiltakene, sa hun og la til at regjeringens begrunnelse «minner om en dårlig sketsj».

Hun sa seg overbevist om at kirkene ville klare å håndtere gudstjeneste i tråd med smittevernråd.

– Hvordan kan en regjering med KrF godta at tusenvis av mennesker skal avvises i kirkedøra fordi det er benker og ikke stoler, spurte hun.

Ap sa nei - og fikk refs

Også Ap fikk refs. Men talskvinne Ingvild Kjerkol sto fast ved at det ikke fantes gode nok argumenter til å overstyre en regjering om denne typen smittevern.

– Det er en beklagelig situasjon. Men at Stortinget i vedtak skal slippe opp fra dag én og fylle kirkene, sier Ap nei til, sa Kjerkol.

---

KORONAREGELEN

  • «Grense på inntil 20 personer på private sammenkomster på offentlige steder og i leide lokaler og 50 personer på innendørs arrangement uten fastmonterte seter. Innendørs kan det være inntil 200 personer på arrangementer hvor alle i publikum sitter i fastmonterte seter.»
  • Helsedirektoratet har slått fast at kirkebenker ikke er år regne som fastmonterte seter.
  • Før Stortinget behandlet Frps hasteforslag om å snu regelverket, manglet partiet nok representanter fra andre til å samle flertall.

---

Sp: Det trekkes på smilebåndet

Flere talere - som Sps Kjersti Toppe - fortalte at de hadde møtt en strøm av henvendelser fra folk som ikke forstår regjeringens kirkebenk-regler.

– Regler bør være forståelige og ha tillit. Dette er på grensen av hva folk kan forstå og det trekkes på smilebåndet, sa hun.

SVs Freddy André Øvstegård poengterte at julegudstjenester betyr mye for mange - på samme måte som julekonsertene gjør det. Disse rammes også av regelverket.

– Skillet mot benker er ikke særlig logisk og fungerer ikke godt i virkeligheten. Det er åpenbart at regjeringen ikke har hatt dialog med dem som står midt oppi dette, sa SV-representanten.

«Svært mange barn løper rundt»

Regjeringspartiene forsvarte seg mot Frps finter. Venstres Carl-Erik Grimstad kunne ikke tenke seg noen sak som var mindre egnet for «stortingsregjereri» enn en sak som akkurat denne.

– Men vi har blitt nedringt av folk som vil ha en lemping på reglene. Derfor skal vi snakke med innestemme. Erfaringen fra julegudstjenester er gjerne at svært mange barn løper rundt i kirkerommet og det er derfor litt vanskelig å holde styr på menigheten denne dagen. Samtidig er det mange eldre tilstede. Kombinasjonen bør være et tankekors, sa han.

Grimstad poengterte:

– Det er veldig lite gunstig for Den norske kirke å ha på seg at den har bidratt til økning av smitten i jula.

Beste julegave? Overholde smittevern

Selv om KrF var skyteskive for Frp, unngikk talsmann Geir Jørgen Bekkevold å imøtegå Frps spark. Bekkevold, prest i det sivile, ga på humoristisk vis anerkjennelse om at barn lett kan finne på sine egne ting i kirker julaften.

– Men jeg kjenner selv savnet at det ikke blir normal julegudstjeneste. Samtidig er jeg stolt av kirken vår, som har snudd seg rundt, sa Bekkevold og viste til hvordan streaming og kreative tiltak gir tilbud likevel.

– Dette året er det beste vi kan gi hverandre i julegave å overholde smittevern, sa KrF-representanten.

Høie: Sang gir uansett færre

Helseminister Bent Høie forsvarte beslutningen og poengterte at Folkehelseinstituttet ikke var i tvil om sin vurdering: En streng forståelse. For erfaringen også her i Norge har vært at religiøse møter har gitt smittespredning.

– Det er nok dessverre sånn at om forslaget ble vedtatt, ville mange tusen likevel ikke fått delta. For sannheten er at der det er sang, må det være færre deltakere, påpekte helseministeren.


Per Anders Hoel

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel har vært politisk journalist i Vårt Land siden 1990. Har også vært redaksjonssjef og administrativ redaktør i avisen. Har du tips om saker, send mail til per.anders.hoel@vl.no.

Vårt Land anbefaler

Mer fra: Politikk