Biffkjøtt forurenset fem ganger mer

Ny amerikansk forskning tyder på at miljøulempene ved storfekjøtt er i særklasse sammenliknet med andre kjøttprodukter.

En canadisk bonde sjekker bølingen. Amerikansk forskning kårer nå produksjonen av storfekjøtt til miljøverstingen blant landbruksproduktene.
Publisert Sist oppdatert

Forskere ved Bard College i USA har gått gjennom tall som viser at produksjon av storfekjøtt slipper ut fem ganger så mye klimagasser enn gjennomsnittet for produksjon av andre animalske produkter. I tillegg krever storfeproduksjonen 28 ganger så store landområder, elleve ganger så mye vann og seks ganger så mye nitrogen. Det skriver forskning.no.

Utklasset av poteter. Sammenliknet med produksjonen av poteter og ris var forskjellen enda større. I forhold til slike landbruksprodukter krevde storfeproduksjonen 160 ganger mer land, åtte ganger mer vann, mens klimautslippene var elleve ganger høyere. Forskerne analyse bygger på data samlet inn av det amerikanske landbruksdepartementet over hvor mye for dyra får, hvor store arealer som trengs for å dyrke foret og hvor mye kunstgjødsel som går med.

Ifølge MatPrat.no blir det slaktet snaut 19 kilo storfekjøtt per nordmann hver år. Når svinn blir trukket fra, er konsumert mengde nede i drøye 13 kilo per hode. Kjøttslaget er det mest spiste i Norge etter svinekjøtt.

For å lese saken må du være abonnent

Bestill abonnement her

KJØP