Nyheter

Gladnyhet for KrF før jul: har gjort gallup-comeback

KRISTELIG FOLKEPARTI: Bråket rundt Olaug Bollestads dramatiske avgang som partileder sendte KrF til bunns på målingene. Nå gjør partiet comeback til førkrisenivå.

– Vi er selvfølgelig veldig glade for det, sier KrF-leder Dag Inge Ulstein om KrFs vekst på medienes målinger.

Vårt Land treffer partilederen i KrFs korridor på Stortinget onsdag formiddag.

Der har partiet nettopp holdt en uformell sammenkomst for å takke av Sjur Isaksen, som nå er ferdig som stortingsprest.

Sammen med stortingsansatte og to stortingsrepresentanter fra Sp og Høyre har KrF overrasket presten med marsipankake.

Tilbake på nivå fra før krisen i KrF og Bollestads exit

Nå kan Kristelig Folkeparti ta juleferie med en god følelse og kanskje også en viss grunn til å feire med kake.

Året har vært preget av internt bråk sentralt i partiet og Olaug Bollestads dramatiske partilederavgang i august, som sendte KrF til bunns på målingene.

Men nå viser gjennomsnittet av medienes målinger i desember at KrF er tilbake på nivået fra før krisen.

På nettstedet pollofpolls.no sin oversikt ender KrF på 3,9 prosent oppslutning i desember. Det er samme siffer som i juli og august.

– Jeg tror det er veldig godt for det store laget vårt, som har stått på, å se at det er innen rekkevidde å komme over sperregrensen, sier Dag Inge Ulstein.

Han understreker at målingene vil sikkert kunne variere fremover. Historisk har KrF også en viss tradisjon for å få en lite oppsving på målingene i adventstiden.

Jeg tror det er veldig godt for det store laget vårt, som har stått på, å se at det er innen rekkevidde å komme over sperregrensen

—  Dag Inge Ulstein, KrF-leder

KrF er fortsatt under sperregrensen på fire prosent i snitt. Ved valget neste høst vil KrFs kamp mot sperregrensen avgjøre om partiet igjen får ekstra utjevningsmandater, eller forblir et miniparti på Stortinget.

Partiet falt under firetallet for første gang ved stortingsvalget i 2021.

Comeback på gallupene og innmeldinger i KrF

Rundt regnet så tapte KrF én fjerdedel av oppslutningen sin etter bråket på sensommeren om varselet mot Olaug Bollestad og hennes svært offentlige avgang som partileder.

Partiet sank fra 3,9 prosent i august til 2,9 prosent i september på snittet av medienes målinger. I oktober og november viste gallupene henholdsvis 3,3 og 3,1 prosent i snitt. Men i desember bykser KrF altså fram til 3,9.

Dag Inge Ulstein ser galluphoppet i sammenheng med at «viktige verdisaker» for partiet har vært på dagsorden. Deriblant ny og mer liberal abortlov, som KrF var fremste kritiker av. Partiet har også markert seg i debatten om undervisning om kjønn i skolen.

– Vi har fått løftet politikken vår og vist at vi er viktige. Det er så mange verdibevisste velgere som jeg får tilbakemelding fra nå, som er glade for hvordan vi har stått i saker, sier Ulstein.

Han sier at KrF har fått ekstra mange nye medlemmer de tre siste månedene av året. 201 har meldt seg inn siden 1. oktober, opplyser partiet. Vårt Land vet ikke hvor mange som har meldt seg ut.

– Innmeldingene henger nok sammen med abortsaken. Det er veldig kjekt, sier Ulstein.

Den store styrkeprøven er neste høst: – Tror KrF skal overraske

Neste store politiske stoppested for KrF er partiets ekstraordinære landsmøte og landskonferanse i januar.

Der skal ny partiledelse velges. Ulstein er innstilt som leder, Ida Lindtveit Røse og Jorunn Gleditsch Lossius som nestledere.

Til høsten venter den virkelig store styrkeprøven, som avgjør om KrF gjør comeback som et rikspolitisk parti å virkelig regne med: stortingsvalget og kampen om å klare å komme over sperregrensen på fire prosent oppslutning.

– Jeg tror på at KrF skal overraske. Vi må bare ha tro på politikken og verdiene våre, sier Ulstein.

Andreas W. H. Lindvåg

Andreas W. H. Lindvåg

Andreas W. H. Lindvåg er politisk reporter i Vårt Land. Han skriver om det politiske spillet – maktkamp, ledervalg, målinger og regjeringssamarbeid – og om tema som abortlov, ideologi, LHBTQ+, livssyn, rusreform og sosialpolitikk. Andreas har 12 års erfaring som journalist, mastergrad i idéhistorie og en forkjærlighet for historie og kuriosa.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

1

Mer fra: Nyheter