– Vi har behandlet mange vanskelige og unike saker i denne første runden. Det har vært tungt og krevende arbeid, men også preget av håp.
Det sier Jarle Naustvik, som sitter i oppreisningsutvalget for Sendt Bort, i en pressemelding.
I den kommer det fram at samtlige søknader ble innvilget. I alle tilfeller er det snakk om omsorgssvikt som følge av adskillelse fra foreldre. Det er også tilleggsbelastninger hos flere av dem, som det er blitt tatt hensyn til i vedtakene.
Generalsekretær Gunnar Bråthen i Norsk Luthersk Misjonssamband (Misjonssambandet) sier seg tilfreds med arbeidet med handlingsplanen så langt:
– Jeg er svært glad for at alle deler av handlingsplanen nå er i gang. Interessen for tiltakene viser at planen møter reelle behov blant misjonærbarna. Vi håper og tror at den samlede effekten av tiltakene i handlingsplanen vil gi hjelp og gjøre en forskjell.
Møtet der betalingene ble vedtatt ble avholdt i går, 11. desember.
Nivåene i ordningen vil følge statens rettferdsvederlagsordning og vil være fra kr 50.000 opp til kr 250.000 for de mest alvorlige sakene.
---
Handlingsplanen til NLM og Sendt bort
- Handlingsplanen består av fem deler:
- Misjonssambandet «beklager og tar ansvar overfor misjonærbarna som har fått en belastning av oppveksten i utlandet» og står ved sine tidligere beklagelser til misjonærbarna.
- De som trenger det, skal få̊ tilgang til et godt og helhetlig helsetilbud
- Det skal legges til rette for trygge møteplasser og nettverk
- Fakta og kunnskap skal innhentes og det skal legges til rette for formidling av historiene
- NLM vil sette av fire millioner kroner hvert år over tre år til oppreisningssaker og to og en halv millioner kroner hvert år til de øvrige tiltakene, slik som helsetilbud.
---