Ferdigretten din kan være halalkjøtt

Uten at du vet det risikerer du å spise kjøtt fra religiøst slaktede dyr som ikke bedøves før de slaktes.

Religiøst slaktet lam leveres hos en halalslakter i Haag i Nederland. Dyrebeskyttelsen i Norge frykter at kjøtt fra dyr som er slaktet uten bruk av bedøvelse havner i norske butikker.
Publisert Sist oppdatert

– Slik det er i dag er det ikke noe krav til å merke opprinnelsesland i foredlede kjøttprodukter eller på restaurantkjøtt, og derfor har vi ingen oversikt over om det vi spiser i Norge er slaktet med eller uten bedøvelse, sier daglig leder i Dyrebeskyttelsen Norge og veterinær Åshild Roaldset.

Hun forteller at de har arbeidet for bedøvelse i forbindelse med slakt siden 1800-tallet. Religiøs slakting uten bedøvelse innebærer at strupen på dyret kuttes mens det er ved full bevissthet. Dermed vil det også oppleve stor smerte.

Det er ikke regler mot å importere kjøtt fra dyr som er slaktet uten bedøvelse, så lenge andre importkrav er oppfylt. Derfor kan slikt kjøtt ende opp i kjøttprodukter du handler i butikken eller når du spiser på restaurant, opplyser Mattilsynet til Vårt Land. Dyrebeskyttelsen i Norge ønsker et forbud mot import av kjøtt der dyret ikke er bedøvet før slakting, og fram til et forbud er på plass vil de ha «etisk merking» av kjøttet – slik at forbrukeren vet hvordan dyret er blitt slaktet.

For å lese saken må du være abonnent

Bestill abonnement her

KJØP