Innenriks

Begravelsesbyrå har i pandemien avvist flere tusen i begravelser

RESTRIKSJONER: Jølstad begravelsesbyrå mener myndighetene må tillate flere enn 50 i begravelser i kirker med kirkebenker. – Begravelse er ikke underholdning, sier direktør Jan Willy Løken.

«Vi går inn i minst tre nye uker med restriksjoner. Det betyr tre nye uker med maks 50 gjester i begravelser. Og tre nye uker med mer krevende sorgarbeid for de som mister sine kjære. Begravelse er ikke underholdning, og bør av hensyn til sørgende få egne retningslinjer», skriver administrerende direktør Jan Willy Løken i Jølstad begravelsesbyrå i en pressemelding.

På innendørs arrangementer med fastmonterte seter, tillater regjeringen inntil 200 gjester. Fordi kirkebenker ikke regnes som fastmonterte seter, er det maks tillatt med 50 gjester i gudstjenester og begravelser av smittevernhensyn.

«Vår erfaring gjennom de siste månedene tilsier at det vil være mulig å gjennomføre begravelser med flere deltakere til stede, sittende på anvist plass på kirkebenker, på en forsvarlig måte», mener Løken.

Han ønsker seg muligheten til å benytte oppmerkede plasser på kirkebenker for å gjøre plass til flere pårørende under begravelser. Oppmerkede plasser er et forslag som har blitt avvist av helsemyndighetene tidligere.

---

Koronarestriksjoner for begravelser

  • Begravelser regnes som innendørs arrangement på offentlig sted.
  • På slike arrangementer uten fastmonterte seter kan det være maksimalt 50 deltakere tilstede.
  • På slike arrangementer med fastmonterte seter, kan det være maksimalt 200 deltakere tilstede.
  • Kirkebenker regnes ikke som fastmonterte seter, ettersom benkene ikke er individuelle seter og det er lettere å flytte seg nærmere hverandre.

---

Kan ikke utsettes

Begravelser og bisettelser regnes som arrangementer på lik linje med bryllup, konserter, idrettsarrangement og konferanser.

«Men det er en åpenbar forskjell. Begravelser kan ikke utsettes», påpeker Løken i Jølstad begravelsesbyrå.

Jølstad har arrangert rundt 3.500 begravelser siden 12. mars og har måttet avvise flere tusen pårørende fra å være tilstede i kirkerommet.

«Det er brutalt, men har vært nødvendig av smittevernhensyn. I tiden fremover håper vi at vi ikke må avvise fullt så mange».

Viktig psykologisk

Postdoktor Iren Johnsen og stipendiat Anita Fjærestad ved Senter for krisepsykologi ved Universitet i Bergen har skrevet om å ta avskjed under en pandemi. De påpeker at begravelser dekker behovet for å ta avskjed når man har mistet noen.

«De har en viktig psykologisk funksjon når det gjelder separasjon og integrering av tapet. Videre hjelper begravelsen etterlatte med å anerkjenne at dødsfallet har skjedd og at avdøde er borte for alltid. Begravelser kan markere første det steget i sorgprosessen og gir mulighet for å ventilere følelser», skriver de i et innlegg på universitetets nettside.

Gi trøst og få trøst

Begravelser kan også representere en avslutning av relasjonen til avdøde, og plasserer tapet i et religiøst og filosofisk rammeverk.

«En viktig del av begravelsessituasjonen er også det å få sørge sammen med familie og venner som får mulighet til å vise sosial støtte-, omsorg og respekt. Man kan både gi trøst og få trøst. Å delta i begravelsesritualer kan i tillegg gi etterlatte en følelse av kontroll, og det kan bidra til å gi mening», skriver de videre.

Begravelsen trenger imidlertid ikke være avgjørende for hvordan sorgen blir i etterkant.

Vårt Land har sendt spørsmål til Helse- og omsorgsdepartementet om regjeringen vil vurdere å lage egne retningslinjer for begravelser. De har foreløpig ikke svart på henvendelsen.

Enkelte av artiklene i Vårt Land er forbeholdt abonnenter. Vi jobber hver dag for å levere dagsaktuelle nyheter og god journalistikk. Bli abonnent og få tilgang til alt innholdet vårt. Er du allerede abonnent? Takk for at du støtter oss så vi kan fortsette å levere kvalitetsjournalistikk hver dag!

Annonse
Annonse

Mer fra: Innenriks