Nyheter

Studenter får bo rimelig på sykehjem mot å jobbe: – Svart arbeid, sier kritiker

STUDENT-SYKEHJEM: Snart kan Agnes Steffensen få yngre medbeboere på sykehjemmet i Bø. Fem studenter får rimeligere bolig mot at de er besøksvenn for de eldre.

BØ I TELEMARK: – Det er en vinn- vinn-situasjon, sier enhetsleder og pådriver for prosjektet Martin Ytreland.

I flere år har sykehjemmet hatt stengte avdelinger på grunn av presset økonomi og fordi hjemmet i sin tid ble bygd med for mange avdelinger, sammenliknet med kommuner av samme størrelse.

– Det blir flott å få lys i noen av avdelingene som står tomme og mørke, sier Ytreland.

Med generasjonsmøter håper Ytreland å dempe ensomhet for både studenten og pasienten.

I sommer fikk de 250.000 kroner fra Statsforvalteren til prosjektet.

Bø blad omtalte nyheten først.

I ryggen har han flere parti som har vært positive til studenter-på-sykehjemmet-prosjekt.

– Vi tenker at det ligger flere gevinster i dette: Studentene får et rimelig sted å bo, både de eldre og studentene kan ha det kjekt i lag, og i tillegg gir det fagfolkene på disse plassene mulighet til å være fagfolk fordi de får frigjort tid og kapasitet, sa tidligere nestleder i Arbeiderpartiet Hadia Tajik til NRK i 2017.

Hadia Tajik (Ap) er av fylkeslaget i Rogaland lansert som kandidat til å bli ny kulturminister. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB

– For høy pris

Noen eldre er likevel skeptiske og enkelte kaller prosjektet for svart arbeid.

Gunnhild Espeseth

– Jeg vet ikke hvordan de unge ville se på det, å komme i et hus med bare gamle, skrøpelige og til dels demente folk. Det kan nok hende mange synes det er skremmende, sier beboer på sykehjemmet, Agnes Steffensen.

Tidligere campusleder i Studentdemokratiet i Bø, Gunnhild Espeseth, lar seg ikke skremme og kunne godt tenkt seg et rolig sted å bo. Hun er mer interessert i om det lønner seg å flytte inn på en sykehjemshybel framfor andre steder i Midt-Telemark.

Prisen for en studentbolig på sykehjemmet er tusen kroner rimeligere enn hos Studentsamskipnaden. Studentene skal til gjengjeld være til stede hos de eldre rundt 15 timer i måneden, omtrent 3–4 timer i uka.

– Poenget er at det skal være en rimelig pris. Dette er et prøveprosjekt, dermed kan det hende vi ser at vi skal senke eller øke de frivillige timene, sier Ytreland.

Pengene studenter sparer i husleie tilsvarer 66 kroner i timen, ifølge Vårt Land sin utregning. Den godtgjørelsen synes Gunhild Espeseth er for lav. Hun er positiv til studenter som hjelper til i omsorgs og helsetjenesten, men mener de må få «anstendig timelønn», slik det står i Studentdemokratiet sin resolusjon kalt Den gode vertskommunen fra 2023. Espeseth har ikke inntrykk av at det er mangel på studentboliger i Bø, noe Studentsamskipnaden bekrefter overfor Vårt Land.

Bø sykehjem, Bø sjukeheim, Studentbolig, Midt-Telemark

– «Frivillig» svart arbeid i offentlig regi

Solveig Svardal er enig med Espeseth. Spesialrådgiveren ved rehabiliteringssenteret AiR, bosatt i Midt-Telemark, synes det er rart at Statsforvalteren og kjente stemmer i samfunnet støtter boligløsningen.

I et innlegg på Facebook karakteriserer hun ordningen som «‘Frivillig’ svart arbeid i offentlig regi», og mener studentenes frivillige innsats er arbeid som burde skattlegges. Hun sammenlikner arbeidet med jobben til en pleier.

– For studentene er det jo helt åpenbart at de går inn i en kontrakt der de tar på seg en jobb mot en betaling som har veldig lav verdi sammenliknet med den egentlige lønnen for arbeidet, sier hun til Vårt Land.

Solveig Svardal: Svardal er spesialrådgiver ved rehabiliteringssenteret AiR og bosatt i Midt-Telemark.

Ikke istedenfor, men i tilligg til

Beboer Agnes Steffensen kunne selv tenkt seg hjelp fra studentene med gå- eller trilleturer ute.

– Det er oppgaver som ikke alltid er lett å få gjort som helsepersonell, sier prosjektleder Martin Ytreland.

LO har tidligere vært kritisk til en ordning hvor studenter bor billigere til gjengjeld for frivillig arbeid.

– Det må være tydelige grenser slik at dette ikke blir i stedet for, men i tillegg til bemanning på sykehjem og eldresenter, sa Trude Tinnlund i LO til NRK i 2017.

– Hvorfor ansetter dere ikke heller en miljøarbeider for å utføre tjenesten til disse fem studentene, Ytreland?

– Vi ser ikke på dette som arbeidskraft – vi tenker det er positivt for de unge å treffe eldre, og det vil ikke erstatte noen ansatte. I tillegg jobber vi for å ha en heltidskultur og ønsker ikke ansette folk i små stillinger, svarer han.

– Pengene burde gå til frivilligheten

Svardal er tilhenger av frivillighet og ser gleden det kan ha for eldre som Steffensen. Hun kritiserer likevel Statsforvalteren sin bevilgning ettersom hun mener frivillighet ikke bør være kommunens oppgave.

– For de pengene kunne Frivilligsentralen gitt 10 ganger så mange ekte frivillige timer som det kommunen får ut av disse kronene, hevder hun.

Kommunen skal være en profesjonell arbeidsgiver som legger til rette for at frivilligheten får gode vilkår – ikke konkurrere med dem, skriver hun i en kommentar på Facebook.

– Er det riktig å bruke ordet frivillig arbeid i annonsen, Ytreland?

Vi bruker frivillig i den forstand at de velger fritt hva de ønsker å hjelpe til med, svarer han.

Studenter flytter inn på sykehjem.

Bekymret for fyll og fest

Bekymringer for fest og fyll gjør at beboer Agnes Steffensen er skeptisk til de nye beboerne.

– Jeg blir ikke så glad dersom de kommer halvfulle og lattermilde hjem om natten. Da går de nok ikke på tærne, sier hun.

Prosjektleder Ytreland er ikke redd for at fyll skal bli et problem.

Studentene vil bo i egen avdeling med egen inngang. Han understreker at de kommer til å intervjue søkere, og at de som søker skal være folk som har lyst til å bo på sykehjem.

---

Studenter på sykehjem

  • Studenter inviteres til å bo på Bø sykehjem i Midt-Telemark kommune mot at de er besøksvenner.
  • Prisen (4.000 kr) for å leie studentbolkg hos sykehjemmet inkluderer strøm, varmtvann og internett. Studentsamskipnaden har tilsvarende tilbud.
  • Midt Telemark kommune er slått sammen av de tidligere kommunene Bø i Telemark og Sauherad.
  • Universitet i Sørøst-Norge har en av sine campuser i Bø. Der studerer rundt 2.900 personer.

---

Anna Bugge

Anna Bugge

Vårt Land anbefaler

1

1

1

1

Mer fra: Nyheter