– Det var tøffe tak under forhandlingene med byrådet, der Frp til slutt valgte å trekke seg. Vi gikk da inn i bystyremøte uten et avklart flertall for budsjettet. Dermed var det ekstra gledelig at vi fikk så mange gjennomslag, sier Øyvind Håbrekke i Oslo KrF.
Det var i forrige uke antydninger til dramatikk i Oslo-politikken. Høyre og Venstre som sitter i byrådet var avhengige av støtte fra KrF og Frp for få gjennom budsjettet.
Håbrekke er leder for bystyregruppa til KrF i hovedstaden. Han er fornøyd med budsjettet for 2025.
– Hva anser du som deres største gjennomslag?
– Vi fikk gjennom 30 millioner til Oslohjelpa. Det er et tilbud som familier kan benytte seg av når man sliter i familien og som ofte er stadiet før barnevernet og politi. Vi er veldig fornøyd med at vi fikk til denne satsingen, forteller Håbrekke før han legger til:
– De andre partiene prater om å bekjempe gjengkriminalitet. Men vi i KrF er opptatt av at det starter før det, altså i familiene. Det viktigste er å få familier til å fungere, det er altså et annet startsted enn andre forebyggende tiltak som fritidsklubber og kunstgressbaner.
De ekstra millionene er veldig viktig
— Øyvind Håbrekke (KrF)
Apropos kunstgressbane: Eliteserielaget til KFUM Oslo kan også glede seg over det nye budsjettet, et av punktene er nemlig nytt banedekke på deres hjemmebane på Ekeberg, KFUM Arena.
Millioner til restaurering av kirkebygg
I det ferske budsjettet er det satt av penger til restaurering av kirkebygg. Utgangspunktet var det planlagt for en investeringsramme på 30 millioner pluss 15 millioner, som var øremerket til Trefoldighetskirken.
Denne summen har økt, og det ble budsjettert med over tolv millioner mer til kirkebyggene i Oslo. Det gleder flere.
– De ekstra millionene er veldig viktig. Det ligger allerede i samarbeidsavtalen med Byrådet at det skal bevilges 12,5 million årlig, men det var ikke budsjettert med det i det første forslaget. Dermed var det viktig å få det inn. Det er viktig at kulturarven blir tatt vare på sånn at kirkebyggene kan fortsette å spille den viktige rollen i lokalsamfunnene, sier Håbrekke.
En annen som har latt seg glede av budsjettet er kirkeverge Kjetil Haga.
– Det er veldig gledelig med en økning i investeringsbudsjettet. Vi er oppmerksomme på den krevende økonomiske situasjonen til kommunen, og det er veldig gledelig med over tolv millioner ekstra. Dette er også et uttrykk for den gode dialogen mellom kirken og kommunen i Oslo, sier Haga.
Haga er opptatt av rollen kirken har i Oslosamfunnet.
– Vi har jobbet målrettet for å ha en god dialog med kommunen, og snakker jevnlig om hvordan menighetene og bydelene kan utvikle gode samarbeid omkring oppvekstvilkår og sosial inkludering.
Utbedring av tak i Ljan og Østre Aker kirke er aktuelle prosjekter etter bevillingen av nye midler kan Haga fortelle.
– I tillegg vil kunne tilrettelegge for økt tilgjengelighet og universell utforming, blant annet i Røa kirke, forteller kirkevergen.
Etablering av livssynskoordinator
I budsjettet til Oslo kommune er det satt av penger til en livssynskoordinator. Noe som antakeligvis er den første av sitt slag her til lands ifølge Håbrekke.
– Det er en liten sum som er satt av til det, men i høst fikk vi vedtatt en tros- og livssynsstrategi i kommunen, der trossamfunn anerkjennes som noe positivt. Her var en koordinator et av forslagene.
Håbrekke beskriver den vedtatte stillingen som et gjennombrudd for tros- og livssynspolitikken i hovedstaden.
– Vi har vedtatt en strategi, og i en stor kommune er det lett for at den faller mellom to stoler, dermed håper vi at koordinatoren har som oppgave å følge opp strategien som er vedtatt, og som passer på at de ulike etatene gjennomfører tros- og livssynsstrategien i praksis.
Godt budsjett for kristen-Oslo?
– Absolutt, det blir ny giv i tros og livssynspolitikken, økt bevilgning til kirkebygg, samt bedre vilkår for veldedige organisasjoner. Veldig godt budsjett for kirka og trossamfunn i Oslo, sier Håbrekke.
Haga sier kirkene i Oslo er fulle av aktiviteter gjennom en vanlig uke.
– I en tid med stort behov for at mange bidrar til et inkluderende samfunn er kirken en omsorgsfull kraft i lokalsamfunnet. Kirkene skal være åpne, gjestfrie og tilgjengelige i hele byen, forteller han.
I tillegg til økt støtte til kirkene, en koordinator og hjelp til familier i Oslo er det også bevilget mer penger til veldedige organisasjoner i Oslo. Det er vedtatt økt støtte til blant annet Blå Kors Barnas stasjon, Evangeliesenteret, Fontenehuset, Caritas ressurssenter, Kirkens ymisjon og Maritastiftelsen.