Stavkirkene får millioner til vedlikehold

STAVKIRKER: Elleve stavkirker får totalt 5,2 millioner kroner til vedlikehold og konservering i år.

Kronerulling har hindra at arbeidet med det planlagte verdensarvsenteret for Urnes stavkyrkje i Luster stoppar opp.Foto: Martin Lerberg Fossum / NTB / NPK
STAVKIRKE: Urnes stavkirke ble tegnet på UNESCOs verdensarvliste i 1979, samtidig som Versailles, Pyramidene i Giza og Grand Canyon. Kirken er den som får mest tilskudd av stavkirkene i år.Foto: Martin Lerberg Fossum / NTB
Publisert Sist oppdatert

– De norske stavkirkene er unike i verdenssammenheng og en viktig del av Norges kulturarv, sier klima- og miljøminister Andreas Bjelland Eriksen i en pressemelding.

For første gang lyser Riksantikvaren ut tilskuddsmidler til stavkirkene. Elleve stavkirker får totalt 5,2 millioner kroner til vedlikehold og konservering i år.

I tillegg er det gitt løfte om 2 millioner kroner i 2026. Det var i utgangspunktet 18 stavkirker som søkte om midler for totalt 12 millioner kroner.

– Vi har prioritert stavkirker som har stort behov for vedlikehold, sier riksantikvar Hanna Geiran i en pressemelding.

– Prekært behov

En gang var det et tusentall stavkirker i Europa. Med et par unntak er det nå bare de 28 norske stavkirkene som står igjen.

– Norge er verdensledende i å ta vare på middelalderbygninger i tre, blant annet ved å sette stavkirkene i stand mot vær, vind og slitasje, sier Bjelland Eriksen.

Tidligere år har stavkirkene fått midler gjennom fortløpende søknader.

Det største tilskuddet går til Urnes stavkirke i Luster i Vestland. Kirken får 1,8 millioner til å tjærebre hele kirken.

– Store deler av kirken har et prekært behov for å beskyttes med ny tjære. Urnes stavkirke har svært stor betydning som nasjonalt kulturminne, og kirken har verdensavstatus. Kirken er fra ca. 1130, og regnes som vår eldste bevarte stavkirke, sier Geiran.

I tillegg får Heddal stavkirke, som er både en stor turistattraksjon og en menighetskirke, en knapp million i tilskudd til tjærebreing. Også stavkirkene i Vågå, Høyjord og Haltdalen får midler til tjærebreing, opplyser Riksantikvaren i pressemeldingen.