Nyheter

Libanon: – Mange lever med kofferten ferdig pakket. Noen dro i sokkelesten

BEIRUT: De har koffert eller bag ferdigpakket og klare ved inngangsdøren. En million mennesker er på flukt i Libanon, hevder minister.

– De som har penger, kan leie seg et annet sted å bo hvis de må reise fra hjemmet sitt. Men det er så mye fattigdom her, og det blir stadig mer. De har ikke noe steder å dra, og huses inn på skoler – som raskt fylles opp. Noen sover i bilene sine.

Det forteller Benedicte Hafskjold, landdirektør for Kirkens Nødhjelp i Libanon og Syria. Hun leder en stab på ni lokalt ansatte i hovedstaden Beirut.

Hun leder nødhjelpsarbeid i et pint og plaget land. Som har levd med borgerkrig, israelske invasjoner, politiske attentater, økonomisk kollaps, mektige militser – og en eksplosjon som la store deler av hovedstaden i ruiner i 2020.

Da de israelske angrepene startet forrige mandag, flyktet titusener av livredde libanesere nordover. Veiene var fulle av overlessede biler, med kofferter og andre eiendeler surret på taket. Noen måtte rømme bare i sokkelesten.

Like stort som Rogaland fylke

– Libanon er et lite land, og ikke så mye plass å flytte til for folk. Sør-Libanon utgjør en stor del av landet, og de som flytter på seg kommer nordover, til hovedstaden. Og det er ikke mange veier som går nordover, og køene blir svært lange, sier Benedicte Hafskjold.

Hun beskriver stedet slik: Det er omtrent like mange innbyggere som i Norge, mens Libanon er på størrelse med Rogaland fylke.

– Når to boligblokker blir rammet av missiler i Sør-Beirut er det som om du er i en bydel i Oslo og at det skjer i en annen bydel, sier hun.

Det er en forferdelig situasjon, så mange på flukt i dette lille landet, legger hun til

Bygninger og vinduer ristet

Hafskjold bor rundt tre-fire kilometer i luftlinje fra der det kraftige angrepet i Sør-Beirut startet fredag.

– Jeg var hjemme og hørte først en stor eksplosjon etterfulgt av flere smell og eksplosjoner. Det var veldig høyt, bygningen og vinduene ristet. Vi kunne se røykskyer over hele Beirut, sier Benedicte Hafskjold.

Så kom meldinger og voldsomme bilder på lokale nyheter. Hun sjekket at teamet hennes var ok.

– Det var de, heldigvis.

Lørdag formiddag bekreftet Hizbollah at øverste leder Hassan Nasrallah ble drept i de israelske angrepene mot Beirut fredag kveld og natt til lørdag. Angrepene fortsette gjennom helga og mandagen. Libanons statsminister Najib Mikati har erklært tre dagers landesorg etter drapet på Hizbollah-lederen. Sørgetiden startet søndag og varer til onsdag.

Lebanese citizens who fled the southern villages amid ongoing Israeli airstrikes Monday, sit in their cars at a highway that links to Beirut city, in the southern port city of Sidon, Lebanon, Tuesday, Sept. 24, 2024. (AP Photo/Mohammed Zaatari)


Displaced children play in a classroom at a school, in Beirut, after fleeing the Israeli airstrikes in the south with their families, Thursday, Sept. 26, 2024. (AP Photo/Bilal Hussein)

– Ubehagelig og skremmende

Benedicte Hafskjold sier såkalte «mock raids» er svært skremmende. Det betyr at jagerfly flyr lavt over byen.

– Det er for å gjøre folk redde: Er det for å skremme, eller skal de faktisk slippe bomber? Vi hører også droner, og «sonic bombs» - som er når jagerfly bryter lydmuren. Men de høres ut som faktiske eksplosjoner. Det er svært ubehagelig og skummelt. Jeg har hørt det under luftangrep i Syria, og det høres ut som store eksplosjoner rett i nærheten, sier hun.

Benedicte Hafskjold sier at de lenge har vært forberedt på at noe skal skje. De har lagret ekstra vann og mat. Likevel sier hun det kjentes som om det første angrepet kom veldig fort og plutselig, og i så voldsomt omfang.

De ansatte i Kirkens Nødhjelp i Libanon deler ut mat, hygieneprodukter, tepper og madrasser til de som er innlosjert på skoler eller andre sentre. De deler også ut kontanter, som folk kan bruke på helse og et sted å bo.

– Nå er det tynne tepper vi bruker, men det er ikke lenge til vi trenger tykkere tepper, når det blir kaldere i været. For selv om det det blir slutt på krigen eller blir inngått en våpenhvile, vil det ta lang tid før folk kan vende tilbake til hjemmene sine og til hverdagen igjen, sier hun.

Kaotiske tilstander

Drøyt 77.000 mennesker skal nå oppholde seg i flyktningmottak som er etablert i skoler og andre store bygninger rundt omkring i landet.

Mange har også søkt tilflukt hos slektninger og venner, og det reelle antallet er trolig 250.000. Det er også tallet FNs høykommissær for flyktninger (UNHCR) opplyste om lørdag.

Ministeren som koordinerer regjeringens kriseinnsats, Nasser Yassin, hevdet i helga at en million som er på flukt internt i landet.

Om lag 100.000 har flyktet fra Libanon til Syria, opplyser FNs flyktningsjef.

Når så mange er på flukt samtidig, legger det press på infrastrukturen for vann og elektrisitet i landet.

Benedicte Hafskjold er svært stolt av kollegene, som synes det er viktig å hjelpe og bidra, midt i en krise i eget land.

– Jeg får nesten gåsehud når jeg tenker på det. Noen har opplevd krigen i 2006, borgerkrig og andre konflikter. Man skulle tro at man er bedre skodd for en ny konflikt. På den annen side vet de hva de har i vente, og skjønner alvoret, sier Hafskjold.

Søndag dro hun til Syria for å følge opp KNs lokalt ansatte der. Hun forteller til NRK Nyheter mandag formiddag at situasjonen på syrisk side var kaotisk.

– Folk er fortvilet, det er varmt, barn som gråter, sier Hafskjold.

---

Libanon-Israel

  • Lørdag morgen bekreftet Hizbollah at deres leder Hassan Nasrallah var drept i fredagens angrep sør i Beirut.
  • Søndag ble minst 105 mennesker drept i israelske angrep i Libanon, og 359 såret.
  • Mandag morgen ble Hamas`leder i Libanon drept i et angrep. Dette skal ha vært det første mot selve Beirut by. Mange av de andre angrepene har vært rettet mot Beiruts sørlige forsteder og Sør-Libanon, områder der Hizbollah har full kontroll.
  • Israel sier de gjennomfører angrepene i Libanon for å knuse Hizbollah, som har sendt flere raketter mot Israel siden krigen mellom Israel og Hamas startet for fullt 7. oktober i fjor.
  • Innbyggerne lengst nord i Israel har vært evakuert i snart et år som følge av angrep fra Hizbollah. Det samme er titusenvis av innbyggere på libanesisk side av grensa som følge av israelske angrep. (NTB,AP)

---

Une Bratberg

Une Bratberg

Une Bratberg er utenriksjournalist og kommentator i Vårt Land.

Mer fra: Nyheter