Nyheter

Statstilskuddet til BCC satt på vent

BCC: Statsforvalteren har satt tilskuddet til Brunstad Christian Church (BCC) på vent. Staten undersøker for tiden tre varsler mot trossamfunnet.

I et brev fra Statsforvalteren i Østfold, Buskerud, Oslo og Akershus melder de til BCC-ledelsen i Moss at statstilskuddet for 2024 er satt på vent. Brevet ble sendt i slutten av oktober.

Siden trossamfunnsloven ble innført i 2021 har Statsforvalteren mottatt sju varsler mot BCC. I tre av sakene har de satt i gang undersøkelser og har blant annet sendt en rekke spørsmål til BCC Norge. BCC har sendt sine svar på to av sakene. Den tredje saken har svarfrist i dag.

Vårt Land har spurt om BCCs kommentar til at statstilskuddet er satt på vent. I en e-post til avisen skriver Morten Kristoffersen, daglig leder i BCC Norge:

«Vi forholder oss til myndighetenes prosess på en ryddig måte og ønsker ikke drive saksbehandling via mediene. Vi har tillit til myndighetene som skal behandle saken. I BCC er vi opptatt av å drive vår virksomhet i tråd med lover og regler, og skulle det forekomme lovbrudd hos oss, vil vi umiddelbart ta tak i dette.»

Varsel 1: Negativ sosial kontroll

Vårt Land skrev i vår om at fem tidligere medlemmer sendte inn varsel om BCC og ba Statsforvalteren undersøke om de bryter loven. Varslerne anklaget BCC for å drive med negativ sosial kontroll. Varslerne mente deler av forkynnelsen fører til frykt og psykiske problemer.

– BCC er slik i særklasse ved at de lærer barn å være redd egne tanker og følelser, sa Karin Kilden til Vårt Land.

Bekymringsmeldingen gir et feilaktig og misvisende bilde av BCCs forkynnelse og praksis

—  BCC Norges svar til Statsforvalteren

I sitt svar til Statsforvalteren skriver BCC Norge: «Bekymringsmeldingen gir et feilaktig og misvisende bilde av BVCCs forkynnelse og praksis. Utvalget av sitater og dokumentasjonen er svært snevert, mangler kontekst». De mener at de tidligere medlemmenes «kjennskap til vår virksomhet er svært mangelfull». Også varslernes gjengivelse av forkynnelsen mener BCC er «mangelfull og misvisende».

Ifølge BCC anerkjenner og respekterer de full frihet til å melde seg ut av trossamfunnet, og at det ikke er noen sanksjoner mot de som melder seg ut. Brudd på trossamfunnsloven er derfor ikke til stede, mener BCC Norge i brevet signert styreleder Vidar Kronstad.

Varsel 2: Diskriminering av homofile

I et varsel fra et tidligere medlem mener vedkommende at homofile diskrimineres i den foreslåtte veiledningen til Brunstad Christian Church (BCC) sine medlemsvilkår. Varsleren vil at Statsforvalteren skal se om BCC bryter diskrimineringsloven med denne teksten i veiledningsdokumentet: «Hvis du eksempelvis lever i samboerskap eller homofilt samliv og kommer til møter og aktiviteter sammen med din partner, vil det virke forstyrrende for de øvrige medlemmenes samling om det som de tror på (…)».

Statsforvalteren har bedt Likestillings- og diskrimineringsombudet uttale seg om dette er diskriminering av homofile.

«BCC Norge er av den oppfatning at tidligere medlems fremstilling av de faktiske forhold og gjeldende regelverk er feil», skriver BCC i sitt svar til Statsforvalteren. I en tidligere varselsak om samme tema konkluderte staten at BCC ikke bryter loven. Etter at de fikk et nytt varsel, ser staten altså på saken på nytt.

Sanksjoner iverksettes bare hvis «vedkommendes livsvalg eller oppførsel (er) av en slik karakter at det skapes et behov for å beskytte de andre medlemmenes rett til å samles om sin tro og kristenliv i fred», skriver BCC. Men så lenge de «deltar på møtet på fredelig vis» kan ikke medlemmer som lever i homofilt samliv bli bortvist, skriver BCC.

Varsel 3: Økonomisk foretak

Det tredje varselet som Statsforvalteren undersøker handler om Samvirk, et samvirkeforetak som BCC har opprettet for å håndtere overnatting når medlemmene deltar på stevner på stevnesenteret Brunstad. En varsler skriver: «Saken er at medlemmer av BCC blir utestengt fra å delta på menighetens mange stevner dersom de ikke melder seg inn i Samvirk som er et økonomisk foretak med mange vedtekter og forpliktelser. Dette gjelder fra de fyller 18 år. (…) Jeg synes det er kritikkverdig behandling av unge mennesker som (er) født og vokst opp i menigheten.»

Saken er at medlemmer av BCC blir utestengt fra å delta på menighetens mange stevner dersom de ikke melder seg inn i Samvirk

—  Utdrag fra varsel til Statsforvalteren

BCC Norge har hatt svarfrist til i dag – 5. desember – med å svare på spørsmål som Statsforvalteren har sendt dem i denne saken.

---

Brunstad Christian Church (BCC)

  • Tidligere kalt Den kristelige menighet, uoffisielt kalt Smiths Venner.
  • Grunnlagt av Johan Oscar Smith tidlig på 1900-tallet, i Vestfold.
  • Etablert i nesten 50 land.
  • Hadde nesten 9.026 medlemmer i Norge 2022.
  • 9 menigheter registrert i Norge.
  • Har 35.000 medlemmer på verdensbasis.
  • BCC Norge fikk 12,6 millioner i offentlig støtte i 2023. For 2024 er tallet 13,4 millioner kroner.

Kilde: snl.no/statsforvalteren.no / BCC.no

---

---

Fratatt statsstøtte

I to tilfeller har Statsforvalteren fratatt norske trossamfunn statsstøtte:

  • Statsforvalteren har rett til å frata Jehovas vitner (JV) støtte slår Oslo tingrett fast i en dom fra våren 2024. Retten slår fast at Jehovas vitner har retningslinjer og praksis for eksklusjon som bryter med loven. JV har klaget på dommen. Saken kommer opp i lagmannsretten i 2025.
  • I desember i fjor fratok Statsforvalteren statstilskuddet til Menigheten Samfundet i Kristiansand. De mener at trossamfunnet bryter trossamfunnsloven på flere punkter, blant annet gjennom å utøve negativ sosial kontroll. Trossamfunnet har klaget på vedtaket, og klagen er ventet å være ferdig behandlet før jul, opplyser Barne- og familiedepartementet til Vårt Land.
  • Statstilskuddet til menigheten Det almindelige samfunn i Egersund har Statsforvalteren satt på vent mens de undersøker bekymringsmeldinger, blant annet om at menigheten hindrer fri utmelding.

---


Kjell Kvamme

Kjell Kvamme

Kjell Kvamme er journalist i nyhetsavdelingen i Vårt Land. Han har arbeidet i Vårt Land siden 1996 og har tidligere vært deskjournalist, presentasjonssjef og nyhetsleder i avisa. Han skriver blant annet om forfulgte grupper, religiøse minoriteter og menneskerettigheter.

Tuva Hjeltnes

Tuva Bull Hjeltnes

Tuva Bull Hjeltnes er journalist tilknyttet nyhetsavdelingen i Vårt Land

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Mer fra: Nyheter