Helserådet kom i vår med seks råd i forslag til «Kostråd for god helse og gode liv». Nå har de tatt til etterretning alle innspill om å ha et eget råd om drikke, og gjør det enkelt: «Drikk vann!». Alkohol er først nevnt i retningslinjen med utdypninger og faglige begrunnelser. I mengdeanbefalingen står det «Drikk minst mulig alkohol for helsens skyld».
For øvrig er formuleringen av forslagene til kostråd noe justert, etter høringen. Blant annet er rådene omskrevet til å være matvarebasert og ikke basert på næringsmidler.
– Vi har hatt kostrådene på grundig høring og gjort betydelig innsiktsarbeid for å sikre at rådene er tydelige og forståelige. Vi håper de nye rådene er enklere å forstå og mer motiverende enn de gamle var, sier Linda Granlund, divisjonsdirektør i Helsedirektoratet, som la rådene fram under Arendalsuka.
Velg mest fra planteriket
Første råd gjelder som følger: Ha et variert kosthold, velg mest mat fra planteriket, og spis med glede.
I råd nummer to understrekes det at frukt, bær eller grønnsaker bør være en del av alle måltider. Det rådes videre til å spise grovt brød eller andre fullkornsprodukter til flere måltider hver dag.
I fjerde råd tas proteinkildene opp, et av punktene som har vært gjenstand for diskusjon.
Folk oppfordres til å oftere velge fisk og sjømat, bønner og linser enn rødt kjøtt, og å spise minst mulig bearbeidet kjøtt. Den omdiskuterte mengdeanbefalingen på maksimalt 350 gram kjøtt per uke, står fast.
– Mengden gjelder spiseklart produkt. Dette tilsvarer inntil to middager i uken og noe pålegg, heter det i utdypingen.
Begrens snop og kaker
Hensikten er å gjøre rådene enkle å forstå, enkle å huske og lettere å følge.
Råd nummer seks var i utgangspunktet «Mat og drikke med mye salt, sukker eller mettet fett bør begrenses». Her har Helsedirektoratet hørt på innspillene, og rådet lyder nå «Godteri, snacks og søte bakervarer bør begrenses ».
I utdypingen av rådet påpekes det at «I et variert og sunt kosthold er det rom for disse matvarene av og til, og i små mengder.»
– Ved å spise variert og få i seg matvarer som frukt og grønnsaker, grove kornprodukter, meieriprodukter og fisk til hverdags, er mye gjort. Da er det også plass til noen utskeielser innimellom, sier Granlund.
Mange innspill
Alkohol og anbefalinger rundt alkoholinntak var mye diskutert etter lanseringen av de nordiske kostrådene (NNR2023) i fjor. De nordiske anbefalingene inkluderte alkohol. Kortformen av de endelige norske kostrådene gjør det ikke.
Da forslagene til kostråd var på høring i vår, etterlyste kommuner, forskningsmiljøer og helsemyndigheter råd om alkohol.
– Råd om alkohol kan inkluderes i det siste rådet, for eksempel på følgende måte: Hovedrådet: «Mat og drikke med mye salt, sukker, mettet fett eller alkohol bør begrenses», foreslo Folkehelseinstituttet.
– Vi er skuffet over hvordan alkohol omtales. Rådet om alkoholbruk er veldig lite konkret, og alkohol vies lite plass. Her har myndighetene gått glipp av en unik mulighet til å løfte kunnskapen i befolkningen om hvordan alkohol faktisk påvirker helsen vår. Helsedirektoratet har uttalt at de jobber med egne alkoholråd, de kan ikke komme fort nok, sier Ragnhild Kaski, generalsekretær i alkovettorganisasjonen Av-og-til.