Bildet som skulle endre Sør-Afrika

Noen hendelser endrer historiens gang. Som opprøret i Soweto 16. juni 1976, da hundrevis av skolebarn ble meiet ned av sørafrikansk politi.

Den sørafrikanske fotografen Sam Nzima med sitt berømte bilde som demonstrerte for en hel verden apartheidregimets brutalitet. Det regnes av mange som begynnelsen på slutten for regimet.
Publisert Sist oppdatert

Mer enn noe skulle ett fotografi­ fra denne avgjørende dagen for 40 år siden bli stående som symbolet på det sørafrikanske apartheidregimets brutalitet, fanget på kontrastrik svarthvittfilm gjennom kamera­objektivet til The World-fotografen Sam Nzima.­

Soweto er en forkortelse for South Western Townships, nærmest en legemliggjøring av det sørafrikanske raseskilleregimets politikk. Det er et lutfattig byområde bygget for å huse svarte som jobbet i gullgruvene og for de hvite i Sør-Afrikas største by Johannesburg, der de ikke hadde lov til å bo ­etter raseskilleregimets lover.

16. juni 1976 våkner Soweto-beboerne til en kjølig onsdagsmorgen. Det er en dag utenom det vanlige, for barna strømmer ikke avgårde til skolene. I stedet går mellom 10.000 og 20.000 skoleungdommer i et planlagt demonstrasjonstog, rettet mot nye skolelover som beordrer at undervisning av svarte sørafrikanere skal skje på afrikaans, det hvite herskerspråket.

For å lese saken må du være abonnent

Bestill abonnement her

KJØP