Om ett år står det politiske Norge på terskelen til en ny knallhard stortingsvalgkamp. Og KrF igjen foran et nytt drama:
Makter partiet å riste av seg krisetallet 3,8 prosent fra 2021 – og komme over sperregrensen på fire prosent?
Vårt Land har kartlagt KrFs tap og gevinster i nettstedet Pollofpolls samletall for galluper – måned for måned etter lokalvalget i fjor.
- Et stort tap til Høyre vil nesten ingen ende ta.
- Men KrF er nå på erobringstokt i Senterpartiet.
– Her ligger nøkkelen til om KrF kommer over sperregrensen neste år, sier gallupeksperten, Johan Giertsen, ansvarlig i Pollofpolls.
Tegner et bilde av trusler og håp
Hver måned publiserer nettstedet samleoversikter med gjennomsnittstall, bygget på bakgrunnsmateriale i fem-seks galluper fra store mediebedrifter. Analysene er derfor solide og peker i sikrere retning enn i enkeltgalluper.
Matriser viser også hvordan hvert parti i sum taper og vinner velgere måned for måned. For KrFs del tegner det et bilde av både trusler og håp når det snart er bare ett år til valgkampen.
Ikke i noe parti er frafalne KrF-ere så mange
Olaug Bollestads største utfordring er tidligere regjeringsmakker Høyre, viser Vårt Lands gjennomgang. Ikke i noe annet parti har KrF-velgere fra 2021 i så stor grad søkt tilflukt.
- KrF taper velgere til Erna Solbergs parti i samtlige månedsoversikter etter lokalvalget.
- Ved to anledninger handler det om over 10.000 velgere – litt grovt sagt 0,3 prosentpoeng i en kamp for å nå et sperregrensemål.
– Man vet ikke noe om i hvilken del av landet disse tidligere KrF-velgerne befinner seg. Men det er grunn til å tro at det er i typiske byer i Sør-Norge, sier Giertsen, som er medlem av Høyre og sammen med Lars Øy er ansvarlig for nettstedet.
---
Valg i sikte
- Om ett år og en måned vil stortingsvalgkampen være i gang for fullt. Selve valgdagen er mandag 8. september.
- I 2021 røk KrF under sperregrensen. Fikk bare 3,8 prosent og tre representanter.
- Målet for KrF er å komme seg over grensen neste år. Får partiet 4,2 prosent som i 2017, kan det som den gang vanke åtte representanter.
---
Vedum-velgere over gjerdet til Bollestads mark
Selv om den blå konkurrenten gir KrF sammenhengende røde tall, er det tilsvarende lyspunkt på jaktmarken hos en gammel rival:
- Samtlige måneder etter lokalvalget i fjor har Olaug Bollestads parti sanket inn velgere fra Trygve Slagsvold Vedums parti.
- Bildet har festet seg. I gjennomsnitt vinner KrF nær 5.000 velgere hver måned.
– At Sp og KrF har «et møtepunkt» overrasker ikke. I landdistriktene kan det flyte velgere mellom de to partiene, påpeker Giertsen.
Oppsummert sier han:
– Å demme opp mot Høyre – og hente fra Sp. Det kan avgjøre kampen om å komme over sperregrensen.
Tette lekkasjer, vinne nye – og sikre de trofaste
Men oversiktene viser også en annen utfordring for KrF – som ikke handler om kamp mot konkurrenter: I hver måned etter lokalvalget er det litt over 10.000 velgere «på gjerdet».
Det å kjempe for at slike velgere igjen putter KrFs seddel i urna i september neste år, er vel så viktig som å tette lekkasjer og vinne nye over fra andre partier.
Men der er KrF gjerne bedre stilt en andre partier: Tradisjonelt har partiet høyere lojalitet enn andre.
– Det kan man si er KrFs adelsmerke, sier Giertsen.
I landdistriktene kan det flyte velgere mellom de to partiene.
— Johan Giertsen, Pollofpolls
Dupp i juni. Men ellers ikke tristere enn krisevalget
KrF fikk fire prosent nasjonalt ved fjorårets lokalvalg. I fire av ni måneder siden da har partiet i gjennomsnitt ligget over sperregrensen.
Men bortsett fra i juni, har partiet aldri ligget lavere enn 3,8 prosent, som jo var resultatet ved forrige stortingsvalg.
Fra KrFs lange valgkamp starter ved partitimen under Arendalsuka i august, målrettes organisasjonen mot styrkeprøven: Kare til seg de viktige stemmemarginene.
Det har vært litt å hente fra Støre-leiren også
Måneds-analysene fra Pollofpolls viser at KrF også har hatt et visst drag på Ap-velgere. I syv av de ni månedene har partiet gevinst fra Jonas Gahr Støres leir.
– Kanskje er Ap i ferd med å friskne til. Men når man ligger på 19 prosent, er det mange partier som profitterer på at Aps velgere er på vandring, sier Giertsen.
Tilsiget fra Ap er klart mindre enn tilfanget fra Sp. Frp vinner derimot oftere velgere fra KrF enn Sylvi Listhaugs parti taper til dem.
Men over tid lekker det fra KrF til gruppen «Andre». Den rommer også minipartiene Sentrum og Konservativt – begge med en viss konkurranseflate mot KrF.