Nyheter

Opprørere har inntatt Goma i Kongo - skyting ved Dina-senteret

KONGO: Opprørere fra den rwandiskstøttede M23-militsen har inntatt nøkkelbyen Goma i Kongo. Det meldes om skyting ved blant annet Dina-senteret. Rune Edvardsen opplyser tirsdag ettermiddag at han har vært i kontakt med senteret.

– Vi vet at det var kamper rett utenfor senteret. Alle jentene la seg ned på gulvet tidligere på dagen, for å være i dekning for kuler, sier Rune Edvardsen, leder av Dina-stiftelsen, til Verdinytt på mandag.

Han er bekymret for beboerne og lederne på Dina-senteret i Goma etter at M23-opprørerne natt til mandag hevdet å ha tatt kontroll over byen. Med opprørernes inntog trappes den lenge pågående konflikten i området opp.

Oppdatering på Facebook

Edvardsen publiserte tirsdag ettermiddag et innlegg på sin egen Facebook.

– Jeg har fått kontakt med Dina Senteret i Kongo og de er trygge. Det har roet seg og M23 holder nå orden og vil ha et stormøte med befolkningen i morgen eller dagen etter fôr orientering om det nye styret. De er tomme for vann og skal forsøke få tak i dette utenfor senteret i ettermiddag. Det var svært dramatisk i går med harde kamper like i nærheten. Ikke så nært som vi trodde men i nabolaget. Takk til alle som bryr seg. La oss håpe det værste er over. Det er mange døde og skadede i Goma, skriver Edvardsen.

Tidligere tirsdag kom det meldinger om skyting, eksplosjoner og artilleriild. En masseflukt fra et fengsel med omtrent 3000 innsatte skal ha krevd flere liv, og vitner melder om pågående kamper mellom M23 og regjeringsstøttede militser.

På senteret til Dina-stiftelsen befinner det seg for øyeblikket over 50 jenter og lederen for senteret, ifølge Edvardsen.

En av Dina-stiftelsens hjertesaker er å gi omsorg og nødvendig hjelp til jentebarn som er utsatt for seksualisert vold i Kongo.

Rune Edvardsen

Bekymret

Mandag kveld kunne Edvardsen fortelle Verdinytt at han ikke lenger får svar når han ringer og sender meldinger beboerne på senteret. Han frykter for hva jentene og medarbeiderne kan ha blitt utsatt for.

– Nå sitter jeg her i Uganda og lurer på hva som har skjedd. De er offline - det trenger ikke bety annet enn at internett og mobilnettet er nede. Men i verste fall kan noe veldig ille ha skjedd, sier han.

Dina-stiftelsen ble i 2004 grunnlagt av Edvardsen og ledes av ham fra Sarons Dal i Kvinesdal.

Vil unngå blodbad

Kongos regjering ønsker å unngå blodbad og tap av menneskeliv i Goma, sier talsperson Patrick Muyaya på X.

– Vi anbefaler befolkningen i Goma å følge disse tiltakene: Hold deg trygt hjemme, avstå fra å begå hærverk og plyndring, og steng ute den manipulerende propagandaen til Rwanda, skriver han.

Muyaya bekrefter også fra kongolesisk side at den rwandiske hæren er til stede i Goma. Den kongolesiske hæren synes å ha blitt overveldet av M23s offensiv, og Uruguays militære sier i en uttalelse at noen soldater har overgitt seg og levert inn våpnene sine til FNs fredsbevarende styrker i byen. Uruguay bidrar med soldater til disse styrkene.

Mineralrik region

– Det er vanskelig å finne en god forklaring på hvorfor dette skjer nå. De gjør seg selv egentlig en bjørnetjeneste ved å prøve å ta Goma. Det ser ikke helt bra ut, dette her, sier Morten Bøås, seniorforsker ved Nupi til NTB.

Bøås mener at M23 – og støttespilleren Rwanda – verken har økonomisk eller politisk insentiv til å ta byen, som ligger helt på grensen til både Rwanda og Uganda.

– Det er vanskelig å se hva M23 tjener på dette rent politisk, og hva de kan oppnå. Jeg tror ikke de har styringskapasitet til å holde denne byen. De viser at de kan lage kaos – hvis det er ment som et signal, så mister de politisk krutt, sier han.

Goma ligger i den mineralrike regionen Nord-Kivu, men Bøås sier M23 ikke trenger Goma for å kunne utvinne ressursene fra regionen via Rwanda. M23 tok også kontroll over Goma i 2012, men trakk seg ut av byen etter bare få dager.

Knytter seg til folkemordet

M23 er den seneste i en rekke opprørsgrupper bestående av kongolesiske tutsier som får støtte av Rwanda. Konflikten springer delvis ut av folkemordet mot tutsiene i Rwanda i 1994, men går egentlig enda lenger tilbake, sier Bøås.

– Det har knyttet seg til tutsi-minoritetens rettigheter, men agendaen om minoritetsvern og rettigheter er mer eller mindre borte i dag. Det M23 gjør nå, fører til at det bare vanskeligere å være tutsi i dette området – de blir stemplet som lakeier for Rwanda, sier han.

Den kongolesiske regjeringen anklaget Rwanda – noen timer før innmarsjen i Goma – for å erklære krig med offensiven til M23. De diplomatiske forbindelsene mellom de to landene er brutt, og de siste dagene har minst 13 fredsbevarende soldater blitt drept i opptrappingen av volden.

Rwandiske soldater

Ifølge FN og sikkerhetskilder er det potensielt flere tusen rwandiske soldater i Kongo for å hjelpe M23.

– Dersom det stemmer at rwandiske styrker er inne i Goma, så er det jo egentlig krig mellom de to landene allerede. Men hva betyr en fullskala krig i dette området? Det har vært en eller annen form for krigstilstand her i lang tid, sier Bøås.

Goma har rundt en million innbyggere, og huser omtrent like mange fordrevne fra konfliktområder i Nord-Kivu.

Etter planen skal Kongo og Rwandas presidenter, Félix Tshisekedi og Paul Kagame, møtes denne uken. Møtet mellom dem ble imidlertid kunngjort før M23 hevdet å ha tatt kontroll over Goma.

– Det kan jo hende at man klarer å unngå de verste scenarioene – oppi alt dette så har man en befolkning som er ekstremt sliten av sammenhengende konflikt og uro i dette området siden tidlig 90-tall, sier Bøås.

Caroline Teinum Gilje

Caroline Teinum Gilje

Caroline Teinum Gilje er journalist i religionsavdelingen i Vårt Land

Mer fra: Nyheter